BLOG: Den tragiske borgerlige komedie

16x9
Dansk √łkonomi er s√• st√¶rk, at vi lige nu kan l√łse alvorlige samfundsudfordringer, hvis vi ikke klatter pengene v√¶k p√• helt un√łdvendige skattelettelser, mener Pia Olsen Dyhr. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen / Scanpix Denmark

BLOG: Underholdningsv√¶rdien kan man ikke klage over, men jeg ville √łnske, regeringen tog fat om problemerne i stedet.

Man kan ikke p√•st√•, at bl√• blok ikke har nogen v√¶rdi. Men jeg ville godt nok √łnske, der ikke kun var tale om underholdningsv√¶rdi.

Ligesom i de bedste komedier d√¶kker de sjove og bizarre indslag over en tragedie. Nemlig en regering og et st√łtteparti, der ikke tager h√•nd om de problemer, som alle burde v√¶re enige om at l√łse.

F√łrst og fremmest er der brug for meget mere fokus p√• uddannelse. Der er alt for mange, der ikke f√•r en uddannelse, og is√¶r alt for f√•, der f√•r en faglig uddannelse. Og s√• er der brug for, at vores uddannelse hele tiden bliver fornyet og omstillet til at klare de mange forandringer, vi vil opleve p√• grund af den teknologiske udvikling.

Det b√łr v√¶re enhver regerings fornemste opgave at sikre bedre uddannelser. Men den siddende regering g√łr det modsatte. Den sk√¶rer ned p√• uddannelserne og udsulter samtidig kommunerne √łkonomisk, s√• folkeskolen m√• leve under et urimeligt √łkonomisk pres.

I 2018 vil uddannelsessektoren for tredje √•r i tr√¶k v√¶ret underkastet et s√•kaldt omprioriteringsbidrag, som jo betyder nedsk√¶ringer over hele linjen. Jeg ville √łnske, vi i stedet kunne blive enige om OP-prioritering. Ikke mindst n√•r det g√¶lder folkeskolen og erhvervsuddannelserne.

Der er også brug for en aktiv politisk indsats for at skabe fremtidens gode arbejdspladser. Det kræver, at vi satser på uddannelse og forskning. Der er både brug for den mere teoretiske forskning og så den forskning, der hjælper virksomheder med at bringe gode ideer det sidste stykke frem til et godt produkt, som kan bruges både i Danmark og i udlandet.

Her er der blandt andet brug for flere penge, som er m√•lrettet til forskning i energi og gr√łnne l√łsninger, hvor Danmarks gr√łnne f√łrerposition er blevet kraftigt sv√¶kket gennem flere √•r. I det hele taget kan vi p√• milj√łomr√•det for ret f√• penge f√• en dobbelt gevinst. Vi kan tage h√•nd om alvorlige milj√łproblemer, samtidig med at vi giver danske virksomheder de bedste muligheder for at skabe job og eksportindt√¶gter. Ogs√• p√• disse omr√•der har vi set markante nedsk√¶ringer.

Og s√• er der klimaet. Her rejste statsministeren midt i den hjemlige komedie til Paris for at fejre Parisaftalens to √•rs f√łdselsdag ‚Äď man fristes til at sige som fransk klovn. Vi fik i hvert fald endnu en gang udstillet den afgrundsdybe forskel mellem regeringens hjemlige klimapolitik og de h√łjtravende klimafesttaler i udlandet. Det er dybt pinligt, at en finanslovsaftale til flere milliarder kroner kun et sted n√¶vner ‚ÄĚklima‚ÄĚ og det er i form af, at der fordelt over fire √•r afs√¶ttes den fyrstelige sum af 29 millioner kroner til klimatilpasning.

Ja, klimatilpasning bliver der brug for, hvis alle lande handler som den danske regering. Ved at g√łre alt for lidt, alt for sent.

Og tro mig, der er r√•d til gr√łn omstilling. Bare for det bel√łb, som regeringen vil bruge til at afskaffe beskatningen af en arbejdsgiverbetalt telefon, kunne man finansiere mindst to store havvindm√łlleparker, der hver for sig kunne d√¶kke cirka 10 procent af Danmarks elforbrug.

Dansk √łkonomi er s√• st√¶rk, at vi lige nu kan l√łse alvorlige samfundsudfordringer, hvis vi ikke klatter pengene v√¶k p√• helt un√łdvendige skattelettelser.

Det tragiske ved den borgerlige komedie er jo, at vi misser en gylden mulighed for at tage hånd om vigtige problemer.