Politik

Politisk flertal vil tvinge forældre til at dele børnechecken

651.000 danske forældrepar vil fremover blive tvunget til at dele den skattefri børne- og ungeydelse.

Regeringen vil ændre reglerne for børnepenge, så de ikke længere som udgangspunkt udbetales til barnets mor. 

Efter svensk forbillede skal de i stedet deles lige mellem forældre, der deler forældremyndigheden. Det skriver Jyllands-Posten.

Det kommer ifølge avisen til at betyde, at 651.000 danske forældrepar fremover bliver tvunget til at dele den skattefri børne- og ungeydelse.

Tiltaget kommer til at gælde for alle gifte, samlevende og skilte par.

Det skal være med til at forhindre skænderier om økonomien hos skilsmissepar og sikre mere ligestilling i skattereglerne, så de "afspejler nutidens familiemønstre", siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) til Jyllands-Posten. Regeringens forslag tager udgangspunkt i en ny analyse, som Karsten Lauritzen igangsatte for to år siden.

Her fremgår det dog, at 38.000 modtagere slipper for at dele ydelsen, fordi de har eneforældremyndigheden. Delingen kan også undgås, hvis forældre selv aftaler det, eller hvis barnet bor mest hos den ene.

Flertal på plads

Socialdemokratiet har længe være fortaler for ændringen af lovgivningen, som er fra 1986. Og dermed er der allerede et flertal på plads.

Socialdemokratiets socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, mener, at den nye model blandt andet kan være med til at afværge pengekonflikter i forbindelse med skilsmisser, som gør ondt på børnene.

- Sådan som lovgivningen er nu, er den med til at fremme konflikter, siger Pernille Rosenkrantz-Theil til TV 2.

Der er et men...

Udspillet får ros af vicedirektør i Børns Vilkår Helle Tilburg Johnsen. Det er et tiltrængt løft, mener hun. Der er dog et "men":

- Vi kan være bekymrede for, at hurtige løsninger, der passer til alle, vil gå ud over børnene i de komplekse skilsmisser.

- I de tilfælde, hvor skilsmissekonflikten raser, kan det være bedre, at den ene forælder råder over penge og ansvar, sådan som det er i dag, siger hun til Jyllands-Posten.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) oplyser til avisen, at det nye tiltag bliver en del af forhandlingerne om en større reform af familieretten og hele skilsmissesystemet.

Derfor kan regeringen endnu ikke sætte en dato for, hvornår børnechecken skal deles.