Politik

Politisk analytiker tror ikke på enighed inden fredag

Med kun tre dage til afstemningen om den nye finanslov er der stadig langt fra enighed mellem regeringen og Dansk Folkeparti, siger analytiker.

Det var en kort og kontant udenrigsminister, som mandag mødte pressen efter møde i det Udenrigspolitiske Nævn.

- Hvis der er spørgsmål til noget herinde fra, vil jeg gerne svare på spørgsmål, hvis det er spørgsmål til alt muligt andet, er der ingen svar, lød det fra Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen.

Uret tikker, har du tænkt dig at stemme for finansloven?

- Så går jeg videre, svarede han.

Anders Samuelsen vendte om og lod TV 2s mikrofon hænge i luften, da det første spørgsmål handlede om, at tiden er ved at løbe ud for regeringens finanslov.

For på vej ind i slutspurten med kun tre dage tilbage, før finansloven kommer til afstemning, er der pludselig opstået tavshed fra Liberal Alliance, der ellers vakte stor opsigt med trusler om ikke at stemme for regeringens egen finanslov, medmindre der kommer historiske skattelettelser.

Men hverken Anders Samuelsen eller Liberal Alliances chefforhandler, Simon Emil Ammitzbøll-Bille, ville mandag give svar på, hvorvidt de holder fast ved truslerne.

I det hele taget var der mandag "larmende stilhed" fra samtlige af forhandlingernes parter, lyder det politisk analytiker på TV 2, Peter Lautrup Larsen.

- Det kan være udtryk for, at de store, der virkelig skændes, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, ikke fandt trang til at grave grøfterne endnu dybere, end de er i forvejen, siger han til TV 2.

På vej ud fra møde i Udenrigspolitisk Nævn nægtede Anders Samuelsen at svare på spørgsmål om, hvad status er i forhandlingerne om finansloven. Video: Louise Uberg

Skattelettelser og udlændingestramninger

Regeringen og Dansk Folkeparti forhandler både om udlændingestramninger og en skatteaftale op til afstemningen om finansloven.

Dansk Folkeparti vil have markante udlændingestramninger for at stemme for skattelettelser, men her er regeringen langt fra at komme dem i møde, lød det torsdag fra partiets formand, Kristian Thulesen Dahl (DF).

- Det er klart min fornemmelse, at vi har bekræftet hen over bordet, at vi er langt fra en aftale, siger han.

DF-formanden tvivler på, at parterne når at nå til enighed om både udlændingestramninger og skattelettelser inden fredag.

Det er en tvivl, Peter Lautrup Larsen deler. Skat er en mærkesag for Liberal Alliance, og deres ønske om skattelettelser er flere gange blevet udskudt. Han tvivler på, der fredag vil ligge et skatteudspil klar, der lever op til Liberal Alliances krav. 

Sker det, bliver Mette Frederiksen statsminister, og så får vi en helt anden finanslov

Peter Lautrup Larsen, politisk analytiker

- De bliver nødt til at skabe en model, for at Liberal Alliance trods alt kan støtte en finanslov, selv om der ikke er kommet en skatteaftale. Der skal indbygges garantier, som kan begrunde, at der alligevel er så meget sikkerhed for, at der i fremtiden kan komme de skattelettelser, de vil have, siger Peter Lautrup Larsen.

- Det er Kristian Thulesen Dahl, som skal stille garantierne. Her vil man komme ham i møde på udlændingeområdet, måske endda i store træk få forhandlet en udlændingeaftale på plads i løbet af de kommende dage.

Mette Frederiksen kan blive statsminister

Peter Lautrup Larsen anser det som højst usandsynligt, at Liberal Alliance i sidste ende ikke stemmer for finansloven, for det vil betyde, at regeringen falder fra hinanden. 

- Sker det, bliver Mette Frederiksen statsminister, og så får vi en helt anden finanslov, og så forsvinder de indrømmelser, Liberal Alliance har fået, formentlig i et endeligt forhandlingsresultat.

- Men lige nu kræver det en eller anden form for håndfast løsning, der kan begrunde, at partiet fraviger sit meget stejle standpunkt om, at finansloven er i spil, siger Peter Lautrup Larsen, som tilføjer, at det i sidste ende nok vil ende med, at Anders Samuelsen er nødt til at give sig.

- Der vil sikkert være en følelse af, at Anders Samuelsen taber ansigt.

Overblik: Her er problemerne

Her kan du i overbliksform se, hvad blå bloks hovedpine blandt andet består i:

 • Tidsperspektivet: Liberal Alliance vil have skattelettelser, inden finansloven tredjebehandles den 22. december. Sker det ikke, har partiet truet med ikke at stemme for finansloven. Truslen hænger formentlig sammen med, at skat er en mærkesag for partiet, og at skattelettelser flere gange er blevet udskudt. Dansk Folkeparti vil have udlændingestramninger samtidig med en skatteaftale, men det bliver "meget, meget lidt sandsynligt" at nå inden jul, siger Kristian Thulesen Dahl.
 • Skat: Liberal Alliance har varslet "de største skattelettelser i historien" og har sammen med Venstre og Det Konservative Folkeparti foreslået skattelettelser for omkring 15 milliarder kroner. Ifølge Liberal Alliance er parterne allerede enige om at bruge otte milliarder på et nyt jobfradrag samt at gøre det mere attaktivt at spare op til pension. Det afviser Kristian Thulesen Dahl dog torsdag. Tidligere har Dansk Folkeparti kritiseret regeringens planer om at afskaffe loftet over beskæftigelsesfradraget. Det er skjulte topskattelettelser, lyder det. 
 • Udlændinge: Dansk Folkeparti ønsker markante udlændingestramninger - et såkaldt paradigmeskifte - for at stemme for skattelettelser. Et krav går på, at folk med midlertidig beskyttelsesstatus først skal kunne få deres familie til Danmark efter fem år. I dag er det tre år. Tre år er dog grænsen for, hvad konventionerne tillader, lyder det fra regeringen. Et andet krav er, at flygtninge på midlertidigt ophold skal sendes hjem, når der er fredeligt i deres hjemland. Regeringen har ikke været afvisende, men DF føler sig endnu ikke imødekommet. ​

