BLOG: Regeringen har glemt provinsen

16x9
Arkivfoto. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Danmark bliver trukket skævt. Gevinsterne falder i de velhavende områder om de store byer, mens provinsen fuldkommen er glemt.

Det er resultatet af den finanslov, som man efter mange sværdslag fik indgået. I al den teatertorden, ultimative krav og trusler fra begge sider synes det som om, man helt har glemt at tænke på, at vi skal have et Danmark, der hænger bedre sammen.

Det virkede ellers s√• lovende, da L√łkke √•bnede folketings√•ret i starten af oktober. Her var flotte ord om et mere sammenh√¶ngende Danmark, og alle skulle have en del af fremgangen.

Desv√¶rre har disse ord vist sig at v√¶re intet andet end varm luft. Kendsgerningen er, at regeringen f√łrer en politik, der har den komplet modsatte effekt.Lad os for eksempel kigge p√• statslige arbejdspladser. Da regeringen overtog regeringsmagten i 2015 var det med en storstilet plan om, at flere statslige arbejdspladser skulle placeres uden for hovedstaden. Som L√łkke dengang s√• korrekt sagde, s√• handler det om ‚ÄĚat skabe aktivitet, hvor der er brug for det‚ÄĚ.  

Sandheden er bare, at der den dag i dag ikke er kommet flere statslige arbejdspladser i provinsen, end da regeringen overtog ansvaret i 2015. Der er tv√¶rtimod kommet f√¶rre! Det viser en helt ny opg√łrelse lavet af Danmarks statistik.

Velfærd og et samlet Danmark sat i baggrunden

Regeringens √łkonomiske politik og de dertilh√łrende konstante besparelser p√• vores f√¶lles velf√¶rd b√¶rer en stor del af forklaringen p√•, at der i dag er f√¶rre statslige arbejdspladser i provinsen, end da L√łkke tiltr√•dte. Lad os for eksempel se p√• uddannelsesomr√•det.

Her har regeringens sparekniv betydet, at der alene p√• et enkelt √•r er blevet sparet 906 stillinger v√¶k p√• landets erhvervsskoler, gymnasier, VUC og SOSU-skoler uden for region hovedstaden. Et tal, som inden for de n√¶ste √•r sikkert vil blive meget h√łjere med regeringens fortsatte planlagte besparelser p√• uddannelsesomr√•det.

Her m√• man sp√łrge regeringen; hvad er logikken i at udflytte statslige arbejdspladser til provinsen med den ene h√•nd, n√•r man med den anden h√•nd samtidig f√łrer en √łkonomisk politik, der sparer arbejdspladser v√¶k uden for hovedstaden?

Regeringen svigter derfor provinsen - igen. Og som en del af regeringens uforudsigelige k√łreplan er nu ogs√• n√¶ste udflytningsrunde, der skulle v√¶re pr√¶senteret i december, udskudt. I stedet har regeringen travlt med at g√łre klar til at uddele julegaver i form af skattelettelser til toppen af Danmark. Og allerede med finanslovsaftalen er de f√łrste skattelettelser aftalt.

Det drejer sig blandt andet om skattefritagelse af arbejdsgiverbetalt privattelefon. Når skattelettelsen er fuldt indfaset, koster det statskassen 700 mio. kr.Og hvem får så glæde af denne skattelettelse?

For l√łnmodtagere med en √•rlig l√łnindkomst p√• under 300.000 kr. er det under 5 procent, der har fri telefon. Mens der blandt dem med en √•rlig l√łn over 1,2 mio. kr. er 84 procent, der har fri telefon. Og i H√łrsholm er der 40 procent af l√łnmodtagerne, der har fri telefon, mens det blot er 8 procent af l√łnmodtagerne p√• Lolland. Regeringens skattelettelser rammer derfor b√•de socialt og geografisk sk√¶vt. Og s√• er den tilmed finansieret af besparelser p√• uddannelsesinstitutionerne, der rammer hele landet.

I stedet for at diskutere, hvordan et f√•tal af danskerne f√•r endnu flere penge at k√łbe julegaver for, s√• lad os prioritere at snakke om, hvordan vi skaber et sammenh√¶ngende Danmark, hvor velf√¶rd til alle danskere st√•r i f√łrste r√¶kke. Regeringen skal huske, at de er regering for hele Danmark.

S√• i stedet for at snakke om skattelettelser, s√• lad os snakke om gode uddannelser, v√¶rdig √¶ldrepleje og arbejdspladser til gavn for alle danskere.