Politik

Mødrehjælpen efter nyt forslag: - Ikke alle familier skal dele checken

Deling af børnechecken kan fremover undgås ved eneforældremyndighed, hvis forældrene selv aftaler det, eller hvis barnet bor mest hos den ene.

Det er slut med, at mor tilgodeses, når der skal uddeles børnepenge.

For regeringen vil ændre reglerne for børnepenge, så børnechecken i fremtiden skal deles lige mellem forældre, der deler forældremyndigheden.

Men selvom det kan lyde retfærdigt, at alenemor og alenefar skal have lige mange penge, når de begge passer børnene ligeligt, så gælder de nye regler alligevel ikke for alle.

- I de familier, hvor der er en høj konflikt, tror vi, det vil skabe endnu mere konflikt og endnu flere problemer for børnene, siger vicedirektør i Mødrehjælpen, Trine Schaldemose.

Delingen af børneydelsen kan undgås, hvis den ene forælder har eneforældremyndigheden, eller hvis barnet bor mest hos den ene.

Men den sikreste måde at undgå delingen er altså, hvis forældrene selv aftaler det.

Grønne, gule og røde familier

Ifølge Trine Schaldemose er kilen til konflikter i de fleste skilsmisser økonomien. Derfor følger der en screeningsordning med de nye regler, som skal afgøre, hvor konfliktfyldte familierne er.

Hvad er børnepenge?

Alle forældre til børn og unge i Danmark har siden 1987 fået udbetalt en skattefri ydelse fire gange om året.

Ydelsen hedder egentlig børne- og ungeydelse, men går populært under betegnelsen børnepenge, børnecheck eller børneydelse.

Når forældrene ansøger om skilsmisse, vil der således skelnes mellem, hvorvidt der er tale om en grøn, gul eller en rød familie.

- I grønne familier har forældrene selv fundet en løsning, og der giver det selvfølgelig også mening, at forældrene frivilligt kan vælge den her delordning af børnepengene til og fra.

- I gule familier er der en potentiel konflikt, mens der i de røde familier kan være vold eller misbrug, hvor vi virkelig skal ind som samfund og hjælpe familierne igennem, siger Trine Schaldemose.

Spørger man Trine Schaldemose er det samtidig afgørende, at forældrene får forebyggende konfliktrådgivning i forbindelse med skilsmissen. Det skal sikre, at flere forældre selv finder en løsning på, hvordan børnepengene skal fordeles.

FAKTA: BØRNEPENGE - UDBETALING OG SATSER FOR 2017

Så meget kan du få i børneydelse:

0-2 år: 4.491 kr. pr. kvartal
3-6 år: 3.555 kr. pr. kvartal
7-14 år: 2.796 kr. pr. kvartal

Så meget kan du få i ungeydelse:

15-17 år: 932 kr. pr. måned

Fakta: Borger.dk

- Vi ved, det virker, når vi giver noget hjælp, siger hun.

Den holdning er hun ikke alene om. Formand for Foreningen Far, Jesper Lohse, er enig.

- Når forældrene begynder at skændes om økonomien, kan vi se, at vi får bragt en stor gruppe af helt almindelige forældre ind i et konfliktfelt om noget, som de aldrig nogensinde bør skændes om, siger han til TV 2.

- Det kan godt være, det er hårdt at gå fra hinanden, og der er mange følelser involveret. Men vi skal i hvert fald ikke begynde at diskutere økonomien frem for børnene.

- Mor kan godt forsørge sig selv

Tiltaget om ligelig fordeling af børnepengene sker efter svensk forbillede og kommer til at gælde for alle gifte, samlevende og skilte par.

Hensigten er netop at forhindre skænderier om økonomien hos skilsmissepar og sikre mere ligestilling i skattereglerne, så de "afspejler nutidens familiemønstre", siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) til Jyllands-Posten.

Han bakkes op af Liberal Alliances familieordfører, Laura Lindahl:

- Økonomien er baseret på et ældgammelt syn på familiemønstrene, hvor man tilgodeser mor rigtig meget, fordi man traditionelt set har stået i en situation, hvor moren ikke kunne forsøge sig selv og familien. Men sådan er det ikke længere, siger Laura Lindahl til TV 2.

Hun lægger samtidig vægt på, at de nye regler ikke skal pålægges alle.

- Familier, hvor der er konflikter, er skrøbelige, og der skal man passe på med at bære brænde til bålet, for det bliver på bekostning af børnene.

Endnu ingen dato for hvornår forslag gælder

Forslaget tager udgangspunkt i en ny analyse, som Karsten Lauritzen igangsatte for to år siden. Her fremgår det, at 651.000 danske forældrepar fremover vil blive tvunget til at dele den skattefri børne- og ungeydelse.

Af dem slipper 38.000 modtagere dog for at dele ydelsen, fordi de har eneforældremyndigheden, fordi barnet bor mest hos den ene, eller fordi forældrene selv aftaler det.

Socialdemokratiet har længe været fortaler for ændringen af lovgivningen, som er fra 1986, og dermed er der allerede et flertal på plads.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) oplyser til Jyllands-Posten, at det nye tiltag bliver en del af forhandlingerne om en større reform af familieretten og hele skilsmissesystemet.

Derfor kan regeringen endnu ikke sætte en dato for, hvornår børnechecken skal deles.