Politik

Løkke: Ærgerligt at skat og udlændinge skal blandes sammen

Statsministeren fortæller, at han havde tillid til, at parterne kunne enes om en skatteaftale inden jul.

Det er ærgerligt, at skattelettelser skal kobles sammen med udlændingstramninger.

Sådan lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et pressemøde tirsdag aften med henvisning til de strandede forhandlinger mellem regeringen og Dansk Folkeparti om en ny skatteaftale.

- Umiddelbart synes de to ting ikke at have så meget med hinanden at gøre, siger statsministeren og fortsætter:

- Jeg skal da heller ikke lægge skjul på, at jeg synes, det er ærgerligt, at vi ikke kan gøre gevinsten lidt større for lavtlønnede uden partout at skulle stramme udlændingepolitikken samtidig.

Målet for regeringen har været at lande skatteaftalen inden jul. Men det har ikke været muligt uden også at indgå en udlændingeaftale med Dansk Folkeparti, så nu er de fortsatte forhandlinger udskudt til den anden side af Folketingets juleferie.

- Det har i nogle dage stået klart for mig, at med jul som deadline ville vi ikke kunnet få et skattepolitisk resultat, som var tilstrækkelig ambitiøst for regeringen, og som løser de problemer, der er vigtige for danskerne, siger Lars Løkke Rasmussen.

Tre visioner for skatten

På sit pressemøde fastslog statsministeren, at regeringspartierne har tre afgørende mål i skatteforhandlingerne.

For det første skal der komme skattelettelser til de laveste indkomster, for at det bedre kan betale sig at arbejde.

For det andet kan det for "store grupper" ikke betale sig at spare op til pensionen. Det skal løses via skatten.

For det tredje skal familier have lidt mere luft i budgettet til ferier og andre ting, der kan forsøde hverdagen.

- Det er der råd til, samtidig med at vi holder hånden under velfærden. Det er min og regeringens politik, lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.

LA vil droppe trusler og ultimative krav

Da forhandlingerne om næste års finanslov blev indledt tidligere på året, var kravet fra Liberal Alliance, at skattelettelserne skulle være en del af finansloven.

Det var Dansk Folkeparti imod, og da finansloven faldt på plads for 11 dage siden, var Liberal Alliances krav droppet til fordel for et nyt krav om en skatteaftale, der kunne indgås, inden finansloven tredjebehandles den 22. december. 

Tidligere tirsdag oplyste Liberal Alliances så, at partiet er klar til at stemme for finansloven, og at de igen udskyder deres deadline for skatteaftalen.

- Vi gik på kompromis ikke bare en gang eller to gange, men mange gange. Alligevel er vi endt i et uværdigt cirkus. Det har ikke bare én, men mange fædre. Jeg tager gerne min del af ansvaret, sagde partileder Anders Samuelsen på et pressemøde tirsdag.

 - Nu vil jeg lade den omvendte proces gøre sig gældende. Det vil altså sige ikke nogen trusler, deadlines eller ultimative krav. Hvis det virker, så vil jeg være den første til at glæde mig over det, forklarede LA-lederen.

Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen, fortæller om seneste udvikling i forhandlingerne om en ny skatteaftale. Video: Rasmus Friis Jensen

Frederiksen: De tog finansloven som gidsel

I oppositionen retter Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, til gengæld kritik af Liberal Alliances ageren under forhandlingsforløbet.

- Man har taget hele statens husholdningsbudget som gidsel for at få gennemført skattelettelser, som der ikke er opbakning til eller behov for, siger hun.

Samtidig sender hun et signal til de øvrige partier i rød blok om, at hun ikke vil tolerere den opførsel under en eventuel fremtidig rød regering. 

- Jeg havde ikke bragt mig i den situation. Det er problematisk, at Liberal Alliance skal have så meget at sige, når de ikke har mandaterne, lyder det fra Mette Frederiksen.

Løkke erkender dramatisk forløb

Lars Løkke Rasmussen erkendte på sit pressemøde da også, at dansk politik under forhandlingerne har "befundet sig i en noget usædvanlig og fastlåst situation".

Han understregede, at der havde været meget på spil under forhandlingerne, og at finansloven risikerede at falde.

- Derfor står det borgerlige-liberale Danmark ved en skillevej, som kan komme til at trække spor mange år frem i tiden. Vi kan lade det hele falde på gulvet, eller vi kan rykke sammen og arbejde os videre. Regeringen ønsker, og regeringen har valgt, det sidste. Derfor stemmes finanslovsaftalen igennem på fredag, og naturligvis med opbakning fra alle tre regeringspartier, siger Lars Løkke Rasmussen.

