LA dropper truslerne og stemmer for finansloven
Først skulle den være en del af finansloven. Så skulle den lande inden jul. Nu rykker Liberal Alliance igen sin deadline for en skatteaftale.
Liberal Alliance melder sig nu klar til at stemme for regeringens finanslov for næste år.
Samtidig dropper partiet sit krav om, at en skatteaftale skal være på plads inden vedtagelsen af finansloven på fredag. I stedet udskyder partiet sin deadline, bekræfter partileder Anders Samuelsen på et pressemøde tirsdag aften.
- Ingen må kunne sige, at Liberal Alliances manglende tålmodighed eller vores stolthed stod i vejen for en ny skattereform eller udlændingepolitik, siger Anders Samuelsen.
Han fortæller, at han har aftalt med statsminister Lars Løkke Rasmussen, at regeringen umiddelbart efter Folketingets juleferie indkalder til fortsatte forhandlinger om en ”ambitiøs skatteaftale” og en udlændingeaftale.
- Mit ønske om skattelettelser står højere end fokus på proces. Muligheden for, at vi kan være tæt på et godt resultat står højere end frygten for hån, spot og latterliggørelse, siger Anders Samuelsen.
- Det eneste, jeg lover fra nu af, er, at vi arbejder i døgndrift for at skabe et godt resultat.
Samuelsen var sikker på aftale før jul
Udmeldingen er en stor bet for Liberal Alliance og Anders Samuelsen, der ellers har været meget kontante i deres udmeldinger under finanslovsforhandlingerne.
Undervejs stod partiet helt fast på, at en ny skatteaftale skulle være en del af finansloven og ikke forhandles separat efterfølgende. Men da regeringen og Dansk Folkeparti i forrige uge kunne lukke deres fælles finanslov for 2018, var en skatteaftale som bekendt ikke en del af aftalen.
Planen var nu, at skatteaftalen - sammen med en udlændingeaftale - skulle forhandles færdig inden jul, forklarede Liberal Alliance.
- Jeg er sikker på, at vi lander en rigtig god finanslovsaftale, og vi er så langt i forståelsen om, hvad en skatteaftale skal indeholde, at det når vi også uden problemer, sagde Anders Samuelsen.
- Vi har en fælles forståelse og enighed om, at det her kan lade sig gøre inden jul, forklarede han journalisterne.
Truede med ikke at stemme for finanslov
Efterfølgende har Liberal Alliance givet udtryk for, at der skulle være en skatteaftale på plads, hvis de skulle stemme for finansloven.
- Den bliver kun vedtaget, hvis den skatteaftale, som ligger på bordet, falder på plads. Det er aftalen, skrev Joachim B. Olsen samme aften på Facebook.
Anders Samuelsen har også selv flere gange ytret sig på de sociale medier, hvor han ikke lod megen tvivl tilbage om, at partiet ville få en skatteaftale inden jul.
- Mange har i de sidste dage tvivlet på om skattelettelserne kom. Det gør de. Inden jul endda. Og de blive de største i mands minde. Tillykke Danmark, skrev han på aftenen, hvor finansloven faldt på plads.
- De næste dage op til jul ruller den ene store aftale efter den anden i hus, fastslog partilederen senere på Twitter.
Men nu ender partiet altså alligevel med at give sig og rykke deadline for en skatteaftale endnu en gang.
Overblik: Her er problemerne
Her kan du i overbliksform se, hvad blå bloks hovedpine blandt andet består i:
- Tidsperspektivet: Liberal Alliance ville have skattelettelser, inden finansloven tredjebehandles den 22. december. Ellers truede partiet med ikke at stemme for finansloven. Truslen hænger formentlig sammen med, at skat er en mærkesag for partiet, og at skattelettelser flere gange er blevet udskudt. Dansk Folkeparti vil have udlændingestramninger samtidig med en skatteaftale.
- Skat: Liberal Alliance har varslet "de største skattelettelser i historien" og har sammen med Venstre og Det Konservative Folkeparti foreslået skattelettelser for omkring 15 milliarder kroner. Ifølge Liberal Alliance er parterne allerede enige om at bruge otte milliarder på et nyt jobfradrag samt at gøre det mere attaktivt at spare op til pension. Det afviste Kristian Thulesen Dahl dog torsdag. Tidligere har Dansk Folkeparti kritiseret regeringens planer om at afskaffe loftet over beskæftigelsesfradraget. Det er skjulte topskattelettelser, lyder det.
- Udlændinge: Dansk Folkeparti ønsker markante udlændingestramninger - et såkaldt paradigmeskifte - for at stemme for skattelettelser. Et krav går på, at folk med midlertidig beskyttelsesstatus først skal kunne få deres familie til Danmark efter fem år. I dag er det tre år. Tre år er dog grænsen for, hvad konventionerne tillader, lyder det fra regeringen. Et andet krav er, at flygtninge på midlertidigt ophold skal sendes hjem, når der er fredeligt i deres hjemland. Regeringen har ikke været afvisende, men DF føler sig endnu ikke imødekommet.