Politik

- Han skal sendes tilbage. Det gør ingen forskel, om han er i arbejde og spiller i den lokale fodboldklub

Trods protester står både Dansk Folkeparti og Venstre fast. Somalier skal ikke blive i Danmark, selvom han er integreret og har fast arbejde.

Mohamed Ibrahims kolleger, kammerater og fagforening har forsøgt at råbe det politiske Danmark op. Hvorfor skal den 21-årige somalier, der siden 2013 har boet i Danmark, lært det danske sprog, fået fast arbejde og engageret sig i lokalsamfundet nu mod sin vilje sendes tilbage til sit hjemland?

Men protesterne og kritikken ser ikke ud til at gøre indtryk på det politiske flertal på Christiansborg. Der skal ikke gøres undtagelser - personer som Mohammed Ibrahim skal hjem.

- Han skal sendes hjem, fordi han er her midlertidigt. Nu vurderer man, at der er mulighed for at sende ham tilbage, og så skal han sendes tilbage. Og der gør det ingen forskel for Dansk Folkeparti, om han er i arbejde, spiller i den lokale fodboldklub eller er medlem af Socialdemokratiet, lyder det fra Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen.

- Nu har medierne en særlig evne til at finde dem, der er i arbejde og aktive i fodboldklubber. Og det er jo dejligt. Men størstedelen af dem, der er i Danmark med somalisk baggrund, bidrager ikke nævneværdigt til det danske samfund.

Men skal man så ikke netop skelne?

- Nej, ikke på det her område. Hvis du kommer til Danmark og får beskyttelse, så er det for en midlertidig periode. Du skal sendes hjem igen. Og hvis han vil gøre, hvad det danske samfund efterspørger, så er det at rejse tilbage til sit hjemland. Og jeg vil da opfordre ham til at benytte sig af de muligheder, der er til at få et økonomisk tilskud for at rejse frivilligt tilbage og etablere sig i sit hjemland.

Den rollemodel, alle efterspørger

De danske myndigheder vurderer, at der nu er så sikkert i Somalia, at Mohamed Ibrahim kan sendes tilbage til landet. Derfor er den 21-åriges opholdstilladelse inddraget. Mohamed Ibrahim arbejder til dagligt på et slagteri i Vestjylland, og Ole Wehlast, forbundsformand for Fødevarefundet NNF, er stærkt forundret over, at han ikke kan få lov at blive.

De er glade for Mohamed Ibrahim på Tican-slagteriet i Thisted. Men Udlændingstyrelsen vil sende ham tilbage til Somalia. Video: Anne Brandbjerg

- Jeg mener ikke, det er i orden. Manden har gjort alt det, det danske samfund har bedt ham om. Han har lært dansk, involveret sig lokalt. Han har arbejde, er ikke en udgift for staten. Han betaler sin husleje og sin skat. Og i øvrigt har vi brug for udenlandsk arbejdskraft inden for vores område. Han er jo sådan en rollemodel, som alle efterspørger. Og så er takken, at man kan blive udvist af Danmark, siger Ole Wehlast.

I sin nytårstale tidligere på ugen sendte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) en hilsen til ”alle jer med udenlandsk baggrund, der med vilje, mod og hårdt arbejde har taget Danmark til sig".

- I er velkomne. I gør det godt. Bliv ved med det, lød det fra statsministeren.

Men integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V) mener ikke, at det faktum at Mohamed Ibrahim arbejder, taler dansk og er integreret i lokalsamfundet, ændrer på, at han skal forlade landet.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) fastholder, at ellers velintegrerede Mohamed Ibrahim skal sendes hjem. Video: Esben Christensen

- Når der er fred i hjemlandet, skal man hjem igen, siger hun til TV 2 og fortsætter:

- Han er i høj grad et menneske, som der også er brug for i Somalia.