Politik

LA droppede truslerne - nu er Samuelsen den mindst troværdige partileder

Når man flere gange truer med bål og brand, men ender med at falde ned som et lam, er reaktionen fra vælgerne naturlig, siger Anders Langballe.

Først opgav de truslen om ikke at stemme for egen finanslov. Så viste en meningsmåling, at de står til at blive Folketingets mindste parti. Og nu har Liberal Alliance i Anders Samuelsen også den mindst troværdige partileder i Folketinget.

December har været hård for Liberal Alliance, og det understreger en ny meningsmåling foretaget af Megafon for TV2 og Politiken.

Den viser, at kun syv procent af danskerne peger på Anders Samuelsen, som en af de tre mest troværdige partiledere. Ved en lignende måling i juni 2016 pegede 21 procent på Anders Samuelsen.

Målingen er foretaget i perioden fra den 20. til den 21. december umiddelbart efter, at Liberal Alliance droppede sine trusler om ikke at stemme for finansloven, medmindre der også kom en aftale om skattelettelser inden jul.

Langballe: LA har truet med bål og brand

Ifølge TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe, kan faldet i Anders Samuelsens troværdighed meget vel hænge sammen med, at Liberal Alliance endnu en gang har måttet bøje nakken og erkende, at skattelettelser må vente.

- Anders Samuelsen har flere gange har truet med bål og brand. Og lige så mange gange er Liberal Alliance faldet ned som et lam, når det kom til, om partiet skulle have ministerposter eller ej. Derfor virker det som en naturlig følge, at man falder i troværdighed, siger Anders Langballe.

Han hæfter sig desuden ved, at Lars Løkke Rasmussen har overhalet Kristian Thulesen Dahl (DF) som den mest troværdige partileder i blå blok.

Uro i blå blok

December har været meget tumultarisk for blå blok.

Da finansloven landede i begyndelsen af måneden meddelte Liberal Alliance via blandt andet finansordfører Joachim B. Olsen, at den kun ville blive stemt igennem, hvis også der kom en aftale om skattelettelser.

Den trussel skabte intern frustration i regeringen, og hos støttepartiet Dansk Folkeparti sammenlignede partiformand Kristian Thulesen Dahl regeringen med et cirkus.

Liberal Alliance endte med at stemme for finansloven, selvom skatteforhandlingerne er udskudt til januar. Og Joachim B. Olsen erkendte over for TV 2, at det var en fejl at prøve at true sig til indflydelse.

Politisk ordfører Christina Egelund sagde den 22. december til TV 2, at Liberal Alliance har begået fejl, og at partiet bærer sin del af ansvaret for det besynderlige forløb i blå blok.

Hun ville dog ikke svare direkte på, om partiets troværdighed har lidt et knæk.

- Jeg vil ikke uddele karakter til vores troværdighed. Det må andre gøre. Jeg vedkender mig fuldstændig de fejl, vi har begået i processen. Til gengæld mener jeg, at vores politiske troværdighed er bomstærk. Jeg tror ikke, der findes en borger i det her land, der er i tvivl om, hvor man har Liberal Alliance, når det kommer til politisk substans, sagde Christina Egelund til TV 2.

Elbæk styrdykker i troværdighed

Det er dog ikke kun Liberal Alliances leder, der har mistet troværdighed. I juni 2016 pegede 23 procent af danskerne på Alternativets leder, Uffe Elbæk, som en af de tre mest troværdige partiledere.

I dag er det dog kun 11 procent, og dermed er han den næstmindst troværdige partileder i Folketinget.

Uffe Elbæks faldende troværdighed kan hænge sammen med, at Alternativet i løbet af efteråret har været indblandet i flere uheldige sager.

Det drejer sig blandt andet om donationer fra skattelyinterne krænkelser og en opfordring til medarbejdere om at sende billeder af "pik i slap tilstand".

Anders Langballe siger, at vælgerne for øjeblikket efterspørger noget nyt og alternativt i forhold til gamle, kendte politikere. Det var Uffe Elbæk, men hans renhed og uskyldighed er efterhånden væk, lyder vurderingen.

- Og når man tilmed ser, at der er interne magtkampe i Alternativet, som på lange stræk kan minde om den, der er i de gamle partier, så bliver fornyelsen og den store interesse nok mindre. Og det er et godt bud på, hvorfor Uffe Elbæk falder markant i målingen, siger Anders Langballe.

Skal LA forlade regeringen?

Megafon har i en anden måling også spurgt danskerne, om det vil være en fordel for blå blok, hvis Liberal Alliance træder ud af regeringen.

Det mener omkring halvdelen af de adspurgte, men her er det alle typer af vælgere - også de røde - der har svaret. 

Blandt Liberal Alliances egne vælgere er det 23 procent, der mener, at partiet bør forlade regeringen. Hos Venstre-vælgerne er det 43 procent, mens det er 36 procent hos Det Konservative Folkeparti.

En tredje måling kan dog muligvis få humøret til at stige i Liberal Alliance og resten af blå blok.

65 procent af vælgerne mener i hvert fald, at VLAK-regeringen det seneste år har trukket Danmark i en mere borgerlig/liberal retning