Politik

Hans Engell om Løkkes tale: - Det er gamle travere

Statsministeren brugte sin nytårstale på at lægge op til de kommende forhandlinger med Dansk Folkeparti, mener politiske kommentatorer.

Med forhandlinger om både skattelettelser og udlændingestramninger hængende over hovedet var der ikke meget plads til ny politik i Lars Løkke Rasmussens nytårstale. Og set i dét lys var det en udmærket tale, lyder det fra TV 2s politiske kommentatorer efter statsministerens årlige nytårstale

- Det er en fin balanceret tale. Han har jo ikke mulighed for at komme med de store politiske udspil, for de vil være skudt ned fem minutter efter, han har præsenteret dem, siger Søs Marie Serup.

- I den sammenhæng lykkedes det egentlig for ham at få ret meget politik ind i den her tale. Men den kommer nok ikke til at gå over i historien som det største oratoriske kunststykke, siger hun og får medhold fra de politiske kommentatorer Peter Mogensen, Michael Kristiansen og Hans Engell. 

- Den er okay i formen, men der er ikke meget politisk substans, lyder det fra sidstnævnte. 

Gamle travere

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fokuserede på udlændingeproblematik og en målrettet indsats mod parallelsamfund i årets nytårstale, der blev sendt direkte fra Statsministeriet. 

Det er gamle travere, vi har kendt gennem mange år, som altså har ført til, at statsministeren bliver deprimeret, når han kommer til Vollsmose.

Hans Engell, politisk kommentator

- Vi skal ikke længere lappe på årtiers fejlslagen politik. Vi skal sætte et nyt mål om at afvikle ghettoerne helt, sagde statsministeren og blev konkret: 

- Nogle steder ved at bryde betonen op. Rive bygninger ned. Sprede indbyggerne og genhuse dem i forskellige områder. Andre steder ved at tage en klar styring af, hvem der flytter ind. 

Men det er der ikke noget nyt i, mener blandt andre Hans Engell. 

- Der er ikke meget nyt under solen. Stort set samtlige af de punkter, han nævner i ghettoplanen, er gamle travere fra den palet, vi har kendt gennem mange år, som altså har ført til det resultat, at statsministeren bliver deprimeret, når han kommer til Vollsmose, lyder det fra den politiske kommentator. 

Engell henviser til statsministerens tale, hvori han siger: 

- Vi må droppe illusionen om, at parallelsamfund og ghettoer nok skal forsvinde, hvis vi bare giver tid. Det gør de ikke. Når jeg for eksempel besøger Vollsmose, er magtesløsheden og isolationen desværre den samme, som da jeg var der sidst. 

Løkke lagde op til Thulesen Dahl 

Statsministerens nytårstale kommer oftest omkring op til en håndfuld emner, men i år fokuserede Løkke nærmest udelukkende på udlændinge og integration. 

Peter Mogensen ser det som et oplæg, direkte møntet på Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, for at vise velvilje forud for de kommende forhandlinger om stramninger på udlændingeområdet. 

- Der var godt nok mange minutter med udlændingepolitik. Han (Lars Løkke Rasmussen, red.) var klar til både det ene, det andet og det tredje. Hvis ikke det er at prøve at serve op til Thulesen Dahl, så ved jeg ikke, hvad det er, siger Peter Mogensen. 

Partiet, der har budt op til forhandlinger om flere udlændingestramninger, er dog ikke imponeret over statsministerens tale. I hvert fald ikke åbent. 

Jeg tror, der er stor politisk vilje til, at man kan komme nogle af de problemer til livs. 

Anders Langballe, TV 2's politiske redaktør

- Det er løsningsforslag, der har været præsenteret tidligere, og som ikke har hjulpet, lyder det fra DF's gruppeformand, Peter Skaarup. 

- Hvis man skal ghettoer og parallelsamfund til livs, er det nødvendigt, at der kommer nye redskaber på bordet, siger han og henviser til partiets ønske om at kunne sende kriminelle, der ikke er danske statsborgere tilbage til deres oprindelsesland. 

Nye redskaber på bordet 

Der kan være taktiske grunde til, at Peter Skaarup ikke virker for begejstret for statsministerens bebudede ghettoudspil og løftet om en hård udlændingepolitik.

- Han skal jo holde bardunerne stramme op til forhandlingerne. Han kan jo ikke stå og sige, at alt er godt. For de her diskussioner er jo kernen i det, de skal til at forhandle om, siger Peter Mogensen. 

Og det massive fokus kan meget vel være det, der gør, at der denne gang vil komme nye redskaber på bordet, mener TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe. 

- Der er et stort politisk fokus på de her områder, og derfor er der sikkert også stor politisk vilje til at tage nye redskaber i brug, så man i højere grad kan rive bygninger ned og styre, hvem der flytter ind, og hvor børnene skal gå i skole. Jeg tror, der er stor politisk vilje til, at man kan komme nogle af de problemer til livs. 

Se hele statsministerens nytårstale på TV 2 Play.