Politik

Statsministeren: Bryd betonen op, riv bygninger ned - ghettoerne skal afvikles

Statsministeren lovede en målrettet indsats mod ghettoer i Danmark i sin nytårstale.

Regeringen har sat et nyt og ambitiøst mål om at afvikle landets ghettoer. Det fremsættes som et konkret udspil mod parallelsamfund i begyndelsen af året. 

Det var hovedbudskabet fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han mandag aften holdt sin nytårstale fra Statsministeriet.

Mens han sidste år indledte talen med Matador og også kom omkring en reference til pop-fænomenet Gulddreng, var dette års tale mere alvorstung. Fløjlshandskerne er lagt til side. 

- Vi skal ikke længere lappe på årtiers fejlslagen politik. Vi skal sætte et nyt mål om at afvikle ghettoerne helt, sagde statsministeren og blev konkret: 

- Nogle steder ved at bryde betonen op. Rive bygninger ned. Sprede indbyggerne og genhuse dem i forskellige områder. Andre steder ved at tage en klar styring af, hvem der flytter ind. 

Huller i Danmarkskortet 

Statsministerens budskab var, at "vi skal bryde den kæde, hvor generation efter generation lever i parallelsamfund".

Vi må droppe illusionen om, at parallelsamfund og ghettoer nok skal forsvinde, hvis vi bare giver tid. Det gør de ikke.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) 

Han talte om "huller i Danmarkskortet" og miljøer, hvor penge ikke er noget, man tjener, men noget man får fra kommunen eller tilraner sig ved kriminalitet. 

- Hvor danske værdier som ligeværd, frisind og tolerance taber terræn. Det bekymrer mig dybt, lød det fra Lars Løkke Rasmussen. 

Ghettoerne er ifølge statsministeren arnested for kriminelle bander, der skaber utryghed i gaderne, forsømte børn i skolerne, og kommunekasser, hvor udgifterne er større end indtægterne. 

- Vi må droppe illusionen om, at parallelsamfund og ghettoer nok skal forsvinde, hvis vi bare giver tid. Det gør de ikke. Når jeg for eksempel besøger Vollsmose, er magtesløsheden og isolationen desværre den samme, som da jeg var der sidst. Ja, måske endda værre. 

Opgør med årtiers slappe udlændingepolitik

Talen kommer i kølvandet på en tumultarisk periode for regeringen, hvor finansloven først faldt på plads i sidste øjeblik. Og statsministeren understregede da også, at både forhandlingerne om skattelettelser og om stramninger på udlændingeområdet vil blive genoptaget snarest muligt. 

Problemerne med parallelsamfund udspringer af netop "årtiers slappe udlændingepolitik", lød det fra statsministeren.

- Vi kan ikke ændre fortiden, men vi kan tage ved lære af den, når vi former fremtiden, sagde han og fastslog, at han er tilhænger af en stram udlændingepolitik, selvom den for nogle - medgav han - kan virke "for hård". 

- Men vi er nødt til at lade hovedet følge med. Vi er nødt til samtidig at passe på Danmark. 

Opgøret med parallelsamfund handler ikke om hudfarve eller religion, forsikrede han. Det handler om noget større. Om skel mellem mennesker. 

- Det er et forsvar for tolerancen, friheden og frisindet. 

Talen blev sendt direkte 

Allerede natten til mandag, da rådhusklokkerne havde ringet året ind, varslede Lars Løkke Rasmussen i en lille alternativ nytårstale på Facebook, at en af årets store udfordringer bliver at sørge for, at de gode tider varer ved.

- Det bliver meget tungt at tale om det i aften, for det kommer ikke af sig selv. Det kræver, at vi tør tage nogle beslutninger, sagde han. 

Der mangler hænder på arbejdsmarkedet. Det kræver dels, at danskerne arbejder mere, og at flere hænder kommer til. Både dem, der ikke bidrager til arbejdsmarkedet i dag, og ny arbejdskraft udefra. Og her er så udfordringen, hvordan man kan nøjes med at tiltrække dem, der "vil Danmark", som Lars Løkke Rasmussen formulerer det. Igen et forsvar for en stram udlændingepolitik. 

For andet år i træk blev nytårstalen sendt fra Lars Løkke Rasmussens kontor i Statsministeriet og ikke fra Marienborg.

Og ligesom sidste år blev talen sendt direkte klokken 18, hvor den tidligere var optaget nogle dage i forvejen og blev sendt 19.15.

Det har været nødvendigt at rykke tidspunktet frem, hvis statsministeren skal sende talen direkte, så han kan nå videre til Dronningens traditionsrige nytårstaffel på Amalienborg i Chr. VIIs palæ.

Se hele statsministerens nytårstale på TV 2 Play.