Politik

Kommission slår fast: Politiet gav klart ulovlige ordrer

Hverken politikere eller ledende embedsmænd kan drages til ansvar i forbindelse med Tibet-sagen.

Politiet gav klart ulovlige ordrer ved to kinesiske statsbesøg, hvor pro-tibetanske demonstranter fik knægtet deres grundlovssikrede ret til at demonstrere.

Det konkluderer Tibetkommissionen i sin beretning, som er blevet offentliggjort mandag efter flere års arbejde.

- Det er meget alvorlige forhold, siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i en pressemeddelelse.

- Det skal samtidig understreges, at kommissionen ikke finder grundlag for at drage hverken embedsmænd eller tidligere ministre i de involverede ministerier eller politiets ledelse til ansvar, lyder det fra justitsministeren.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) kommenterer Tibetkommissionens beretning.

Alene konsekvenser for ansatte i politiet 

De to besøg fandt sted i 2012 og 2013, hvor henholdsvis præsident Hu Jintao og formanden for det kinesiske parlaments overhus besøgte Danmark. Der var milliarder af kroner i fremtidige handelsaftaler på spil. Derfor blev der lagt vægt på, at intet måtte gå galt under besøget. Og det førte til, at Københavns Politi ved flere lejligheder greb ind over for demonstranter, der ønskede at gøre opmærksom på Kinas ageren i Tibet.

De indgreb er i strid med forsamlings- og ytringsfriheden. Og spørgsmålet, som Tibetkommissionen har forsøgt at besvare er, hvem der gav de ulovlige ordrer. Ansvaret placerer kommissionen hos en række ansatte i politiet: 

- Kommissionen har fundet, at der er fornødent grundlag for at søge et disciplinært ansvar gjort gældende over for to ansatte i Københavns Politi. For så vidt angår en tredje ansat med overordnet strategisk ansvar for Københavns Politis ageren under besøgene, har Kommissionen fundet flere kritisable forhold, fremgår det af en pressemeddelelse, hvor det også slås fast, at der ikke højere oppe i systemet har været kendskab til de ulovlige ordrer: 

- Kommissionen har fundet, at der ikke er grundlag for at antage, at ministre eller ansatte på noget niveau i Udenrigsministeriet, Justitsministeriet, Statsministeriet, Hofmarskallatet og heller ikke den øverste ledelse i Københavns Politi, PET og Rigspolitiet havde kendskab til generelle eller konkrete ordrer i Københavns Politi eller i øvrigt over for Københavns Politi har fremsat opfordringer mv. til at foretage ulovlige indgreb. Kommissionen har heller ikke fundet grundlag for at kritisere, at der ikke fra denne personkreds blev grebet ind over for de ulovlige ordrer, eller for at antage, at de har været vidende om, at der blev givet urigtige, vildledende eller ufyldestgørende oplysninger til Folketingets Retsudvalg.