Politik

Løkke afslørede dele af nytårstalen i nat: - Det bliver tungt at tale om

Statsministeren holder officiel nytårstale klokken 18, men allerede i nat talte han live på Facebook.

Iført hvid skjorte, jakke og butterfly sendte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nytårsnat live til sine følgere på Facebook, da rådhusklokkerne havde slået 2018. 

Statsministeren stod på altanen til sin lejlighed ved Nyhavn midt i København med fyrværkeriet bragende i baggrunden. 

- Stemningen er god. Der er masser af fyrværkeri i baggrunden. Og jeg vil egentlig bare sige til jer alle sammen, at nu er det nu. Nu er det nytår, lød det fra den festklædte statsminister til sine omkring 200.000 følgere.

Men han stoppede ikke ved den lille nytårshilsen. Lars Løkke Rasmussen gik videre med emner, der også bliver centrale, når han - under mere formelle rammer - holder den rigtige nytårstale i Statsministeriet klokken 18, 1. januar. 

Tunge beslutninger venter i det nye år

- Det har været et spændende år. Også politisk, konstaterede statsministeren - måske meget sigende efter den seneste måneds regeringskrise om finansloven.

Se hele statsministerens improviserede nytårstale her: 

- Men det skal jo ikke ødelægge vores aften her i aften, sagde han og glædede sig i stedet over et år, der i hans optik var præget af fremgang og optimisme. 

Herefter blev tonen mere alvorlig:

- Det, der er udfordringen her og nu, det er selvfølgelig at sørge for, at de gode tider varer ved. Det bliver meget tungt at tale om det i aften, for det kommer ikke af sig selv. Det kræver, at vi tør tage nogle beslutninger, sagde han ildevarslende. 

Der er forskel på udlændinge

Den store udfordring er, at vi kommer til at mangle hænder, lød det fra statsministeren. Det betyder dels, at danskerne helst skal arbejde mere, og dels at det bliver mere nødvendigt at lokke udenlandsk arbejdskraft til Danmark. 

- Men det skal vi selvfølgelig gøre på en måde, hvor vi fortsat passer på Danmark. Derfor er det så vigtigt, at vi får lagt arm med de integrationsproblemer, vi har. For en udlænding er ikke bare en udlænding. Der er forskellige slags. Der er dem, der vil Danmark. Som kommer her, fordi de elsker vores land, vil vores værdier og vil leve deres liv her. De er velkomne. Og så er der dem, der vender ryggen til, og som i virkeligheden modarbejder vores gæstfrihed. Dem skal vi tage hårdere fat om, sagde Lars Løkke Rasmussen og understregede sin pointe: 

- Vi skal holde Danmark lukket for dem, der ikke vil, og Danmark åbent for dem, der vil og kan. Det er nøglen til at holde opsvinget flyvende og sikre, at de gode tider varer ved.

Løkkes egen medie-strategi

At statsministeren på den måde går udenom de officielle kanaler og tager initiativet på de sociale medier, er et kneb, vi har set før. For eksempel brugte Lars Løkke Rasmussen Facebook til at indkalde til pressemøde om udskrivelsen af folketingsvalget i 2011. Og i 2016 lagde han de første lunser af regeringens 2025-plan ud på sin facebookprofil aftenen før den officielle offentliggørelse ved et pressemøde. 

Det er vel et forsøg på igen - hvad han jo gør dygtigt - at bruge de sociale medier, når han står der, som danskerne vel er flest ved midnatstid nytårsaften.

Anders Langballe, TV 2s politiske redaktør

- Jeg tror, det er helt bevidst. Det her er jo et led i den måde, han bruger de sociale medier, siger TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe.

- Det er vel et forsøg på igen - hvad han jo gør dygtigt - at bruge de sociale medier og sørge for at give sine følgere noget hele tiden, når han står der, som danskerne vel er flest ved midnatstid nytårsaften, og virker som om, at det har været en festlig aften, og holder noget, der kan minde om en alternativ nytårstale. 

Gentager budskabet 

Han tror, det er helt bevidst, selvom timingen af live-sendingen fra Nyhavn får flere facebookbrugere til at gisne om, om statsministeren ikke var helt appelsinfri. 

- Jeg tror, han arbejder helt bevidst med at fremstå som en jovial type, der opfører sig ligesom alle mulige andre danskere. Og at han sørger for at få sit budskab frem igen og igen. Det er også budskaber, som jeg tror, vil gå igen i den rigtige nytårstale i aften, når han sidder i sit stiveste puds i Statsministeriet, siger Anders Langballe. 

- Det, der kommer til at præge den kommende tid i dansk politik, er jo, at man skal i gang med at lave nogle hårde ting på udlændingeområdet, men også nogle ting, som kan tiltrække arbejdskraft. Og det var jo præcis det, der var budskabet i nat. Det er en af de oneliners, han har brugt så mange gange nu - at dem, der kan og vil, er velkomne i Danmark. Og dem, der ikke kan og vil, dem skal vi tage hårdere fat om. 

Statsministerens nytårstale sendes i år live fra Statsministeriet klokken 18. Talen kan ses live på TV 2 og på TV 2 Play