Politik

Thulesen svarer Løkke igen: Derfor hænger udlændinge og skattelettelser sammen

DF-formanden afviser kritik fra statsministeren - og hævder, at han aldrig troede på Anders Samuelsens trusler.

Julefreden har endnu ikke indfundet sig i blå blok. Tirsdag aften opgav regeringen som bekendt at få forhandlet en skatteaftale på plads inden nytår, men samtidig rettede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) en slet skjult kritik mod Dansk Folkepartis ageren i de højspændte forhandlinger, der har været i gang hele efteråret på Christiansborg.

Kritikken kommer, efter at Dansk Folkeparti har insisteret på, at de kun vil forhandle om skattelettelser med regeringen, hvis der samtidig forhandles om at få gennemført markante udlændingestramninger.

- Umiddelbart synes de to ting ikke at have så meget med hinanden at gøre, lød det tirsdag aften fra statsministeren, der fortsatte:

- Jeg skal da heller ikke lægge skjul på, at jeg synes, det er ærgerligt, at vi ikke kan gøre gevinsten lidt større for lavtlønnede uden partout at skulle stramme udlændingepolitikken samtidig.

33 milliarder

Den kritik svarer Thulesen nu igen på:

- Dansk Folkeparti har i de igangværende forhandlinger insisteret på, at et paradigmeskifte i udlændingepolitikken er nødvendigt for, at vi kan lave en skattereform. Det er der nogen, der har udtrykt undren over. Det er nu ellers ikke så kompliceret, skriver DF-formanden i sit ugebrev onsdag formiddag. Det er de første udtalelser fra Thulesen efter regeringens udmelding om at udskyde forhandlingerne.

Thulesen Dahl skriver videre, at de to forhandlinger i støttepartiets øjne hænger "uløseligt" sammen.

- Alene i 2014 har Finansministeriet vurderet, at ikke-vestlig indvandring koster de offentlige kasser 33 milliarder kroner. Så hvis man bare ser snævert økonomisk på det, så er der mindst 33 milliarder gode grunde til, at udlændinge og rigets finanser hænger uløseligt sammen, fortsætter Thulesen.

- Set fra min stol giver det ikke megen mening at drøfte, hvordan man sikrer penge til velfærd, og hvordan vores skattesystem skal skrues sammen i de næste mange år, uden at man også inddrager de gigantiske udfordringer, som ikke-vestlig indvandring medfører for vores samfund.

Vil sende flere flygtninge tilbage

Efter nytår genoptages forhandlingerne om både udlændingestramninger og skattelettelser. Regeringen har - ifølge Dansk Folkeparti - ikke været i stand til at imødekomme støttepartiet nok under de langstrakte udlændingeforhandlinger. Her har Dansk Folkeparti krævet et regulært "paradigmeskifte" - og blandt andet insisteret på, at personer, der har fået tildelt midlertidigt ophold i Danmark, fremover i langt højere grad skal sendes tilbage til deres hjemlande, så snart som muligt.

Derfor skal der ifølge støttepartiet fremover heller ikke bruges ressourcer på at integrere personer på midlertidigt ophold i det danske samfund, fordi de skal sendes hjem så hurtigt som muligt. Og de bør heller ikke hjælpes ud på det danske arbejdsmarked i mellemtiden, mener partiet.

Derudover har partiet blandt andet krævet, at reglerne for familiesammenføring bliver strammet.

Regeringen har erklæret sig enig i ambitionen om at sikre, at personer på midlertidigt ophold i højere grad bliver sendt tilbage, når forholdene i hjemlandet er til det. Men blandt andet internationale konventioner, som Danmark har underskrevet, skal overholdes, understreger regeringen.

DF-formanden fortæller om det kaotiske forhandlingsforløb.

Troede ikke på truslerne

I et interview med TV 2 onsdag eftermiddag uddyber Kristian Thulesen Dahl sit syn på det kaotiske forhandlingsforløb, som især blev dramatisk, efter at Liberal Alliance pludselig truede med at ville stemme imod finansloven, hvis ikke der inden den 22. december var forhandlet en skatteaftale på plads. Konsekvensen af det ville efter alt at dømme have været, at Liberal Alliance dermed også måtte forlade regeringen. Men de trusler tillagde DF-formanden ikke meget vægt, siger han.

- Det er jo ikke første gang, Samuelsen har truet og stillet ultimative krav. Det har vi set før, når det handler om hans ønske om topskattelettelser. Nu kom den så igen, og jeg må sige, at jeg ikke har troet på, at de ville forlade ministerbilerne og stå fast.

Skattelettelser er blevet udskudt igen og igen

 1. 2015

  1. Skattelettelser i det første regeringsgrundlag

   Umiddelbart efter folketingsvalget skriver den nye V-regering i regeringsgrundlaget, at topskatten skal sænkes med fem procentpoint.

