Liberal Alliance droppede truslerne - nu bliver de straffet af vælgerne

Det er den dårligste måling for Liberal Alliance i seks år. Den politiske ordfører erkender, at situationen er vanskelig.

Hvis meningsmålinger kunne pakkes ind i gavepapir og bånd, har Liberal Alliance fredag fået en af de julegaver, som næppe bliver populær.

En ny meningsmåling foretaget af Megafon for TV 2 viser således, at regeringspartiet kun får opbakning fra fire procent af vælgerne.

Det er 1,5 procentpoint lavere end seneste mĂĄling fra slutningen af november og det dĂĄrligste resultat siden 2011. Den statistiske usikkerhed er +/- 1,3 procentpoint.

LA: Vi stĂĄr et vanskeligt sted

MĂĄlingen er foretaget fra den 20. til den 22. december og dermed efter, at Liberal Alliance i tirsdags valgte at droppe sine trusler om ikke at stemme for finansloven.

Partiet havde ellers krævet en aftale om skattelettelser inden jul, men efter et tumultarisk forløb i blå blok, meddelte Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, at hans parti alligevel vil stemme for finansloven, selvom forhandlingerne om skat først fortsætter efter nytår.

Liberal Alliances politiske ordfører, Christina Egelund, siger til TV 2, at ĂĄrsagen til tilbagegangen er den seneste tids uro i blĂĄ blok.

- Jeg vil pĂĄ ingen mĂĄde bortforklare, at vi stĂĄr et vanskeligt sted lige nu i Liberal Alliance, siger Christina Egelund til TV 2.

Slut med ultimative krav

Skattelettelser er en mærkesag for regeringen og i særdeleshed Liberal Alliance. Men siden 2015 er planerne gang pĂĄ gang blevet udskudt, selvom Anders Samuelsen har fremsat ultimative krav.

Fremover er det dog slut med at true sig til politiske resultater, sagde Anders Samuelsen tirsdag.

Christina Egelund erkender, at Liberal Alliancehar har begået fejl i løbet af forhandlingerne, og at partiet derfor også bærer en del af ansvaret for rodet i blå blok.

Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, sagde torsdag til TV 2, at det var en fejl, at han i begyndelsen af december truede med, at Liberal Alliance ikke ville stemme for finansloven uden skattelettelser.

Hvad der ellers er begĂĄet af fejl fra Liberal Alliances side, vil Christina Egelund ikke svare pĂĄ.

- Der er mange smĂĄ og store fejl bĂĄde fra vores og andres side i den her proces. Den mere detaljerede efterkritik, tror jeg, vi tager med hinanden.

Langballe: Vælgerne er trætte af bål og brand

TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe, hæfter sig ved, at målingen er foretaget efter det kaotiske forløb i blå blok.

- Jeg tror roligt, man kan regne med, at vælgerne er lidt trætte af politikere, der truer med bål og brand. Og her er Liberal Alliance ekstra udsatte, fordi de tidligere har truet med at lade det blå Danmark eksplodere, siger Anders Langballe med henvisning til, at Anders Samuelsen inden regeringsdannelsen i november 2016 truede med at vælte V-regeringen, hvis ikke der kom topskattelettelser.

- Derfor er der i Liberal Alliance også stor opmærksomhed på, hvad det betyder for troværdigheden, når endnu et ultimativt krav bliver fraviget, lyder det fra Anders Langballe.

Christina Egelund vil ikke svare direkte pĂĄ, om Liberal Alliances troværdighed har lidt et knæk.

- Jeg vil ikke uddele karakter til vores troværdighed. Det må andre gøre. Jeg vedkender mig fuldstændig de fejl, vi har begået i processen. Til gengæld mener jeg, at vores politiske troværdighed er bomstærk. Jeg tror ikke, der findes en borger i det her land, der er i tvivl om, hvor man har Liberal Alliance, når det kommer til politisk substans, siger hun.

Rød blok øger føringen

Foruden tilbagegangen for Liberal Alliance er det mest bemærkelsesværdige, at SF går 1,7 procentpoint frem i forhold til seneste måling i november. Fremgangen er dog inden for den statistiske usikkerhed på +/- 1,7 procentpoint.

Kigger vi pĂĄ blokkene øger den røde side forspringet med 1,9 procentpoint til en samlet opbakning pĂĄ 53,2 procent.

BlĂĄ blok stĂĄr til 46,8 procent. For begge blokke er der en statistisk usikkerhed pĂĄ +/- 3,3 procentpoint.

Anders Langballe fremhæver, at blå blok i løbet af efteråret halede ind på rød blok, men at der nu igen er forholdsvis stor afstand. Det skyldes ifølge ham hovedsageligt forløbet omkring finanslov og skat.

Men blå bloks problemer betyder dog ikke, at alle de røde partier kan glæde sig. Socialdemokratiet ligger nemlig under valgresultatet fra 2015.

- Ifølge Megafon ser det ud til, at Socialdemokratiet har svært ved at komme over valgresultatet. Og jeg vil tro, at man i Socialdemokratiet gør sig nogle overvejelser om det, for det er jo ikke dem, der vinder stemmerne hjem til rød blok, siger Anders Langballe.