Skattelettelser er blevet udskudt igen og igen

 1. 2015

  1. Skattelettelser i det første regeringsgrundlag

   Umiddelbart efter folketingsvalget skriver den nye V-regering i regeringsgrundlaget, at topskatten skal sænkes med fem procentpoint.

    

   Udgangspunktet er, at forhandlingerne skal finde sted i foråret 2016.

 2. 2016

  1. Løkke udskyder forhandlingerne

   I januar 2016 siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at regeringen har høje ambitioner for en skattereform, men at de planlagte forhandlinger udskydes fra foråret til sommeren.

    

   Regeringen mener, det er bedst, hvis forhandlingerne om en skattereform tager afsæt i en ny 2025-plan, der præsenteres til august.

    

   Liberal Alliance er på dette tidspunkt ikke med i regeringen, men støttepartiets leder, Anders Samuelsen, vil efter udskydelsen ikke længere garantere regeringens overlevelse.

  2. Vil sænke topskatten, men ikke for alle

   I forbindelse med præsentationen af V-regeringens 2025-plan foreslår Lars Løkke Rasmussen at sænke topskatteprocenten med fem procentpoint, men kun for årsindkomster op til en million kroner.

    

   I samme ombæring spiller regeringen ud med at indføre et nyt jobfradrag, der også skal lette skatten for lavere indkomster.

    

   Kort tid efter slår Anders Samuelsen fast, at skatten skal ned for alle. Også for dem, der tjener over en million. Han truer i samme ombæring med at vælte regeringen.

  3. Skatteforhandlinger udskydes igen

   I oktober 2016 beslutter Lars Løkke Rasmussen igen at udskyde forhandlingerne om en skattereform, så finanslovsforhandlingerne kan føres separat.

    

   Anders Samuelsen holder fast i, at topskatten skal sænkes for alle topskatteydere, men siger også, at det er en god idé at dele tingene op.

  4. Nyt regeringsgrundlag uden konkrete mål for skattelettelser

   Da den nye VLAK-regering præsenteres, er der i regeringsgrundlaget ingen konkrete mål for en skattereform.

    

   De tre partier er dog enige om, at topskatten skal "spille en langt mindre rolle", og at skatten i bunden skal sænkes.

 3. 2017

  1. Regeringen dropper topskattelettelser

   Den 13. august i år melder Anders Samuelsen ud, at regeringen dropper sine planer om at sænke topskatten. Det har ellers været et hovedkrav fra Liberal Alliance, men Dansk Folkeparti vil ikke være med.

    

   Den 29. august præsenterer VLAK-regeringen sit skatteudspil. Her er der ingen topskattelettelser, men via eksempelvis en afskaffelse af loftet over beskæftigelsesfradraget vil regeringen sænke skatter for milliarder.

    

   Dansk Folkeparti er kritisk, og formand Kristian Thulesen Dahl siger, at planerne hovedsageligt gavner dem, der tjener mest.

  2. DF opfordrer regeringen til at udskyde skattereform

   Efter at have forhandlet igennem længere tid, opfordrer Dansk Folkeparti regeringen til at udskyde skattereformen.

    

   Forhandlingerne om skat har kørt parallelt med forhandlingerne om næste års finanslov, men partiformand Kristian Thulesen Dahl vil have udskudt skatteforhandlingerne, så finansloven kan komme på plads først.

    

   Finansminister Kristian Jensen (V) afviser imidlertid pure det ønske. Han mener stadig, at det kan lykkes at komme til enighed om hele pakken.

    

   Det er i forvejen usædvanligt, at der den 5. december endnu ikke er fundet flertal for næste års finanslov. Det plejer at være på plads i november.

  3. LA truer med ikke at stemme for egen finanslov

   Fredag den 9. december indgår regeringen en finanslov med Dansk Folkeparti, men i forbindelse med det, skriver Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, på Facebook, at den kun bliver vedtaget inden jul, hvis også der kommer en skatteaftale.

    

   Partiets leder, Anders Samuelsen, lover i samme ombæring "de største skattelettelser i historien".

    

   DF-formand Kristian Thulesen Dahl afviser at have lovet regeringen historisk store skattelettelser, og at det skal være inden jul. 

    

   Lars Løkke Rasmussen slår fast, at regeringen "selvfølgelig" stemmer for sin egen finanslov, men Liberal Alliance trække ikke sin trussel tilbage.

  4. LA dropper truslerne og stemmer for finansloven

   Tirsdag den 19. december siger Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, at hans parti stemmer for finansloven. Han dropper samtidigt kravet om, at der skal være en skatteaftale på plads inden jul.

   Han fortæller, at han har aftalt med statsminister Lars Løkke Rasmussen, at regeringen umiddelbart efter Folketingets juleferie indkalder til fortsatte forhandlinger om en ”ambitiøs skatteaftale” og en udlændingeaftale.