Politik

Kritiseres for at få en halv million i dobbeltløn – en træls sag, erkender Enhedslisten

Venstre beskylder Enhedslistens for hykleri i sag om eftervederlag. Partispids forstår godt, hvorfor Enhedslisten er kommet under beskydning.

Det var ifølge Enhedslisten grådigt, da den tidligere regionsrådsformand Carl Holst (V) i 2015 modtog eftervederlag fra Region Syddanmark, samtidig med han fik løn som forsvarsminister.

Alligevel modtager venstrefløjspartiets afgående teknik- og miljøborgmester i København, Morten Kabell, en halv million kroner i vederlag, selvom han fra årsskiftet har job i det private.

Og det er ifølge Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, udtryk for dobbeltmoral.

- Jeg har noget imod, at man fra Enhedslistens side synes, at det er helt frygteligt og moralsk angribeligt, hvis Venstre-folk bliver betalt for at have et offentligt embede, men når de selv gør det, så er det helt i orden, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Han understreger, at Morten Kabell er i sin gode ret til at modtage pengene, men han forstår ikke, at Enhedslisten skyder med skarpt, når andre gør det.

- Hykleriet består jo i, at der gælder et sæt regler for alle andre og et sæt regler for dem selv. Det er ligesom at læse ’Kammerat Napoleon’; alle er lige, men nogle er mere lige end andre.

. Video: Morten Nielsen

En træls sag

Det var Enhedslistens Pernille Skipper, der i 2015 sagde følgende om Carl Holst:

- Det er grådigt af ham at ville beholde de her penge, bare fordi han kan udnytte et hul i lovgivningen. Jeg synes simpelthen, det er for dårligt.

Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, vil ikke direkte tage afstand fra udtalelsen, men siger, at han ikke er vild med at sætte mærkater på folk.

- Jeg kan godt høre, hvorfor Enhedslisten er under beskydning. Det er fordi, vi normalt har nogle høje standarder på det her område. Vi kæmper benhårdt mod de her privilegier, og derfor synes jeg, det er rigtig træls, siger Pelle Dragsted.

Bør overveje at betale tilbage

Han siger, at Enhedslisten har været med til at få lukket det ”hul”, som betød, at Carl Holst kunne få dobbeltløn. Han har dog ikke været klar over, at borgmestre stadig har mulighed for vederlag, hvis de får job i det private.

Pelle Dragsted kalder det selv ”Morten Kabell-hullet” og siger, at Enhedslisten nu forsøger at samle flertal i Folketinget for at få det lukket.

Han mener generelt ikke, at nogen borgmestre bør få sådan et vederlag, hvis de får et velbetalt job.

Mener du så, han bør betale pengene tilbage?

- Jeg synes, at Morten Kabell og alle andre borgmestre - hvis de står i en situation, hvor de på den ene side har et vellønnet job, og på den anden side får eftervederlag - bør/kan overveje, om det er rimeligt.

Pernille Skipper kaldte det grådigt, at Carl Holst beholdte sit vederlag. Så er det vel også grådigt, når Morten Kabell gør det?

- Jeg vil ikke stå og putte…

Men det ville I gerne med Carl Holst, hvorfor vil I så ikke med jeres egne?

- Så længe vi har de regler, som jeg håber, vi snart får afskaffet, er det noget, man kan overveje, om man synes er rimeligt

Men hvorfor er det grådigt af Carl Holst, men kun noget jeres borgmester bør overveje?

- Jeg har fuldstændig samme holdning til alle politiske privilegier.

130.000 kroner i partikassen

Morten Kabell oplyser i et skriftligt svar til TV 2, at han ikke har gjort noget forkert, og at han betaler omkring 130.000 kroner af sit vederlag i partiskat.

Pelle Dragsted, siger, at han ikke har tænkt over, hvad der skal ske med de cirka 130.000 kroner, der lander i Enhedslistens partikasse.

- Jeg synes da sagtens, man kan give dem til velgørenhed eller alt muligt andet. Det er bare ikke noget, jeg har indflydelse på, siger Pelle Dragsted og nævner, at det givetvis er op til partiets hovedbestyrelse.

Kritiseres af partifælle

Pelle Dragsted vil altså ikke svare klart på, om Morten Kabell bør betale pengene tilbage. Hans partifælle Vibeke Syppli Enrum, der er valgt for Enhedslisten i Regions Syddanmark, vil til gengæld gerne.

- Jeg synes, det rigtigste er, at de penge tilgår Københavns Kommune. Det er skattekroner, som man får udbetalt, hvis en politiker en overgang bliver arbejdsløs. Det er jo fair nok, men det er ikke tilfældet her, siger Vibeke Syppli Enrum til TV 2.

- Når vi har været kritiske over for Carl Holst - og med rette - kan der ikke gælde andre regler for Enhedslisten. Vi må også hurtigst muligt få lavet loven om, så man kun får udbetalt eftervederlag, hvis man som politiker bliver arbejdsløs, tilføjer hun.