Finansloven vedtages i dag - men du skal vente med at indkassere denne skattelettelse

Omkring en halv million danskere står til at få en skattelettelse på 1300 kroner om året. Bare ikke lige med det samme.

En afskaffelse af beskatningen af fri telefon er et af hovedpunkterne i den finanslov, som et flertal i Folketinget fredag ventes at vedtage.

Der kommer dog til at gå noget tid, før du kommer til at slippe billigere i skat. Ændringen gælder nemlig først fra indkomståret 2020.

Om to år skal du til gengæld ikke gøre ting som eksempelvis at ændre din forskudsopgørelse for at slippe billigere i skat, forklarer Søren Bech, der er skatteekspert og partner i PwC.

- I dag kører beskatningen af fri telefon over A-indkomsten. Men når ændringen træder i kraft, bliver værdien af den fri telefon ikke længere lagt til. Det burde komme til at køre ganske automatisk, siger Søren Bech til TV 2.

Han tilføjer, at det for arbejdsgiverne bliver lettere at kontrollere. I dag kan du slippe for beskatningen, hvis du ikke bruger din arbejdsgiverbetalte telefon privat, men her er det arbejdsgiverens pligt at kontrollere, at der ikke bliver snydt.

Fra 2020 forsvinder det tilsyn, da der ikke skal betales skat, uanset om telefonen bruges privat eller ej, siger Søren Bech.

Mange slipper billigere

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at omkring 480.000 danskere betaler skat af fri telefon. Fra 2020 kommer de til at få en årlig skattelettelse på omkring 1300 kroner.

Ønsket om afskaffelse af beskatningen kommer fra Liberal Alliance. Her siger partiets finansordfører, Joachim B. Olsen, til TV 2, at det er helt normalt, at det tager tid at indfase skattelettelser.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) fremhævede tidligere på året, at mange danskere får glæde af ændringen.

- Vi gør det, fordi det skal være nemmere og billigere at være dansker. Det er lidt skørt, at mange mennesker går rundt med to telefoner, en til arbejde og en til privat, fordi de ikke ønsker at blive beskattet af deres arbejdstelefon, sagde Simon Emil Ammitzbøll til BT i august.

Tilpasser til nutiden

Skatten på fri telefon blev indført af Thorning-regeringen i forbindelse med finansloven for 2012 og erstattede multimedieskatten.

Forventningen dengang var, at 130.000 personer ville være berørt af skatten. Men antallet har altså vist sig at være mere end tre gange så højt. 

- Ordningen stammer fra en tid, hvor det måske var mere eksklusivt at få stillet en telefon til rådighed fra ens arbejdsgiver, end det er i dag. På denne måde tilpasser vi skattereglerne til nutiden til glæde for en halv million danskere, siger Simon Emil Ammitzbøll.

S: Rammer socialt skævt

Det er især danskere i de højeste indtægtsgrupper, der kan se frem til en skattelettelse fra 2020, viser tal fra Danmarks Statistik.

Af de omkring 480.000 personer, der i 2015 betalte skat af fri telefon, havde cirka 300.000 en årlig lønindkomst på over 450.000 kroner.

Ifølge Socialdemokratiet viser det problemet med regeringens forslag.

- Det rammer socialt skævt, og samtidig er det ikke noget, der bringer os fremad som samfund eller giver os nogen nævneværdig vækst eller andre positive effekter, har skatteordfører Jesper Petersen tidligere udtalt til TV 2.

Han anerkender dog, at der er en del, der får noget ud af skattelettelsen. Alligevel mener han ikke, det er den rigtige vej at gå.

- Hvilke politikere kunne ikke tænke sig at uddele en skattelettelse? Vi synes bare, der er nogle opgaver, der er vigtigere at finansiere først, siger Jesper Petersen.

Fredag siger Jesper Petersen til TV 2, at Socialdemokratiet endnu ikke har besluttet, om skattelettelsen skal droppes, hvis partiet får magten efter et kommende folketingsvalg.

Det er forskelligt fra branche til branche, hvor mange der har fri telefon. Se fordelingen her.