Politik

Venstre vil tage 300 millioner kroner fra DR

Medieforsker advarer om, at det i sidste ende kan resultere i mindre public service, hvis opgaven spredes ud på for mange aktører.

Langt flere medier skal i fremtiden have mulighed for at producere public service-indhold til danskerne.

Det er budskabet i et nyt medieudspil fra Venstre frem mod forhandlingerne om det kommende medieforlig.  

Samtidig lægger regeringspartiet op til at øge public service-puljen fra de nuværende 35 millioner kroner til 300-500 millioner kroner om året.

- Der er mange andre end DR, der producerer rigtig godt public service-indhold allerede i dag, og dem vil vi gerne bringe mere i spil. Jeg tror, der er små gode ideer rundt omkring, som vil få lov til at blomstre, og det vil alle danskere få rigtig stor glæde af, siger Venstres kultur- og medieordfører Britt Bager.

For at sikre at public service-midlerne får så bred nytte som muligt, skal puljen opdeles i forskellige kategorier som eksempelvis børn og unge, dokumentar og regionalt indhold.

Finansieringen skal primært komme fra DR, der med 3,7 milliarder kroner om året i dag er den langt største aftager af licensmidlerne.

- Vi mener godt, man kan lave public service-indhold for mindre end det. Derfor vil vi tage 300 eller 400 millioner fra DR, og så vil vi tage 100 millioner fra mediestøtteordningen, fordi de danske dagblade også kommer til at kunne søge den her pulje, forklarer Britt Bager.

Vil lave streamingtjeneste for public service

Public service-puljen har til formål at støtte ikke-licensfinansierede medier til produktion af dansk drama og dokumentar samt dansksprogede public service-programmer målrettet børn og unge.

Men siden puljen blev indført i 2007 har TV 2 sat sig på størstedelen af millionerne i puljen. For at få flere aktører på banen er Venstre i sit udspil derfor også klar til at ændre kriterierne for tildeling af public service-midlerne, herunder reglerne om reklameafbrydelser.

- Når vi foreslår den her pulje på omkring en halv milliard, er det fordi, at vi går ind for, at mange udbydere skal kunne levere public service, og vi tror, at indholdet vil kunne blive endnu bedre ved, at der kommer mange om ideen, siger Britt Bager.

Forslaget betyder, at kommercielle tv-stationer, der i dag sender med reklameafbrydelser, også skal kunne søge penge fra puljen. De vil kunne vise indholdet på deres tv-kanaler i en kortere klausuleret periode, hvorefter det skal være frit tilgængeligt.

Det skal ifølge Venstre ske gennem en Netflix-lignende streamingside eller -app, DanFlix, samt på en 24-timers tv-kanal.

Medieforsker: Udlicitering kan give mindre public service

En udlicitering af public service-indholdet kan dog ende med i sidste ende at give mindre public service for danskerne. Det vurderer Stig Hjarvard, der er medieforsker og professor på Københavns Universitet.

- Det centrale for public service er kvalitetspræget indhold, der er relevant, og som når frem til brugerne. De private medier kan producere udmærket indhold, men udfordringen bliver at få mange til at se og høre det, forklarer han.

Han nævner New Zealand som skrækeksemplet. Her er public service-indholdet næsten forsvundet, efter det blev udliciteret.

- DR har været succesfulde med at fastholde en betydelig del af befolkningen. Det er afgørende, at man har et stærkt mediebrand, at man har kontakt til brugerne, at man er til stede på mange platforme og skaber synergi imellem dem. Ellers kan godt indhold bare forsvinde, siger Stig Hjarvard.

Socialdemokratiet skeptiske over flere aktører

Socialdemokratiets medieordfører Mogens Jensen siger, at oppositionens største parti også er indstillet på at udvide public service-puljen. Han vil på nuværende tidspunkt dog ikke sætte beløb på.

- Men hvis vi skal give public service-puljen flere penge, så skal du tage fra nogle af dem, der modtager i dag, og det er jo blandt andet Danmarks Radio. Vi må se på tallene, når vi ved, hvor mange der rent faktisk er til rådighed, fastslår han.

Medieordfører Mogens Jensen (S) kommenterer Venstres medieudspil. Video: Mikkel Secher

Til gengæld er partiet mere skeptiske over for udsigten til at lade langt flere aktører byde ind på public service-indholdet, da man frygter, at det med for mange aktører vil blive for besværligt for danskerne at finde det.

Heller ikke beskæringen af mediestøtten til dagbladene vækker begejstring.

- Jeg er helt overbevist om, at de hellere vil bevare den støtte, som de selv får, og som der er et stort behov, end at lægge dem over i en pulje, som de så skal søge om, siger Mogens Jensen.

Kulturminister Mette Bock (LA) har torsdag ikke ønsket at udtale sig til TV 2 om udspillet. Ministeriet henviser til, at regeringen fremlægger et samlet udspil til den kommende mediepolitiske aftale i starten af det nye år.