Politik

Langballe: - Nu er spørgsmålet, hvordan det bliver taget imod af Kristian Thulesen Dahl

Skattelettelser er ikke kommet tættere på for Liberal Alliance, lyder det fra politiske eksperter.

Først skulle skatteaftalen være en del af finansloven.

Så skulle skatteaftalen lande inden jul.

På et pressemøde tirsdag aften sagde partileder Anders Samuelsen så, at "ingen må kunne sige, at Liberal Alliances manglende tålmodighed eller stolthed stod i vejen for en skattereform og en ny udlændingepolitik".

En forandret Samuelsen

Dermed har Liberal Alliance rykket sin deadline for en skatteaftale til efter jul, og dermed har regeringspartiet undgået at stemme regeringen imod.

Liberal Alliance vil fremover være mere påpasselige med ultimative krav, siger TV 2s politiske redaktør Anders Langballe.

Og det er en ny leder af Liberal Alliance, man nu får at se, vurderer TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe:

- Som jeg forstod ham på pressemødet i dag, så er det nu slut for Liberal Alliance at forhandle med ultimative krav liggende på bordet, siger han.

Partiet har ellers flere gange viftet med ultimative krav i forhandlingerne.

Han har "lagt sig fladt ned"

I stedet vil partiet nu komme til at forhandle mere som de øvrige partier i Folketinget, hvor man forhandler så godt man kan, og derefter ser, hvor det bærer hen.

- Og det er en helt ny måde for Liberal Alliance at gribe skatteforhandlinger an på, siger Anders Langballe.

Ifølge politisk kommentator Hans Engell havde Anders Samuelsen tre muligheder, da det gik op for ham, at regeringen og Dansk Folkeparti ikke ville give efter for kravene.

Man kunne træde ud af regeringen, fremtvinge et valg eller hejse det hvide flag. Samuelsen valgte det sidste, siger Hans Engell:

- Anders Samuelsen har lagt sig fladt ned. Det var et af de helt store knæfald i nyere politisk historie, vi var vidne til.

Løkke kalder det "ærgerligt" 

I første omgang stod finansminister Kristian Jensen (V) for at forhandle med Dansk Folkeparti og de øvrige regeringspartier. Men de fastfrosne forhandlinger blev senere rykket over på statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) bord. 

Tirsdag aften holdt statsministeren sit eget pressemøde nogle minutter efter Anders Samuelsen. Her kom Lars Løkke Rasmussen ind på, at han faktisk havde tillid til, at parterne kunne enes om en skatteaftale inden jul. Det indtryk havde han fået efter samtaler med Dansk Folkeparti.  

Men det lod sig ikke gøre.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen kommenterer de strandede forhandlinger om en ny skatteaftale. Video: Mikkel Secher

Ifølge statsministeren blandt andet på grund af Dansk Folkepartis krav om at blande skattelettelser og udlændingestramninger sammen.  

- Umiddelbart synes de to ting ikke at have så meget med hinanden at gøre, lød det fra Lars Løkke Rasmussen på pressemødet, hvor han ikke lagde skjul på, at han fandt situationen "ærgerlig".

Anders Langballe vurderer, at det er en åbenlys kritik af Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti, der har krævet et såkaldt "paradigmeskifte" på udlændingeområdet i forbindelse med de aktuelle forhandlinger. Det vil altså sige en grundlæggende ændring af den måde, man tænker udlændingepolitik på. 

Ifølge Anders Langballe kommer det nu til at handle om, at regeringspartierne skal vurdere, hvor meget man kan acceptere i forhold til stramninger på udlændingeområdet.

- Her er der en række overvejelser fra statsministeren, som han lægger åbent frem. Nu er spørgsmålet, hvordan det bliver taget imod af Kristian Thulesen Dahl, siger Anders Langballe.

Nu skal regeringen stå sammen

På pressemødet gjorde Lars Løkke Rasmussen også en del ud af at tale enighederne i regeringen op. 

- Det borgerlige-liberale Danmark står ved en skillevej, som kan komme til at trække spor mange år frem i tiden. Vi kan lade det hele falde på gulvet, eller vi kan rykke sammen og arbejde os videre. Regeringen ønsker, og regeringen har valgt, det sidste. Derfor stemmes finanslovsaftalen igennem på fredag, og naturligvis med opbakning fra alle tre regeringspartier, siger Lars Løkke Rasmussen.

Det handler om at stå sammen nu, vurderer Anders Langballe:

- Det er helt tydeligt, at han gør sig umage for at tale sin regering sammen. Nu er det regeringen, der står over for Dansk Folkeparti. Det er ikke meget, der skældes ud på Liberal Alliance mere. Nu tales der i stedet om en regering, som er en enhed. Og over for den står Dansk Folkeparti, som har kædet tingene sammen, siger han.

Samuelsen har ikke noget at true med

Fredag den 22. december har længe været nævnt som den endelige deadline for forhandlingerne. Ved at adskille finanslovsforhandlingerne og de andre forhandlinger, er der ikke længere et tidspres.

Men nu er det store spørgsmål, hvordan regeringen lander en aftale om skattelettelser og udlændingestramninger efter nytår.

- Der er ikke noget tidspres, og det er det, der er forskellen, siger Anders Langballe om forhandlingstemperaturen til den tid. De politiske ståsteder er nemlig de samme.

De politiske ståsteder er uforandrede ved forhandlingerne efter nytår, siger TV 2s politiske redaktør Anders Langballe. Video: Sebastian Goos

Hans Engell mener derudover, at Liberal Alliance har forpasset en mulighed for at bruge finansloven som pression over for de andre regeringspartier og Dansk Folkeparti:

- Nu har Anders Samuelsen ikke noget at true med det næste år, siger Hans Engell.

Og det er ikke gratis at fravige sine ultimative krav, vurderer han:

- Det slider. Og Liberal Alliances kernevælgere må spørge sig selv, hvor meget Anders Samuelsens løfter, trusler og ultimative krav egentlig er værd. For når det kommer til stykket, så sker der ikke noget.

Derudover mener Hans Engell ikke, at Anders Samuelsen på sit pressemøde gav udtryk for, at der lå en aftale klar efter nytår:

- Jeg synes ikke, at der i det, han sagde, lå nogen form for sikkerhed for, at den skattereform, han har talt om så længe, bliver til noget. Den er lige så langt væk nu, som den var i går.

Men det vil tiden vise, når parterne vender tilbage til forhandlingsbordet efter nytår.