Politik

Krisen i blå blok eskalerede efter Joachims B.’s opdatering - nu fortryder han

Facebook-opdateringen skulle berolige LA's bagland om, at skattelettelser var på vej. Den endte dog med at eskalere krisen i blå blok.

Det var en fejl, da Liberal Alliances Joachim B. Olsen truede med, at hans parti ikke ville stemme for den finanslov, de ellers netop selv havde indgået.

Det erkender Joachim B. Olsen nu over for TV 2.

Et meget uskønt forløb

I Facebook-opdateringen fra fredag den 8. december skrev Liberal Alliances finansordfører, at finansloven kun ville blive vedtaget, hvis der også kom en skatteaftale inden jul. ”Det har alle journalister ikke fanget,” stod der blandt andet.

Truslen om ikke at stemme for finansloven fik opbakning fra partitoppen, men skabte stor uro i blå blok, hvor særligt Dansk Folkeparti var voldsomt utilfreds og sammenlignede regeringen med et cirkus.

Joachim B. Olsen siger, at han også bærer et ansvar for, at situationen spidsede til.

- Jeg synes, det har været et meget uskønt forløb. Vi har bestemt også begået fejl, og jeg har også personligt begået fejl, siger Joachim B. Olsen til TV 2.

Konkret peger han på sin Facebook-opdatering, men fastholder at han og resten af Liberal Alliance var 100 procent sikker på, at der ville lande en skatteaftale inden jul.

Joachim B. Olsen har torsdag slettet sin Facebook-opdatering. Se den her.

Hvordan kan man være 100 procent sikker på det? Var det statsministeren, der havde sagt det?

- Ja, det var klart det indtryk, vi havde fået, og jeg synes også, at statsministeren på pressemødet i tirsdags gav udtryk for, at der lå en sådan forståelse. Men nu må vi jo videre, for det handler ikke om mig som person eller Liberal Alliance som parti. Det handler om, at vi leverer resultater. Det er derfor, vores vælgere har stemt på os.

Ville berolige baglandet

For regeringen og i særdeleshed Liberal Alliance er skattelettelser en mærkesag, men gang på gang er skattelettelserne blevet udskudt de seneste år på grund af manglende flertal.

Joachim B. Olsen forklarer, at hans Facebook-opdatering var en besked til Liberal Alliances støtter.

- I bagklogskabens ulideligt klare lys, så fortryder jeg det. Men vi havde jo også sagt, at vi selvfølgelig var nødt til at kommunikere, at der lå en sådan aftale, siger Joachim B. Olsen og fremhæver, at det hele tiden har været regeringens strategi, at skat og finanslov skulle forhandles samtidigt.

- Og når vi så lander en finanslov uden at lande en skatteaftale, så synes vi jo, det var rigtigt at informere vores bagland om, at vi har en aftale, siger Joachim B. Olsen og tilføjer:

- Nu er det jo alt sammen historie, og vi må videre. Men hvis jeg kunne gå tilbage til den fredag, så havde jeg ikke lavet den opdatering.

I følte jer 100 procent sikker på, at der ville lande en skatteaftale - hvad er det, der gør, at den ikke kommer i hus?

- Ja, det må folk jo prøve at finde ud af hen ad vejen. Statsministeren gjorde det jo klart i tirsdags, at der var en sådan forståelse.

Så det var Dansk Folkeparti?

- Nej, jeg ved ikke, om det var Dansk Folkeparti, men vi var i hvert fald blevet bibragt den forståelse, at der var en sådan aftale, og den aftale har så ikke helt været der.

Må lægge stoltheden til side

Efter et langt forløb med forhandlinger i blå blok valgte Liberal Alliance tirsdag at droppe sin trussel om ikke at stemme for finansloven.

Regeringspartiet håber nu, at det lykkes at lande skattelettelser i det nye år, hvor forhandlingerne efter planen fortsætter. Også selvom Dansk Folkeparti ikke på forhånd vil love noget som helst.

Nu valgte I at kravle ned fra træet, som kommentatorerne siger. I kunne jo også have stået fast, burde I have gjort det?

- Jeg synes, vi har truffet den rigtige beslutning.

Har du på noget tidspunkt undervejs tænkt, at I bør stå fast for at vise, at I mener, hvad I siger?

- Jo, absolut. Der er alle mulige overvejelser i sådan et forløb, og til syvende og sidst handler det om, at man må lægge sin egen stolthed til side og sige, at vi har fået det her hverv, fordi der er nogen, der har en forventning om, at vi leverer nogle resultater.

- Det er resultater, der flytter noget ude i den virkelige verden. Det her er bare proces, og hvem der har vundet det ene og det andet. Så har vi så tabt det her processuelle slag. Det lever jeg sådan set fint med, hvis det betyder, at vi leverer nogle resultater.

Tror på aftale efter jul

Når I ikke kunne få det inden jul, hvorfor tror du så, at I kan efter?

- Det tror jeg grundlæggende på. Hvis vi dropper al retorikken om, hvor mange milliarder det handler om og kigger på substansen, så handler det dybest set om, at det skal kunne betale sig at spare op til pension og at lette skatten for helt almindelige lønmodtagere.

Og du har fuldstændig tillid til statsministeren og Kristian Thulesen Dahl til trods for, at I føler, I var blevet lovet noget, I ikke har fået?

- Jeg har faktisk tillid til, at når alt kommer til alt, så har vi et ønske – på trods af politiske uenigheder – om at få landet en skatteaftale og få lavet en aftale om strammere udlændingepolitik. Det er jo noget, alle kan se sig selv i.

