Politik

Thulesen tror ikke på aftale inden LA's deadline: - Vi er ikke tæt på

Der er intet sket de seneste dage, som får DF-formanden til at tro på, at blå blok kan nå at lande en aftale inden jul.

Der er blot tre døgn til, at finansloven skal stemmes endeligt igennem i Folketinget - og hvis Liberal Alliance her skal trykke på den grønne knap, kræver regeringspartiet, at der inden da er indgået en aftale om skattelettelser.

Men trods den snarlige deadline har forhandlingerne med regeringens støtteparti Dansk Folkeparti ikke rykket sig ud af stedet de seneste dage. Det siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, tirsdag morgen.

- Vi er ikke tæt på, siger han og fortsætter:

- Der er ikke sket noget fra sidste uge til i dag, som giver mig fornyet tro på, at vi kan lande store aftaler inden fredag.

Som betingelse for at indgå en skatteaftale vil Dansk Folkeparti have markante udlændingestramninger gennemført. Partiet kræver et egentligt "paradigmeskifte" i måden at behandle flygtninge med midlertidigt ophold i Danmark på. Trods langstrakte forhandlinger har regeringen ifølge Dansk Folkeparti ikke vist sig villige til at gå langt nok på det område, og derfor tror DF-formanden ikke, at det er realistisk at nå at lave en aftale om skat og udlændinge inden på fredag.

Kristian Thulesen Dahl afviser dog ikke kategorisk, at parterne kan nå at lave en samlet aftale.

- Hvis regeringen pludselig kommer med noget, vi slet ikke har set komme, og som sparker benene væk under os, så vil vi da ikke afskære os fra den mulighed. Men der er ikke kommet noget på bordet, som giver det indtryk.

Møder i regeringen

Regeringen har ifølge TV 2s oplysninger brugt de seneste dage på at holde møder internt. Så sent som i går aftes var statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til møde i Statsministeriet for at diskutere den videre vej frem for regeringen.

Samtidig med at Liberal Alliance har truet med at stemme imod finansloven, har Lars Løkke Rasmussen understreget, at hele regeringen "selvfølgelig" kommer til at stemme for den finanslovsaftale, der blev indgået tidligere på måneden.

Og DF-formanden mener, at der er god grund til, at regeringspartierne har travlt på de indre linjer.

- Regeringen har jo helt tydeligt nogle interne ting, den skal bruge tid på at tale om. Og det har jeg stor forståelse for. Vi har lavet en aftale med dem om finansloven for 2018, og den skal til afstemning på fredag. Og der glæder vi os til at stemme for, og vi har en forventning om, at en enig regering også stemmer for, siger Kristian Thulesen Dahl.

TV 2 arbejder på at få en kommentar fra regeringen til Thulesen Dahls melding. Det er endnu ikke lykkedes.

Skattelettelser er blevet udskudt igen og igen

 1. 2015

  1. Skattelettelser i det første regeringsgrundlag

   Umiddelbart efter folketingsvalget skriver den nye V-regering i regeringsgrundlaget, at topskatten skal sænkes med fem procentpoint.

    

   Udgangspunktet er, at forhandlingerne skal finde sted i foråret 2016.

 2. 2016

  1. Løkke udskyder forhandlingerne

   I januar 2016 siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at regeringen har høje ambitioner for en skattereform, men at de planlagte forhandlinger udskydes fra foråret til sommeren.

    

   Regeringen mener, det er bedst, hvis forhandlingerne om en skattereform tager afsæt i en ny 2025-plan, der præsenteres til august.

    

   Liberal Alliance er på dette tidspunkt ikke med i regeringen, men støttepartiets leder, Anders Samuelsen, vil efter udskydelsen ikke længere garantere regeringens overlevelse.

  2. Vil sænke topskatten, men ikke for alle

   I forbindelse med præsentationen af V-regeringens 2025-plan foreslår Lars Løkke Rasmussen at sænke topskatteprocenten med fem procentpoint, men kun for årsindkomster op til en million kroner.

    

   I samme ombæring spiller regeringen ud med at indføre et nyt jobfradrag, der også skal lette skatten for lavere indkomster.

    

   Kort tid efter slår Anders Samuelsen fast, at skatten skal ned for alle. Også for dem, der tjener over en million. Han truer i samme ombæring med at vælte regeringen.

  3. Skatteforhandlinger udskydes igen

   I oktober 2016 beslutter Lars Løkke Rasmussen igen at udskyde forhandlingerne om en skattereform, så finanslovsforhandlingerne kan føres separat.

    

   Anders Samuelsen holder fast i, at topskatten skal sænkes for alle topskatteydere, men siger også, at det er en god idé at dele tingene op.

  4. Nyt regeringsgrundlag uden konkrete mål for skattelettelser

   Da den nye VLAK-regering præsenteres, er der i regeringsgrundlaget ingen konkrete mål for en skattereform.

    

   De tre partier er dog enige om, at topskatten skal "spille en langt mindre rolle", og at skatten i bunden skal sænkes.

 3. 2017

  1. Regeringen dropper topskattelettelser

   Den 13. august i år melder Anders Samuelsen ud, at regeringen dropper sine planer om at sænke topskatten. Det har ellers været et hovedkrav fra Liberal Alliance, men Dansk Folkeparti vil ikke være med.

    

   Den 29. august præsenterer VLAK-regeringen sit skatteudspil. Her er der ingen topskattelettelser, men via eksempelvis en afskaffelse af loftet over beskæftigelsesfradraget vil regeringen sænke skatter for milliarder.

    

   Dansk Folkeparti er kritisk, og formand Kristian Thulesen Dahl siger, at planerne hovedsageligt gavner dem, der tjener mest.

  2. DF opfordrer regeringen til at udskyde skattereform

   Efter at have forhandlet igennem længere tid, opfordrer Dansk Folkeparti regeringen til at udskyde skattereformen.

    

   Forhandlingerne om skat har kørt parallelt med forhandlingerne om næste års finanslov, men partiformand Kristian Thulesen Dahl vil have udskudt skatteforhandlingerne, så finansloven kan komme på plads først.

    

   Finansminister Kristian Jensen (V) afviser imidlertid pure det ønske. Han mener stadig, at det kan lykkes at komme til enighed om hele pakken.

    

   Det er i forvejen usædvanligt, at der den 5. december endnu ikke er fundet flertal for næste års finanslov. Det plejer at være på plads i november.

  3. LA truer med ikke at stemme for egen finanslov

   Fredag den 9. december indgår regeringen en finanslov med Dansk Folkeparti, men i forbindelse med det, skriver Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, på Facebook, at den kun bliver vedtaget inden jul, hvis også der kommer en skatteaftale.

    

   Partiets leder, Anders Samuelsen, lover i samme ombæring "de største skattelettelser i historien".

    

   DF-formand Kristian Thulesen Dahl afviser at have lovet regeringen historisk store skattelettelser, og at det skal være inden jul. 

    

   Lars Løkke Rasmussen slår fast, at regeringen "selvfølgelig" stemmer for sin egen finanslov, men Liberal Alliance trække ikke sin trussel tilbage.

  4. LA dropper truslerne og stemmer for finansloven

   Tirsdag den 19. december siger Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, at hans parti stemmer for finansloven. Han dropper samtidigt kravet om, at der skal være en skatteaftale på plads inden jul.

   Han fortæller, at han har aftalt med statsminister Lars Løkke Rasmussen, at regeringen umiddelbart efter Folketingets juleferie indkalder til fortsatte forhandlinger om en ”ambitiøs skatteaftale” og en udlændingeaftale.