Politik

Sygeplejerske deler lønseddel på Facebook: - Vi har ikke haft lønfest

Adskillige andre offentlige ansatte har fulgt Rikke Bæk Cramers eksempel og delt deres lønsedler på det sociale medie.

Søndag delte sygeplejerske Rikke Bæk Cramer et billede af sin lønseddel på Facebook under hashtagget #Sophieslønfest.

- Nu gør jeg noget vildt grænseoverskridende, men samtidig også noget som jeg synes er vigtigt for den kommende overenskomstforhandling. Jeg lægger min lønseddel til offentligt skue, skrev hun.

Opslaget er en reaktion på innovationsminister Sophie Løhdes (V) udtalelser til dagbladet Børsen i sidste uge, hvor hun argumenterede for, at offentligt ansatte de seneste år har fået for store lønstigninger i forhold til deres kollegaer i det private.

På Rikke Bæk Cramers lønseddel fremgår det, at hun i sit job som centersygeplejerske på et plejehjem tjener 23.186,92 kroner før skat. Hun arbejder 30 timer om ugen, og efter skat får hun 15.228,90 kroner udbetalt.

- Når Sophie Løhde og politikerne på den her måde går ud og siger, at vi som offentligt ansatte har fået en hel del i lønningsposen, men ikke sætter tal på, så synes jeg, at debatten hurtigt bliver vendt til, at vi har fået rigtig meget, siger Rikke Bæk Cramer til TV 2.

Vil have fair forhandling om løn

Den 28-årige sygeplejerskes Facebook-opslag er i skrivende stund blevet liket over 2300 gange og delt af flere end 1000 personer.

Hun opfordrede også andre offentligt ansatte til at dele deres lønsedler for at skabe ”et realistisk billede af offentligt ansattes vilkår og løn”. Det har adskillige gjort det seneste døgn under hashtagget #Sophieslønfest.

- Jeg håber at opnå, at vi får en neutral debat om, hvad en offentligt ansat får, uanset fag. For jeg synes ikke, at vi har en 'lønfest', selvom det ikke er Sophie Løhdes ord, siger Rikke Bæk Cramer.

- Men jeg synes, at der i politisk regi har været lagt op til, at man i hvert fald ikke bringer ret meget til bordet, allerede før vi er gået til bordet, og at der ikke er ret meget at forhandle om. Det synes jeg bare ikke er fair, siger hun.

Fagforening: Skæv debat

Ifølge tal fra Finansministeriet er lønnen i det statslige fra 2008 steget 1,6 procent mere end i det private, og det fik Sophie Løhde til i interviewet med Børsen at sige, at hun ville lukke løngabet ved overenskomstforhandlingerne.

I fagforeningen Dansk Sygeplejeråd mener formand Grethe Christensen, at debatten er skæv, når man får det til at lyde som om, at de offentlige ansat har haft en ren 'lønfest'.

- For os har der ikke været tale om lønfest de sidste tre overenskomstforhandlinger. De offentlige lønmodtagere har i den grad udvist ansvarlighed, og når man så nu begynder at snakke om, at vi pludselig skylder noget, så er det, at nogle af mine medlemmer synes, at talen bliver for grov i forhold til den situation, vi er i, siger hun.

Minister afviser snak om lønfest

I et skriftligt svar til flere medier, blandt andet BT, afviser innovationsminister Sophie Løhde, at hun skulle have talt om lønfest i det offentlige, eller at statsansatte ikke må stige i løn.

Det sagde Sophie Løhde til Børsen

- Vi bruger cirka 330 milliarder kroner på løn i den offentlige sektor, og derfor er lønudvikling også helt central ved overenskomstforhandlingerne. Det er helt uholdbart for samfundsøkonomien, når lønnen i det offentlige i en længere periode er højere end i den private sektor, og vi skal have lukket løngabet.

Innovationsminister Sophie Løhde (V) til Børsen, 12. december 2017

- Jeg har derimod sagt, at lønudviklingen i den offentlige sektor har været højere end i den private sektor siden 2008. Og det er sket på trods af, at det er et grundelement i den danske model, at den private sektor lægger niveauet for resten af arbejdsmarkedet.

- Den forskel i lønudviklingen skal vi have udlignet i den kommende overenskomstperiode, sådan som vi i øvrigt også har aftalt med de faglige organisationer ved den seneste overenskomstaftale i 2015, skriver ministeren.

Samtidig understreger hendes pressechef over for TV 2, at Sophie Løhde kun forhandler på de statsligt ansattes vegne, mens for eksempel de regionalt ansatte sygeplejerskers overenskomst forhandles af KL.