Politik

Borgmester kan ikke genkende Løkkes indtryk: Kom selv og se

På Christiansborg håber flere partier, at der nu er handling bag statsministerens ord om at komme parallelsamfundene til livs.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mener, han har et godt indtryk af, hvordan livet er for indbyggerne i Vollsmose.

I sin nytårstale, hvis hovedtema var et opgør med parallelsamfund og ghettoer i Danmark, sagde statsministeren blandt andet, at både magtesløsheden og isolationen er intakt i Odense-bydelen, siden han sidst besøgte den.

Det indtryk deler Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) dog ikke.

- Vi er alle enige i, at det er en vigtig dagsorden at bekæmpe parallelsamfund, og det er også noget, vi har arbejdet rigtig hårdt med i Odense, siger borgmesteren til TV 2 og uddyber:

- Det går faktisk den rette vej på en lang række parametre: Vi har flere, som prøver at bryde det mønster, de har fra deres forældre, som gerne vil have en uddannelse og komme i arbejde, siger Peter Rahbæk Juel.

Invitation til besøg i Vollsmose

Derfor har borgmesteren en invitation til Lars Løkke Rasmussen.

- Jeg vil gerne invitere statsministeren til at bruge en halv eller hel dag sammen med mig, så jeg kan vise ham nogle af de gode ting, der foregår i Vollsmose.

Regeringen offentliggjorde i december sin liste over ghettoområder i Danmark. Odense har to områder på ghetto-listen.

En anden kommune på listen er Sønderborg, hvor området Nørager/Søstjernevej betegnes som en ghetto. Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen (S), mener ikke, at nedrivning er en løsning i hans by.

- Kommunerne skal have nogle andre redskaber til at kunne boligplacere nye tilflyttere mere bredt. Men jeg ser ikke, at det er en løsning bare at rive nogle boligområder ned, siger han til Ritzau.

Ris og ros fra kolleger på Borgen

På Christiansborg får statsministeren både ris og ros for sin nytårstale, hvor statsministeren blandt andet også sagde, at han ville rive hele bygninger ned i flere ghetto-områder.

 Støttepartiet Dansk Folkeparti kunne godt lide de overordnede linjer i talen, men mener, at der mangler handling bag de flotte ord:

- Løkke taler om fasthed i sin tale, og det vil vi meget gerne hjælpe med i Dansk Folkeparti, men det kræver, at regeringen også er villig til det. Vi har haft forhandlinger i det forløbne år, hvor vi også har peget på nogle af de udfordringer, som statsministeren peger på i sin tale, men hvor der har manglet, at regeringen sætter magt bag ordene, lyder det fra gruppeformand Peter Skaarup (DF).

Gruppeformand Peter Skaarup efterlyser, at de store ord om nedbrydning af ghettoerne bliver efterfulgt med handling. Video: Stine Gliese

Han vil blandt andet gerne have sat udvisning af kriminelle udlændinge i system.

Hos Socialdemokratiet ser politisk ordfører Nicolai Wammen frem til forhandlingerne med regeringen, da partiet længe har ønsket et opgør med parallelsamfundene i Danmark.

- Regeringen har sagt, den vil komme med et udspil, som vi har ventet på i månedsvis, mens den skændtes med sig selv. Nu håber vi, der kommer noget på bordet, siger han til TV 2.

- Vi er optaget af, at man får en anden beboersammensætning rundt omkring de steder, hvor der er rigtig mange med udlændingebaggrund, og at der bliver sat kontant ind, når det handler om kriminalitet, samtidig med at vi sørger for at få folk i arbejde, siger Nicolai Wammen, der dog ikke kommer nærmere ind på, hvad Socialdemokratiet ønsker.