LA dropper truslerne og stemmer for finansloven

Først skulle den være en del af finansloven. Så skulle den lande inden jul. Nu rykker Liberal Alliance igen sin deadline for en skatteaftale.

Liberal Alliance melder sig nu klar til at stemme for regeringens finanslov for næste år.

Samtidig dropper partiet sit krav om, at en skatteaftale skal være på plads inden vedtagelsen af finansloven på fredag. I stedet udskyder partiet sin deadline, bekræfter partileder Anders Samuelsen på et pressemøde tirsdag aften.

- Ingen må kunne sige, at Liberal Alliances manglende tålmodighed eller vores stolthed stod i vejen for en ny skattereform eller udlændingepolitik, siger Anders Samuelsen.

Han fortæller, at han har aftalt med statsminister Lars Løkke Rasmussen, at regeringen umiddelbart efter Folketingets juleferie indkalder til fortsatte forhandlinger om en ”ambitiøs skatteaftale” og en udlændingeaftale.

- Mit ønske om skattelettelser står højere end fokus på proces. Muligheden for, at vi kan være tæt på et godt resultat står højere end frygten for hån, spot og latterliggørelse, siger Anders Samuelsen.

- Det eneste, jeg lover fra nu af, er, at vi arbejder i døgndrift for at skabe et godt resultat.

Samuelsen var sikker på aftale før jul

Udmeldingen er en stor bet for Liberal Alliance og Anders Samuelsen, der ellers har været meget kontante i deres udmeldinger under finanslovsforhandlingerne.

Undervejs stod partiet helt fast på, at en ny skatteaftale skulle være en del af finansloven og ikke forhandles separat efterfølgende. Men da regeringen og Dansk Folkeparti i forrige uge kunne lukke deres fælles finanslov for 2018, var en skatteaftale som bekendt ikke en del af aftalen.

Planen var nu, at skatteaftalen - sammen med en udlændingeaftale - skulle forhandles færdig inden jul, forklarede Liberal Alliance.

- Jeg er sikker pĂĄ, at vi lander en rigtig god finanslovsaftale, og vi er sĂĄ langt i forstĂĄelsen om, hvad en skatteaftale skal indeholde, at det nĂĄr vi ogsĂĄ uden problemer, sagde Anders Samuelsen.

- Vi har en fælles forståelse og enighed om, at det her kan lade sig gøre inden jul, forklarede han journalisterne.

Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen, føler sig sikker på, at regeringen og Dansk Folkeparti bliver enige om en skatteaftale inden jul. Video: Mikkel Secher

Truede med ikke at stemme for finanslov

Efterfølgende har Liberal Alliance givet udtryk for, at der skulle være en skatteaftale på plads, hvis de skulle stemme for finansloven.

- Den bliver kun vedtaget, hvis den skatteaftale, som ligger pĂĄ bordet, falder pĂĄ plads. Det er aftalen, skrev Joachim B. Olsen samme aften pĂĄ Facebook.

Anders Samuelsen har ogsĂĄ selv flere gange ytret sig pĂĄ de sociale medier, hvor han ikke lod megen tvivl tilbage om, at partiet ville fĂĄ en skatteaftale inden jul.

- Mange har i de sidste dage tvivlet på om skattelettelserne kom. Det gør de. Inden jul endda. Og de blive de største i mands minde. Tillykke Danmark, skrev han på aftenen, hvor finansloven faldt på plads.

- De næste dage op til jul ruller den ene store aftale efter den anden i hus, fastslog partilederen senere på Twitter.

Men nu ender partiet altsĂĄ alligevel med at give sig og rykke deadline for en skatteaftale endnu en gang.

Overblik: Her er problemerne

Her kan du i overbliksform se, hvad blĂĄ bloks hovedpine blandt andet bestĂĄr i:

 • Tidsperspektivet: Liberal Alliance ville have skattelettelser, inden finansloven tredjebehandles den 22. december. Ellers truede partiet med ikke at stemme for finansloven. Truslen hænger formentlig sammen med, at skat er en mærkesag for partiet, og at skattelettelser flere gange er blevet udskudt. Dansk Folkeparti vil have udlændingestramninger samtidig med en skatteaftale.
 • Skat: Liberal Alliance har varslet "de største skattelettelser i historien" og har sammen med Venstre og Det Konservative Folkeparti foreslĂĄet skattelettelser for omkring 15 milliarder kroner. Ifølge Liberal Alliance er parterne allerede enige om at bruge otte milliarder pĂĄ et nyt jobfradrag samt at gøre det mere attaktivt at spare op til pension. Det afviste Kristian Thulesen Dahl dog torsdag. Tidligere har Dansk Folkeparti kritiseret regeringens planer om at afskaffe loftet over beskæftigelsesfradraget. Det er skjulte topskattelettelser, lyder det.
 • Udlændinge: Dansk Folkeparti ønsker markante udlændingestramninger - et sĂĄkaldt paradigmeskifte - for at stemme for skattelettelser. Et krav gĂĄr pĂĄ, at folk med midlertidig beskyttelsesstatus først skal kunne fĂĄ deres familie til Danmark efter fem ĂĄr. I dag er det tre ĂĄr. Tre ĂĄr er dog grænsen for, hvad konventionerne tillader, lyder det fra regeringen. Et andet krav er, at flygtninge pĂĄ midlertidigt ophold skal sendes hjem, nĂĄr der er fredeligt i deres hjemland. Regeringen har ikke været afvisende, men DF føler sig endnu ikke imødekommet. ​

Skattelettelser er blevet udskudt igen og igen

 1. 2015

  1. Skattelettelser i det første regeringsgrundlag

   Umiddelbart efter folketingsvalget skriver den nye V-regering i regeringsgrundlaget, at topskatten skal sænkes med fem procentpoint.