Skattelettelser er blevet udskudt igen og igen

  1. 2015

    1. Skattelettelser i det første regeringsgrundlag

      Umiddelbart efter folketingsvalget skriver den nye V-regering i regeringsgrundlaget, at topskatten skal sænkes med fem procentpoint.

       

      Udgangspunktet er, at forhandlingerne skal finde sted i forĂĄret 2016.

  2. 2016

    1. Løkke udskyder forhandlingerne

      I januar 2016 siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at regeringen har høje ambitioner for en skattereform, men at de planlagte forhandlinger udskydes fra forĂĄret til sommeren.

       

      Regeringen mener, det er bedst, hvis forhandlingerne om en skattereform tager afsæt i en ny 2025-plan, der præsenteres til august.

       

      Liberal Alliance er pĂĄ dette tidspunkt ikke med i regeringen, men støttepartiets leder, Anders Samuelsen, vil efter udskydelsen ikke længere garantere regeringens overlevelse.

    2. Vil sænke topskatten, men ikke for alle

      I forbindelse med præsentationen af V-regeringens 2025-plan foreslår Lars Løkke Rasmussen at sænke topskatteprocenten med fem procentpoint, men kun for årsindkomster op til en million kroner.

       

      I samme ombæring spiller regeringen ud med at indføre et nyt jobfradrag, der også skal lette skatten for lavere indkomster.

       

      Kort tid efter slår Anders Samuelsen fast, at skatten skal ned for alle. Også for dem, der tjener over en million. Han truer i samme ombæring med at vælte regeringen.

    3. Skatteforhandlinger udskydes igen

      I oktober 2016 beslutter Lars Løkke Rasmussen igen at udskyde forhandlingerne om en skattereform, sĂĄ finanslovsforhandlingerne kan føres separat.

       

      Anders Samuelsen holder fast i, at topskatten skal sænkes for alle topskatteydere, men siger også, at det er en god idé at dele tingene op.

    4. Nyt regeringsgrundlag uden konkrete mĂĄl for skattelettelser

      Da den nye VLAK-regering præsenteres, er der i regeringsgrundlaget ingen konkrete mål for en skattereform.

       

      De tre partier er dog enige om, at topskatten skal "spille en langt mindre rolle", og at skatten i bunden skal sænkes.

  3. 2017

    1. Regeringen dropper topskattelettelser

      Den 13. august i ĂĄr melder Anders Samuelsen ud, at regeringen dropper sine planer om at sænke topskatten. Det har ellers været et hovedkrav fra Liberal Alliance, men Dansk Folkeparti vil ikke være med.

       

      Den 29. august præsenterer VLAK-regeringen sit skatteudspil. Her er der ingen topskattelettelser, men via eksempelvis en afskaffelse af loftet over beskæftigelsesfradraget vil regeringen sænke skatter for milliarder.

       

      Dansk Folkeparti er kritisk, og formand Kristian Thulesen Dahl siger, at planerne hovedsageligt gavner dem, der tjener mest.

    2. DF opfordrer regeringen til at udskyde skattereform

      Efter at have forhandlet igennem længere tid, opfordrer Dansk Folkeparti regeringen til at udskyde skattereformen.

       

      Forhandlingerne om skat har kørt parallelt med forhandlingerne om næste års finanslov, men partiformand Kristian Thulesen Dahl vil have udskudt skatteforhandlingerne, så finansloven kan komme på plads først.

       

      Finansminister Kristian Jensen (V) afviser imidlertid pure det ønske. Han mener stadig, at det kan lykkes at komme til enighed om hele pakken.

       

      Det er i forvejen usædvanligt, at der den 5. december endnu ikke er fundet flertal for næste års finanslov. Det plejer at være på plads i november.

    3. LA truer med ikke at stemme for egen finanslov

      Fredag den 9. december indgår regeringen en finanslov med Dansk Folkeparti, men i forbindelse med det, skriver Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, på Facebook, at den kun bliver vedtaget inden jul, hvis også der kommer en skatteaftale.

       

      Partiets leder, Anders Samuelsen, lover i samme ombæring "de største skattelettelser i historien".

       

      DF-formand Kristian Thulesen Dahl afviser at have lovet regeringen historisk store skattelettelser, og at det skal være inden jul. 

       

      Lars Løkke Rasmussen slår fast, at regeringen "selvfølgelig" stemmer for sin egen finanslov, men Liberal Alliance trække ikke sin trussel tilbage.

    4. LA dropper truslerne og stemmer for finansloven

      Tirsdag den 19. december siger Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, at hans parti stemmer for finansloven. Han dropper samtidigt kravet om, at der skal være en skatteaftale på plads inden jul.

      Han fortæller, at han har aftalt med statsminister Lars Løkke Rasmussen, at regeringen umiddelbart efter Folketingets juleferie indkalder til fortsatte forhandlinger om en ”ambitiøs skatteaftale” og en udlændingeaftale.