Politik

Analytiker hørte klart budskab mellem linjerne: Her er, hvad Løkke i virkeligheden sagde

Kristian Thulesen Dahls udlændingestramninger kan være i fare, efter han ikke ville hjælpe regeringen med skattereform.

Det er en delikat kunst at sige én ting og mene noget helt andet.

Den kastede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sig ud i tirsdag, da det stod klart, at finansloven med hiv og sving vil blive stemt igennem på fredag, vurderer TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen.

Det skete, da Løkke talte om udlændingestramninger. Det, som statsministeren sagde, var:

- Vi kan ikke inden jul på trods af alle gode viljer færdiggøre en udlændingeaftale i den rigtige balance mellem ønsket om hjemsendelse, ordentlighed og internationale spilleregler.

Men det, han mente, var:

- Beskeden til Kristian Thulesen Dahl, der ligger mellem linjerne her, er: "Når du ikke har hjulpet os, er der også grænser for, hvor langt vi kan gå", vurderer Peter Lautrup-Larsen.

Uskønt forhandlingsforløb

Baggrunden for den kolde luft mellem statsministeren og hans støtteparti skal findes i et måneder langt forløb, hvor især regeringspartiet Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har stået stejlt over for hinanden, og særligt i december har meget af diskussionen foregået for rullende kameraer.

Humlen er, at Liberal Alliances helt store projekt - en skattereform - blev kædet sammen med forhandlingerne om næste års finanslov. Men det ville DF kun lægge stemmer til, hvis der samtidig blev kastet udlændingestramninger oveni bunken.

En sammenkædning, statsministeren i flere tilfælde har omtalt som "ærgerlig". Og den slog da også fejl, så regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti vil stemme finansloven igennem uden hverken skattereform eller ny udlændingepolitik.

Det står klart, efter Liberal Alliance tirsdag lovede at stemme for - noget, de ellers havde truet med ikke at gøre.

DF skal betale nu

På den korte bane har DF dermed fået sin vilje - sammenblandingen af skat og finanslov, som LA stod meget fast på, faldt sammen. Men det kommer partiet nu til at betale for, siger Peter Lautrup-Larsen.

- Løkke siger tydeligt her, at den meget store indrømmelse ikke kommer. Og at han måske var gået længere, hvis Thulesen Dahl havde hjulpet med skatteområdet. "Hvis du havde kendt din besøgelsestid, kunne det være, du kunne have presset os noget mere", signalerer han.

Der er dog stadig gode chancer for ny politik på begge områder inden for de næste måneder. Regeringen og DF er enige om stramninger på hjemsendelse af flygtninge, ligesom store elementer på skattepolitikken også ventes at kunne få flertal, vurderer Peter Lautrup-Larsen.

- Noget kommer til at ske. Men det er ikke hver dag, man hører en statsminister tale om ordentlighed, og det må jo signalere, at nogle andre vil noget uordentligt. Det tolker jeg som om, at det store ambitionsniveau, DF har haft på familiesammenføringer og integration, er udelukket.

Se hele interviewet med Peter Lautrup-Larsen her:

Statsministeren sendte en tydelig besked til DF-formanden i sin tale tirsdag. Video: Esben Christensen