Politik

BLOG: Kinesere, tibetanere, politi – og røvere…

BLOG: Et statsbesøg er i gang i København. En kortege med de mest højtstående politikere og embedsmænd for en kæmpe nation, som Danmark har store milliardinteresser i, er på vej igennem byen. De vil ikke ”tabe ansigt” som det hedder. Imens må en fuldkommen fredelig, lovlig demonstration finde sig i, at deres fundamentale frihedsrettigheder – ja, grundlovssikrede rettigheder(!) – trædes under fode, da deres tibetanske flad rives ud af hænderne på dem og udsynet fra kortegen til demonstrationen blokeres.  Alt dette udspillede sig under det kinesiske statsbesøg for få år siden.

BLOG: Et statsbesøg er i gang i København. En kortege med de mest højtstående politikere og embedsmænd for en kæmpe nation, som Danmark har store milliardinteresser i, er på vej igennem byen. De vil ikke ”tabe ansigt” som det hedder. Imens må en fuldkommen fredelig, lovlig demonstration finde sig i, at deres fundamentale frihedsrettigheder – ja, grundlovssikrede rettigheder(!) – trædes under fode, da deres tibetanske flad rives ud af hænderne på dem og udsynet fra kortegen til demonstrationen blokeres. 

Alt dette udspillede sig under det kinesiske statsbesøg for få år siden. I mellemtiden har udspillet sig et drama, hvor der er løjet for Folketingets Retsudvalg – ligesom en kommission har været sat i gang.

I dag er den kommission, der står for at udrede hele forløbet, så kommet med sin endelige konklusion i sagen. Én af de helt klare konklusioner er, at to mellemledere fra Københavns Politi er de eneste der holdes direkte ansvarlige for at demonstranternes ytrings- og forsamlingsfrihed blev krænket. Dét var dét. To mellemledere fra Københavns Politi skal altså bære det store ansvar.

Jeg undrer mig bare. For hvornår i alverden har man ellers hørt to mellemledere i en dansk politikreds gå på arbejde og sådan lige ud af det blå få den tossede idé, at de vil til at krænke grundloven, fredelige demonstranter, lyve for Folketingets Retsudvalg – blot for at tækkes store erhvervsinteresser i et potentielt milliard-eventyr med det stinkende rige og store Kina? Endda under et arrangement med kæmpe mediemæssig bevågenhed. Hvor alle kiggede politiet i kortene. Hvor så mange forskellige interesser og principper stod på spil. 

Er der virkelig nogen i dét her land, der er så naive eller systemloyale, at man i fuld seriøsitet vil påstå, at to betjente skulle have gjort sig så mange anstrengelser og gå så grueligt meget igennem blot for at den kinesiske præsident og formanden for førstekammeret ikke blev generet af at blive mindet om Kinas brutale og uretfærdige fremfærd over for Tibet?

Hele historien bør give enhver, der har interesseret sig blot en lille smule for sagen, dybe panderynker.

For man sidder naturligvis ikke og brygger den slags konspiratoriske sammensværgelser sammen i Københavns Politi – eller i en hvilken som helst anden politikreds. Dér løser man opgaverne. De opgaver, som systemet pålægger én…

Det har dagen igennem været en total farce at se, hvordan bl.a. Justitsminister Pape Poulsen har stået på TV og skubbet de to mellemledere foran sig og sin rapport og nægtet at gå ind i substansen.

Dagen i dag har været en oplæring i, hvordan systemet altid vinder. Og altid finder en taber. I dette tilfælde to tabere, der så må bære ansvaret udadtil.

Næste gang den kinesiske præsident kommer til Danmark, kunne man jo overveje, om man ikke burde stå der med et tibetansk flag i armene…