Politik

Se listen: Her er de nye love, der gælder fra nytår

Kontantløse butikker, opholdsforbud til bandemedlemmer og medicinsk cannabis på recept er nogle af de love, som netop er trådt i kraft.

Hvert år fremsættes der omkring 200 lovforslag i Folketinget.

Nogle ryger i vasken, mens andre bliver til virkelighed, og ved årsskiftet er en række nye regler og love trådt i kraft.

Cannabis-te kan nu købes på recept på apoteket, nødder og Barcardi Breezers er blevet billigere, ligesom gebyret på Mastercard nu betales af butikkerne og ikke kunderne. 

Taxaerne skal både have sædeføler og videoovervågning, mens boligejere med en gæld på mere end fire gange hustandens indkomst har fået sværere ved at låne penge.

Vi har samlet et udpluk af de nye love og regler her:

Her er de nye regler og love

 1. Ny taxilov

  Taxiloven rummer nu krav om blandt andet sædeføler, videoovervågning og taxameter. Loftet, der begrænser antallet af taxaer, er desuden fjernet.

 2. Billigere nødder, te og alkoholsodavand

  Det er blevet billigere at finde plads i indkøbskurven til varer som nødder, te og alkoholsodavand. Afgiften på nødder er halveret ved årsskiftet, og i 2020 er den helt væk.

  Til den tid vil et kilo mandler være blevet 38,66 kroner billigere. Samtidig falder kiloprisen for valnødder med 25,33 kroner, mens kiloprisen for saltede peanuts og hasselnødder falder med henholdsvis 15,33 og 12,33 kroner.

  Ud over et farvel til nøddeafgiften, der har eksisteret siden 1922, er afgiften på te afskaffet, mens planlagte prisstigninger på chokolade og vin rulles tilbage. Desuden er en tillægsafgift på alkoholsodavand fjernet, og fra den 1. juli 2019 afskaffes emballageafgiften for pantbelagte drikkevarer som øl og sodavand.

 3. 13-årige bag disken

  Næste gang du går på McDonald's eller i pølsevognen, kan en 13-årig tage imod bestillingen og lange en burger over disken. Fra den 1. januar er det ifølge Fagbladet 3F muligt for restauratører og butiksindehavere at hyre 13-årige til "lettere ekspedition i forretninger, restauranter mv." Tidligere var aldersgrænsen 15 år.

 4. Kontantløse butikker

  Hvis du i det nye år skal handle efter klokken 22, kan det være en god idé at huske betalingskort. Nu kan butikker og andre betalingsmodtagere selv vælge, om de vil modtage kontanter i tidsrummet fra klokken 22 til 06. Og i områder med særlig risiko for røveri vil kontanter kunne afvises fra klokken 20-06.

 5. Forsøgsordning med medicinsk cannabis

  Syge kan med en recept i hånden nu gå på apoteket for at få udleveret teblade med cannabis. Lægemiddelstyrelsen har sagt god for, at det danske firma CannGros i Kolding som det første herhjemme får tilladelse til at importere cannabis fra Holland.

  Forsøgsordningen med medicinsk cannabis er tiltænkt sklerosepatienter, rygmarvsskadede, patienter med kroniske smerter og patienter, som lider af kvalme efter kemoterapi.

 6. Tvang ved inhabilitet

  Læger og tandlæger får mulighed for at bruge tvang over for personer, der er varigt inhabile og modsætter sig behandling. Det gælder eksempelvis demente og udviklingshæmmede.

 7. Nye regler for pension

  Beløbsgrænserne for indbetaling til pension er ændret. Hvis man har mere end fem år til folkepension, er den årlige indbetalingssum reduceret til maksimalt 5100 kroner. Hvis man derimod har mindre end fem år til folkepensionsalderen, så kan man indbetale op mod 46.000 kroner.

 8. Medbestemmelse i Folketinget

  Kan du samle 50.000 underskrifter, vil du kunne bestemme, hvad Folketinget skal diskutere. Det er essensen i et nyt lovforslag, som Folketinget har vedtaget. Og Preben Greibe, formand for foreningen Stop Vesterhav Syd, er allerede i gang. Han vil have folketingspolitikerne til at genoverveje et nyt vindmølleprojekt ud for Holmsland Klit ved Hvide Sande.

 9. Flere timer til frivilligt arbejde

  En bred politisk aftale giver dagpengemodtagere og efterlønnere mulighed for at bruge flere timer på frivilligt arbejde i eksempelvis den lokale idrætsforening. Tidligere var grænsen fire timer om ugen, men nu er den sat op til ti timer for dagpengemodtagere og 15 timer for efterlønnere.

 10. 10 års opholdsforbud til rockere og bandemedlemmer

  Dømte rockere og bandemedlemmer kan nu straffes med op til 10 års såkaldt opholdsforbud oven i en fængselsstraf, hvis de begår grov banderelateret kriminalitet. Forbuddet betyder, at de ikke må opholde sig i den eller de kommuner, hvor de har begået kriminalitet. En overtrædelse af forbuddet kan give fængsel op til to år.

 11. Slut med monopol på hestevæddeløb

  Danske Spil har fra nytår mistet sit monopol på hestevæddemål. Nu får andre spiludbydere mulighed for at tilbyde danskerne at spille på heste, og organisationen Dansk Hestevæddeløb håber på nye indtægter til den trængte sport.

  Et politisk flertal har også vedtaget en ny model for fordeling af udlodningsmidler fra spil som tips og lotto. Det skyldes, at foreningslivets indtægter fra udlodningsmidlerne er faldet de senere år.

  Med aftalen spændes et økonomisk sikkerhedsnet ud under foreningerne, som sikres midler svarende til niveauet i 2013.

 12. Sværere at låne penge i banken

  .

  Nye regler for boliglån betyder, at boligejere med en gæld på mere end fire gange husstandens indkomst og dermed en belåningsgrad på over 60 procent ikke må optage lån med kortere rentebinding end fem år eller uden afdragsfrihed. Samtidig vil disse boligejere ikke kunne optage lån med afdragsfri rentetilpasning med rentebindingsperiode over fem år.

 13. Gratis at bruge internationale betalingskort

  Danskerne slipper for at betale gebyrer, når der bruges internationale betalingskort i forretninger og netbutikker. Nye EU-regler betyder, at det eksempelvis ikke længere koster 0,75 procent at benytte et Mastercard i et dansk supermarked. Fremover betaler forretningerne og ikke kunderne gebyrerne. 

 14. Mulighed for 4-årig kandidat ved siden af arbejdet

  Universiteter kan nu oprette fireårige erhvervskandidatuddannelser på deltid, så danskerne kan tage en kandidatgrad og samtidig passe et job.

 15. Lettere adgang til dagpenge

  Folketinget har vedtaget et forslag, der gør det lettere for selvstændige og freelancere at få dagpenge på lige fod med lønmodtagere.

 16. Udlændingeminister skal tage stilling til kvoteflygtninge

  I fremtiden vil det være op til udlændingeministeren at vurdere, hvor mange særligt udsatte flygtninge - kvoteflygtninge - Danmark kan tage. Danmark har hidtil skullet modtage i alt 1500 kvoteflygtninge over en 3-årig periode. Men i det meste af 2016 og hele 2017 har Danmark med henvisning til flygtningepresset på Europa ikke modtaget nogen. I 2018 stod vi dermed til at skulle modtage 1500 kvoteflygtninge, men det gør den nye ordning op med.

Kilder: Folketingets Oplysning, Folketingets hjemmeside, Retsinformation, Ritzau.