    

   Udgangspunktet er, at forhandlingerne skal finde sted i forĂĄret 2016.

 2. 2016

  1. Løkke udskyder forhandlingerne

   I januar 2016 siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at regeringen har høje ambitioner for en skattereform, men at de planlagte forhandlinger udskydes fra forĂĄret til sommeren.

    

   Regeringen mener, det er bedst, hvis forhandlingerne om en skattereform tager afsæt i en ny 2025-plan, der præsenteres til august.

    

   Liberal Alliance er pĂĄ dette tidspunkt ikke med i regeringen, men støttepartiets leder, Anders Samuelsen, vil efter udskydelsen ikke længere garantere regeringens overlevelse.

  2. Vil sænke topskatten, men ikke for alle

   I forbindelse med præsentationen af V-regeringens 2025-plan foreslår Lars Løkke Rasmussen at sænke topskatteprocenten med fem procentpoint, men kun for årsindkomster op til en million kroner.

    

   I samme ombæring spiller regeringen ud med at indføre et nyt jobfradrag, der også skal lette skatten for lavere indkomster.

    

   Kort tid efter slår Anders Samuelsen fast, at skatten skal ned for alle. Også for dem, der tjener over en million. Han truer i samme ombæring med at vælte regeringen.

  3. Skatteforhandlinger udskydes igen

   I oktober 2016 beslutter Lars Løkke Rasmussen igen at udskyde forhandlingerne om en skattereform, sĂĄ finanslovsforhandlingerne kan føres separat.

    

   Anders Samuelsen holder fast i, at topskatten skal sænkes for alle topskatteydere, men siger også, at det er en god idé at dele tingene op.

  4. Nyt regeringsgrundlag uden konkrete mĂĄl for skattelettelser

   Da den nye VLAK-regering præsenteres, er der i regeringsgrundlaget ingen konkrete mål for en skattereform.

    

   De tre partier er dog enige om, at topskatten skal "spille en langt mindre rolle", og at skatten i bunden skal sænkes.

 3. 2017

  1. Regeringen dropper topskattelettelser

   Den 13. august i ĂĄr melder Anders Samuelsen ud, at regeringen dropper sine planer om at sænke topskatten. Det har ellers været et hovedkrav fra Liberal Alliance, men Dansk Folkeparti vil ikke være med.

    

   Den 29. august præsenterer VLAK-regeringen sit skatteudspil. Her er der ingen topskattelettelser, men via eksempelvis en afskaffelse af loftet over beskæftigelsesfradraget vil regeringen sænke skatter for milliarder.

    

   Dansk Folkeparti er kritisk, og formand Kristian Thulesen Dahl siger, at planerne hovedsageligt gavner dem, der tjener mest.

  2. DF opfordrer regeringen til at udskyde skattereform

   Efter at have forhandlet igennem længere tid, opfordrer Dansk Folkeparti regeringen til at udskyde skattereformen.

    

   Forhandlingerne om skat har kørt parallelt med forhandlingerne om næste års finanslov, men partiformand Kristian Thulesen Dahl vil have udskudt skatteforhandlingerne, så finansloven kan komme på plads først.

    

   Finansminister Kristian Jensen (V) afviser imidlertid pure det ønske. Han mener stadig, at det kan lykkes at komme til enighed om hele pakken.

    

   Det er i forvejen usædvanligt, at der den 5. december endnu ikke er fundet flertal for næste års finanslov. Det plejer at være på plads i november.

  3. LA truer med ikke at stemme for egen finanslov

   Fredag den 9. december indgår regeringen en finanslov med Dansk Folkeparti, men i forbindelse med det, skriver Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, på Facebook, at den kun bliver vedtaget inden jul, hvis også der kommer en skatteaftale.

    

   Partiets leder, Anders Samuelsen, lover i samme ombæring "de største skattelettelser i historien".

    

   DF-formand Kristian Thulesen Dahl afviser at have lovet regeringen historisk store skattelettelser, og at det skal være inden jul. 

    

   Lars Løkke Rasmussen slår fast, at regeringen "selvfølgelig" stemmer for sin egen finanslov, men Liberal Alliance trække ikke sin trussel tilbage.

  4. LA dropper truslerne og stemmer for finansloven

   Tirsdag den 19. december siger Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, at hans parti stemmer for finansloven. Han dropper samtidigt kravet om, at der skal være en skatteaftale på plads inden jul.

   Han fortæller, at han har aftalt med statsminister Lars Løkke Rasmussen, at regeringen umiddelbart efter Folketingets juleferie indkalder til fortsatte forhandlinger om en ”ambitiøs skatteaftale” og en udlændingeaftale.