Hvis I har en aftale, og nogen løber fra den, betyder det ikke noget for din tillid til folk?

- Jo, man skal altid forsøge at overholde sine aftaler.

Så du har mistet tillid til både statsministeren og Dansk Folkeparti?

- Nej, jeg har ikke mistet tillid til nogen. Nu handler det om, at vi kommer videre i det her forløb, og at vi alle sammen på tværs af partierne sætter os ned og får lavet politiske resultater til gavn for Danmark, siger Joachim B. Olsen.

Forhandlingerne om skat og udlændinge fortsætter efter nytår.

Skattelettelser er blevet udskudt igen og igen

  1. 2015

    1. Skattelettelser i det første regeringsgrundlag

      Umiddelbart efter folketingsvalget skriver den nye V-regering i regeringsgrundlaget, at topskatten skal sænkes med fem procentpoint.

       

      Udgangspunktet er, at forhandlingerne skal finde sted i foråret 2016.

  2. 2016

    1. Løkke udskyder forhandlingerne

      I januar 2016 siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at regeringen har høje ambitioner for en skattereform, men at de planlagte forhandlinger udskydes fra foråret til sommeren.

       

      Regeringen mener, det er bedst, hvis forhandlingerne om en skattereform tager afsæt i en ny 2025-plan, der præsenteres til august.

       

      Liberal Alliance er på dette tidspunkt ikke med i regeringen, men støttepartiets leder, Anders Samuelsen, vil efter udskydelsen ikke længere garantere regeringens overlevelse.

    2. Vil sænke topskatten, men ikke for alle

      I forbindelse med præsentationen af V-regeringens 2025-plan foreslår Lars Løkke Rasmussen at sænke topskatteprocenten med fem procentpoint, men kun for årsindkomster op til en million kroner.

       

      I samme ombæring spiller regeringen ud med at indføre et nyt jobfradrag, der også skal lette skatten for lavere indkomster.

       

      Kort tid efter slår Anders Samuelsen fast, at skatten skal ned for alle. Også for dem, der tjener over en million. Han truer i samme ombæring med at vælte regeringen.

    3. Skatteforhandlinger udskydes igen

      I oktober 2016 beslutter Lars Løkke Rasmussen igen at udskyde forhandlingerne om en skattereform, så finanslovsforhandlingerne kan føres separat.

       

      Anders Samuelsen holder fast i, at topskatten skal sænkes for alle topskatteydere, men siger også, at det er en god idé at dele tingene op.

    4. Nyt regeringsgrundlag uden konkrete mål for skattelettelser

      Da den nye VLAK-regering præsenteres, er der i regeringsgrundlaget ingen konkrete mål for en skattereform.

       

      De tre partier er dog enige om, at topskatten skal "spille en langt mindre rolle", og at skatten i bunden skal sænkes.

  3. 2017

    1. Regeringen dropper topskattelettelser

      Den 13. august i år melder Anders Samuelsen ud, at regeringen dropper sine planer om at sænke topskatten. Det har ellers været et hovedkrav fra Liberal Alliance, men Dansk Folkeparti vil ikke være med.

       

      Den 29. august præsenterer VLAK-regeringen sit skatteudspil. Her er der ingen topskattelettelser, men via eksempelvis en afskaffelse af loftet over beskæftigelsesfradraget vil regeringen sænke skatter for milliarder.

       

      Dansk Folkeparti er kritisk, og formand Kristian Thulesen Dahl siger, at planerne hovedsageligt gavner dem, der tjener mest.

    2. DF opfordrer regeringen til at udskyde skattereform

      Efter at have forhandlet igennem længere tid, opfordrer Dansk Folkeparti regeringen til at udskyde skattereformen.

       

      Forhandlingerne om skat har kørt parallelt med forhandlingerne om næste års finanslov, men partiformand Kristian Thulesen Dahl vil have udskudt skatteforhandlingerne, så finansloven kan komme på plads først.

       

      Finansminister Kristian Jensen (V) afviser imidlertid pure det ønske. Han mener stadig, at det kan lykkes at komme til enighed om hele pakken.

       

      Det er i forvejen usædvanligt, at der den 5. december endnu ikke er fundet flertal for næste års finanslov. Det plejer at være på plads i november.

    3. LA truer med ikke at stemme for egen finanslov

      Fredag den 9. december indgår regeringen en finanslov med Dansk Folkeparti, men i forbindelse med det, skriver Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, på Facebook, at den kun bliver vedtaget inden jul, hvis også der kommer en skatteaftale.

       

      Partiets leder, Anders Samuelsen, lover i samme ombæring "de største skattelettelser i historien".

       

      DF-formand Kristian Thulesen Dahl afviser at have lovet regeringen historisk store skattelettelser, og at det skal være inden jul. 

       

      Lars Løkke Rasmussen slår fast, at regeringen "selvfølgelig" stemmer for sin egen finanslov, men Liberal Alliance trække ikke sin trussel tilbage.

    4. LA dropper truslerne og stemmer for finansloven

      Tirsdag den 19. december siger Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, at hans parti stemmer for finansloven. Han dropper samtidigt kravet om, at der skal være en skatteaftale på plads inden jul.

      Han fortæller, at han har aftalt med statsminister Lars Løkke Rasmussen, at regeringen umiddelbart efter Folketingets juleferie indkalder til fortsatte forhandlinger om en ”ambitiøs skatteaftale” og en udlændingeaftale.

. Video: Morten Nielsen