Stor aftale om Forsvarets fremtid er også udskudt: - Det er noget rod

I begyndelsen af november troede forsvarsminister på aftale inden for få uger. Men nu må Forsvaret gå på juleferie uden klarhed.

Det er ikke kun de højspændte forhandlinger om skattelettelser og udlændingestramninger, der efter et par dramatiske uger på Christiansborg nu er udskudt til næste år.

Det samme er den milliardstore aftale om et kommende forsvarsforlig, der skal gælde frem til 2023.

- Vi vil, når Folketinget samles igen efter nytår, friske og veludhvilede, straks genoptage og færdiggøre forhandlingerne om skat, udlændinge og forsvar, lød det tirsdag aften fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et pressemøde.

Det nye forsvarsforlig skulle egentlig være forhandlet på plads dette efterår, således at det kunne træde i kraft, når det nuværende forlig udløber den 1. januar 2018. Men de forhandlinger bliver altså først videreført i det nye år ifølge statsministeren.

Og det medfører kritik fra Radikales forsvarsordfører Martin Lidegaard, der har siddet med ved forhandlingerne de seneste måneder.

- Jeg synes, det er noget rod, og rigtig træls, for at sige det på jysk. Det er et kæmpestort forsvarsforlig, vi er på vej til at indgå, som både rummer effektiviseringer og et substantielt løft til forsvaret. Og begge dele er noget, som de ansatte i forsvaret går og venter på med både glæde og spænding. Og det ville altså have været bedst for alle - ikke mindst Forsvaret -  at få det løst inden jul, siger Martin Lidegaard.

Forhandlerne er tæt på hinanden

Ifølge TV 2s oplysninger er partierne i forsvarsforligskredsen - Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Radikale Venstre og Liberal Alliance - på lange stræk enige om indholdet af det kommende forsvarsforlig. Der er blandt andet enighed om at tilføre forsvaret flere penge de kommende år.

I regeringens udspil er der derudover blandt andet lagt op til, at der skal være flere værnepligtige. Og at der skal dannes en brigade, der kan indsættes ved internationale operationer.

Den 1. november var forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) da også meget fortrøstningsfuld i forhold til at få lavet en aftale inden for kort tid.

- Jeg håber, at vi i løbet af nogle uger kan få forsvarsforliget på plads. Jeg synes, vi er inde i en god arbejdsrytme i øjeblikket, sagde han dengang til Ritzau.

Det blev som bekendt altså ikke tilfældet. Og ifølge TV 2s oplysninger skyldes det især, at forhandlingerne er blevet koblet sammen med de øvrige forhandlingsforløb om en finanslov, skattelettelser og udlændingestramninger.

- Min oplevelse er, at vi er meget tæt på hinanden, siger Martin Lidegaard, og fortsætter:

- Den eneste grund til, at vi ikke når det inden jul, er, at statsministeren - af for mig helt uransagelige årsager - valgte at koble forsvarsforliget sammen med regeringens eget interne bøvl og rod. Det var ikke en klog beslutning. 

Forsvarsministeriet oplyser til TV 2, at det nuværende forsvarsforlig løber videre indtil et nyt er på plads, og at det således ikke – som ellers planlagt – udløber ved årsskiftet. Dermed får forsinkelsen ikke umiddelbart konsekvenser for Forsvarets ansatte. 

- Efter vedtagelsen af finansloven for 2018, videreføres opgavevaretagelsen som fastlagt af det nuværende forsvarsforlig 2013-2017 indtil et nyt forsvarsforlig er indgået. Initiativer, der følger af et nyt forlig, iværksættes selvsagt ikke før, der er indgået en politisk aftale herom. De bevillingsmæssige konsekvenser af et nyt forsvarsforlig vil blive håndteret ved, at et aktstykke forelægges Finansudvalget, meddeler Forsvarsministeriet.

Usikkerhed

Martin Lidegaard, større er problemet vel heller ikke, når man bare kan forlænge det nuværende forlig et par uger, indtil aftalen efter alt at dømme er på plads i januar?

- Problemet er jo den usikkerhed, der er i hele Forsvaret, som går og venter på, hvor der skal skrues og op ned. Så min opfordring til regeringen er i hvert fald krystalklar: Se at få indkaldt til de sidste forhandlinger umiddelbart efter nytår, så vi kan få det her på plads. Det skylder vi vores mænd og kvinder i uniform, siger Martin Lidegaard.

Det er ikke lykkedes for TV 2 at få en kommentar fra forsvarsministeren.