DF kræver, at regeringen genovervejer partiets forslag om familiesammenføring
Hvis det er muligt at udskyde familiesammenføringer for flygtninge, skal vi gøre det, mener DF-gruppeformand.
Hvorfor kan Danmark ikke gøre det samme?
Sådan lyder spørgsmålet fra Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, efter Morgenavisen Jyllands-Posten lørdag kunne fortælle, at Cypern allerede har indført en retstilstand, som DF kræver.
Kravet er en af Dansk Folkepartis mærkesager.
Partiet har siden partiets sommergruppemøde i august krævet, at Danmark blev fritaget fra familiesammenføringer for den gruppe af flygtninge, der ikke er omfattet af flygtningekonventionen. Men regeringen har kaldt det umuligt.
Regeringen har i stedet konsekvent afvist DF's forslag med henvisning til Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og retten til et familieliv.
- Nu kan vi se, der er et andet EU-land, hvor man altså venter i længere tid og måske slet ikke kan få familiesammenføring. Det er klart, at det er vi nødt til at bede regeringen om at forholde sig til, siger Peter Skaarup til TV 2.
Også DF-formand Kristen Thulesen Dahl er forundret.
- Hvis der allerede er et andet EU-land, der gør det, vi ønsker, så burde regeringen have fortalt os det. Og så bør vi også kunne gøre det, siger han.
DF: Hvis vi kan, så skal vi gøre det
Dansk Folkeparti ønsker, at reglen skal gælde den særlige gruppe af flygtninge - hovedsageligt fra Syrien - på omkring 4200, der har fået "midlertidig beskyttelsesstatus".
I dag skal de vente tre år, før de kan få familien til Danmark.
Selvom Dansk Folkeparti har mødt modstand, siden de partiet fremlagde sit forslag, håber Peter Skaarup på en forandring.
- Jeg stoler på, at konventionerne ikke er noget, der er hugget i granit, og som siger til os, at vi må ikke vente med at give familiesammenføringer med det resultat, at folk bliver i Danmark resten af deres liv. Vi må gerne vente, mener jeg.
På Cypern har ganske få fået dispensation fra reglerne på grund af humanitære årsager. Samtidig er landets retspraksis ikke blevet indbragt for menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg.
Cyprioternes politik er ikke blevet afprøvet ved Menneskerettighedsdomstolen. Så kan man overhovedet bruge det til noget?
- Det mener jeg godt, at man kan. Hvis vi skal afvente, at alle sager om alt skal afprøves ved Menneskerettighedsdomstolen, har vi mistet vores suverænitet, og så kan vi ikke foretage os noget selv i Danmark. Derfor er vi nødt til på nogle områder at sige: "Hvis andre lande kan, og hvis vi vurderer, at det er rimeligt efter dansk lov at vente med at give en familiesammenføring, og at det skal foregå i hjemlandet, kan vi selvfølgelig også gøre det. Og så skal vi gøre det, siger Peter Skaarup.
Udlændingeminister Inger Støjberg (V) støtter sig fortsat til sine jurister:
- Vurderingen er klart, at det vil være i strid med konventionerne, siger hun til Jyllands-Posten.
Dansk Folkeparti har krævet, at retten til familiesammenføring bliver suspenderet eller forlænget.