Politik

Han taler dansk, arbejder og betaler skat, men nu skal 23-årig udvises

Kolleger er rystede over, at arbejdsom somalier skal sendes hjem.

- I er velkomne. I gør det godt. Bliv ved med det, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin nytårstale til "alle jer med udenlandsk baggrund, der med vilje, mod og hårdt arbejde har taget Danmark til sig". 

En af dem er 23-årige Mohamed Ibrahim fra Somalia. Han taler dansk og cykler 16 kilometer til arbejde på Tican-slagteriet hver dag. I sin fritid spiller han fodbold på det lokale hold i landsbyen Hundborg.

Men Mohamed Ibrahim har fået besked på at tage tilbage, hvor han kom fra, senest 13. januar.

Løkke: - Dem, der vil Danmark, er velkomne

Han kom til Danmark i 2013 og fik opholdstilladelse. Men myndighederne mener nu, at der er så sikkert i Somalia, at Mohamed Ibrahims opholdstilladelse er inddraget. 

Lars Løkke Rasmussen adresserede i sin nytårstale - både den officielle og den, han sendte live nytårsnat på Facebook - at manglen på arbejdskraft er en af de helt store udfordringer i forhold til at holde opsvinget kørende. 

Jeg arbejder, og jeg betaler skat. Så hvis jeg bliver her, koster det den danske stat nul kroner, for Thisted kommuner giver mig ikke penge

Mohamed Ibrahim, slagteriarbejder, Thisted

Det betyder, lød det fra statsministeren, at det bliver nødvendigt, at danskerne arbejder mere, og at det danske arbejdsmarked får et tilskud udenlandsk arbejdskraft. Men det er svært, for "en udlænding er ikke bare en udlænding".

- Der er dem, der vil Danmark. Som kommer her, fordi de elsker vores land, vil vores værdier og vil leve deres liv her. De er velkomne. 

- Vi skal holde Danmark lukket for dem, der ikke vil, og Danmark åbent for dem, der vil og kan. Det er nøglen til at holde opsvinget flyvende og sikre, at de gode tider varer ved, lød det fra statsministeren.

Altid glad og smilende

Hverken Mohamed Ibrahim, hans kolleger eller fodboldkammerater forstår, hvorfor slagteriarbejderen skal forlade Thisted. 

- Jeg synes, det er træls, siger Mohamed Ibrahim. 

- Jeg har hørt mange politikere snakke om udlændinge som jeg. Nogle har ikke arbejde, og nogle er ikke integrerede. Nogle har ikke gået på sprogskole, og nogle har ikke respekteret de danske regler. De skal ud af Danmark. Men jeg har gjort det hele, siger han uforstående. 

Fødevareforbundet, NNF, har lavet en video til støtte for Mohamed Ibrahim: 

Hans kolleger bakker op og fortæller, at Mohamed Ibrahim er "uhyggelig vellidt" og "altid glad og smilende". 

- Det er ubegribeligt, at man ikke kan bruge sådan en mand her i Danmark, siger Anni Vestergaard, der arbejder sammen med Mohamed Ibrahim på Tican-slagteriet i Thisted.

Samme budskab lyder fra Peter Uno Andersen, der er fællestillidsmand på slagteriet. 

- Vi har en stabil medarbejder, som kommer hver dag, passer sit arbejde og er en god kollega. En, som vi kan bruge til noget, og som gider at give en hånd, når der er brug for det. Jeg kan ikke se, at når vi om ganske kort tid kommer til at mangle arbejdskraft i Danmark, hvorfor pokker skulle vi så ikke kunne beholde ham? 

Afgørelsen er anket

I landsbyen Hundborg, hvor den 23-årige bor i egen lejlighed, er der også opbakning. 

- Det er fuldstændig tåbeligt i i hovedet, at de sender en mand hjem, der har arbejde og virkelig prøver på at sætte sig ind i det danske samfund. Vi vil blive meget kede af, hvis han rejser hjem. I en lille by som vores passer Mohamed rigtig godt ind. Så jeg håber, de (myndighederne, red.) tænker sig rigtig godt om, siger Alfred Nielsen, der er formand for Hundborg Boldklub.

Mohamed Ibrahims sag er ikke endeligt afsluttet. Udlændingestyrelsens afgørelse er anket, og mens han venter på svar, arbejder Mohamed Ibrahim videre på Tican-slagteriet. Han håber, at hans situation kan formilde myndighederne. 

- Jeg tjener selv penge. Jeg arbejder, jeg betaler skat. Så hvis jeg bliver her, koster det den danske stat nul kroner, for Thisted kommuner giver mig ikke penge, siger han. 

Mohamed Ibrahim håber også, at han på sigt kan få sin kone og deres datter på halvandet år til Thisted. Parret mødte hinanden i flygtningelejren i Danmark og blev gift på rådhuset i Thisted. Men hustruen fik afslag på sin anmodning om opholdstilladelse og bor nu i Tyskland med deres lille pige.

- Udlændingestyrelsen siger, det er blevet bedre i mit hjemland. Men jeg er en familiemand. Det er ikke godt nok til os. Jeg vil arbejde her og forsørge os, siger Mohamed Ibrahim.

Støjberg: De har også brug for ham i Somalia

Integrationsminister Inger Støjberg (V) mener imidlertid ikke, at det betyder noget, at Mohamed Ibrahim er velintegreret i Danmark og i sit lokalsamfund.

- Når der er fred i hjemlandet, skal man hjem igen, understreger hun over for TV 2.

Det altså på trods af statsministerens tale, hvor han netop understregede, at Danmark har brug for indvandrere som Mohamed Ibrahim.

- Han er i høj grad et menneske, som der også er brug for i Somalia, siger Inger Støjberg.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) fastholder, at ellers velintegrerede Mohamed Ibrahim skal sendes hjem. Video: Esben Christensen