Skattelettelser er blevet udskudt igen og igen

 1. 2015

  1. Skattelettelser i det første regeringsgrundlag

   Umiddelbart efter folketingsvalget skriver den nye V-regering i regeringsgrundlaget, at topskatten skal sænkes med fem procentpoint.

    

   Udgangspunktet er, at forhandlingerne skal finde sted i foråret 2016.

 2. 2016

  1. Løkke udskyder forhandlingerne

   I januar 2016 siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at regeringen har høje ambitioner for en skattereform, men at de planlagte forhandlinger udskydes fra foråret til sommeren.

    

   Regeringen mener, det er bedst, hvis forhandlingerne om en skattereform tager afsæt i en ny 2025-plan, der præsenteres til august.

    

   Liberal Alliance er på dette tidspunkt ikke med i regeringen, men støttepartiets leder, Anders Samuelsen, vil efter udskydelsen ikke længere garantere regeringens overlevelse.

  2. Vil sænke topskatten, men ikke for alle

   I forbindelse med præsentationen af V-regeringens 2025-plan foreslår Lars Løkke Rasmussen at sænke topskatteprocenten med fem procentpoint, men kun for årsindkomster op til en million kroner.

    

   I samme ombæring spiller regeringen ud med at indføre et nyt jobfradrag, der også skal lette skatten for lavere indkomster.

    

   Kort tid efter slår Anders Samuelsen fast, at skatten skal ned for alle. Også for dem, der tjener over en million. Han truer i samme ombæring med at vælte regeringen.

  3. Skatteforhandlinger udskydes igen

   I oktober 2016 beslutter Lars Løkke Rasmussen igen at udskyde forhandlingerne om en skattereform, så finanslovsforhandlingerne kan føres separat.

    

   Anders Samuelsen holder fast i, at topskatten skal sænkes for alle topskatteydere, men siger også, at det er en god idé at dele tingene op.

  4. Nyt regeringsgrundlag uden konkrete mål for skattelettelser

   Da den nye VLAK-regering præsenteres, er der i regeringsgrundlaget ingen konkrete mål for en skattereform.

    

   De tre partier er dog enige om, at topskatten skal "spille en langt mindre rolle", og at skatten i bunden skal sænkes.

 3. 2017

  1. Regeringen dropper topskattelettelser

   Den 13. august i år melder Anders Samuelsen ud, at regeringen dropper sine planer om at sænke topskatten. Det har ellers været et hovedkrav fra Liberal Alliance, men Dansk Folkeparti vil ikke være med.

    

   Den 29. august præsenterer VLAK-regeringen sit skatteudspil. Her er der ingen topskattelettelser, men via eksempelvis en afskaffelse af loftet over beskæftigelsesfradraget vil regeringen sænke skatter for milliarder.

    

   Dansk Folkeparti er kritisk, og formand Kristian Thulesen Dahl siger, at planerne hovedsageligt gavner dem, der tjener mest.

  2. DF opfordrer regeringen til at udskyde skattereform

   Efter at have forhandlet igennem længere tid, opfordrer Dansk Folkeparti regeringen til at udskyde skattereformen.

    

   Forhandlingerne om skat har kørt parallelt med forhandlingerne om næste års finanslov, men partiformand Kristian Thulesen Dahl vil have udskudt skatteforhandlingerne, så finansloven kan komme på plads først.

    

   Finansminister Kristian Jensen (V) afviser imidlertid pure det ønske. Han mener stadig, at det kan lykkes at komme til enighed om hele pakken.

    

   Det er i forvejen usædvanligt, at der den 5. december endnu ikke er fundet flertal for næste års finanslov. Det plejer at være på plads i november.

  3. LA truer med ikke at stemme for egen finanslov

   Fredag den 9. december indgår regeringen en finanslov med Dansk Folkeparti, men i forbindelse med det, skriver Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, på Facebook, at den kun bliver vedtaget inden jul, hvis også der kommer en skatteaftale.

    

   Partiets leder, Anders Samuelsen, lover i samme ombæring "de største skattelettelser i historien".

    

   DF-formand Kristian Thulesen Dahl afviser at have lovet regeringen historisk store skattelettelser, og at det skal være inden jul. 

    

   Lars Løkke Rasmussen slår fast, at regeringen "selvfølgelig" stemmer for sin egen finanslov, men Liberal Alliance trække ikke sin trussel tilbage.

  4. LA dropper truslerne og stemmer for finansloven

   Tirsdag den 19. december siger Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, at hans parti stemmer for finansloven. Han dropper samtidigt kravet om, at der skal være en skatteaftale på plads inden jul.

   Han fortæller, at han har aftalt med statsminister Lars Løkke Rasmussen, at regeringen umiddelbart efter Folketingets juleferie indkalder til fortsatte forhandlinger om en ”ambitiøs skatteaftale” og en udlændingeaftale.