    

   Udgangspunktet er, at forhandlingerne skal finde sted i foråret 2016.

 2. 2016

  1. Løkke udskyder forhandlingerne

   I januar 2016 siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at regeringen har høje ambitioner for en skattereform, men at de planlagte forhandlinger udskydes fra foråret til sommeren.

    

   Regeringen mener, det er bedst, hvis forhandlingerne om en skattereform tager afsæt i en ny 2025-plan, der præsenteres til august.

    

   Liberal Alliance er på dette tidspunkt ikke med i regeringen, men støttepartiets leder, Anders Samuelsen, vil efter udskydelsen ikke længere garantere regeringens overlevelse.

  2. Vil sænke topskatten, men ikke for alle

   I forbindelse med præsentationen af V-regeringens 2025-plan foreslår Lars Løkke Rasmussen at sænke topskatteprocenten med fem procentpoint, men kun for årsindkomster op til en million kroner.

    

   I samme ombæring spiller regeringen ud med at indføre et nyt jobfradrag, der også skal lette skatten for lavere indkomster.

    

   Kort tid efter slår Anders Samuelsen fast, at skatten skal ned for alle. Også for dem, der tjener over en million. Han truer i samme ombæring med at vælte regeringen.

  3. Skatteforhandlinger udskydes igen

   I oktober 2016 beslutter Lars Løkke Rasmussen igen at udskyde forhandlingerne om en skattereform, så finanslovsforhandlingerne kan føres separat.

    

   Anders Samuelsen holder fast i, at topskatten skal sænkes for alle topskatteydere, men siger også, at det er en god idé at dele tingene op.

  4. Nyt regeringsgrundlag uden konkrete mål for skattelettelser

   Da den nye VLAK-regering præsenteres, er der i regeringsgrundlaget ingen konkrete mål for en skattereform.

    

   De tre partier er dog enige om, at topskatten skal "spille en langt mindre rolle", og at skatten i bunden skal sænkes.

 3. 2017

  1. Regeringen dropper topskattelettelser

   Den 13. august i år melder Anders Samuelsen ud, at regeringen dropper sine planer om at sænke topskatten. Det har ellers været et hovedkrav fra Liberal Alliance, men Dansk Folkeparti vil ikke være med.

    

   Den 29. august præsenterer VLAK-regeringen sit skatteudspil. Her er der ingen topskattelettelser, men via eksempelvis en afskaffelse af loftet over beskæftigelsesfradraget vil regeringen sænke skatter for milliarder.

    

   Dansk Folkeparti er kritisk, og formand Kristian Thulesen Dahl siger, at planerne hovedsageligt gavner dem, der tjener mest.

  2. DF opfordrer regeringen til at udskyde skattereform

   Efter at have forhandlet igennem længere tid, opfordrer Dansk Folkeparti regeringen til at udskyde skattereformen.

    

   Forhandlingerne om skat har kørt parallelt med forhandlingerne om næste års finanslov, men partiformand Kristian Thulesen Dahl vil have udskudt skatteforhandlingerne, så finansloven kan komme på plads først.

    

   Finansminister Kristian Jensen (V) afviser imidlertid pure det ønske. Han mener stadig, at det kan lykkes at komme til enighed om hele pakken.

    

   Det er i forvejen usædvanligt, at der den 5. december endnu ikke er fundet flertal for næste års finanslov. Det plejer at være på plads i november.

  3. LA truer med ikke at stemme for egen finanslov

   Fredag den 9. december indgår regeringen en finanslov med Dansk Folkeparti, men i forbindelse med det, skriver Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, på Facebook, at den kun bliver vedtaget inden jul, hvis også der kommer en skatteaftale.

    

   Partiets leder, Anders Samuelsen, lover i samme ombæring "de største skattelettelser i historien".

    

   DF-formand Kristian Thulesen Dahl afviser at have lovet regeringen historisk store skattelettelser, og at det skal være inden jul. 

    

   Lars Løkke Rasmussen slår fast, at regeringen "selvfølgelig" stemmer for sin egen finanslov, men Liberal Alliance trække ikke sin trussel tilbage.

  4. LA dropper truslerne og stemmer for finansloven

   Tirsdag den 19. december siger Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, at hans parti stemmer for finansloven. Han dropper samtidigt kravet om, at der skal være en skatteaftale på plads inden jul.

   Han fortæller, at han har aftalt med statsminister Lars Løkke Rasmussen, at regeringen umiddelbart efter Folketingets juleferie indkalder til fortsatte forhandlinger om en ”ambitiøs skatteaftale” og en udlændingeaftale.