Politik

Nærmer krisen i blå blok sig en løsning? Det er ikke så nemt, siger Løkke

DF vil blandt andet gøre det sværere for flygtninge at blive familiesammenført, men regeringen vil overholde Danmarks internationale forpligtelser.

Det er slet ikke så let at opfylde Dansk Folkepartis krav om et paradigmeskifte i udlændingepolitikken.

Sådan lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), efter han og regeringen torsdag har holdt endnu et møde med Dansk Folkeparti.

Hurtigere hjem og sværere familiesammenføringer

Situationen i dansk politik er fortsat ganske højspændt, efter Liberal Alliance i sidste uge truede med ikke at stemme for egen finanslov, hvis ikke der kommer en aftale om skattelettelser den 22. december, hvor finansloven skal til afstemning.

Dansk Folkeparti vil ikke indgå en skatteaftale, før der foreligger en aftale om markante udlændingestramninger, og på den måde virker det hele til at være gået i hårdknude.

Regeringens støtteparti vil blandt andet gøre det sværere for flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus – en gruppe på omkring 4.200 syrere – at blive familiesammenført.

I dag skal de vente tre år, men Dansk Folkeparti kræver fem år. Udlændingeminister Inger Støjberg (V) sagde dog tidligere på ugen, at det på grund af de internationale konventioner ikke umiddelbart er muligt.

Lars Løkke Rasmussen sagde efter mødet torsdag, at regeringen godt kan se sig selv i et andet DF-krav, der går på, at flygtninge med midlertidig status hurtigere skal hjem, men det hele er kompliceret, fordi regeringen ønsker, at Danmark overholder sine internationale forpligtelser.

- Det er det, vi sidder og arbejder med, og det er ikke så frygtelig nemt, siger Lars Løkke Rasmussen til TV 2.

DF: Regeringens tilbud er for bløde

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, sagde efter mødet, at Dansk Folkeparti mangler klare tilkendegivelser fra regeringen om, at det skal skrives ind i lovgivningen, at flygtninge hurtigere skal sendes hjem, og at familiesammenføring skal være sværere. 

Det er en af årsagerne til, at parterne - ifølge DF-formanden - er enige om, at de er langt fra hinanden.

- Hovedproblemet er, at det, regeringen tilbyder os, er inden for den bløde kategori. Det skal ikke bare være hensigtserklæringer, siger Kristian Thulesen Dahl.

Lars Løkke Rasmussens svar er dog næppe så fast i kødet, som Dansk Folkeparti ønsker sig.

- Vi er enige om, at vi gerne vil se, om vi kan dreje vores indsats, så vi både ansporer dem til og er sikre på, at de vender hjem igen, siger Lars Løkke Rasmussen.

Falder det på plads inden jul?

På skatteområdet er der ifølge Dansk Folkeparti heller ikke enighed endnu, og derfor er det store spørgsmål, om det hele når at falde på plads inden den 22. december, som Liberal Alliance kræver.

Hos Liberal Alliance tror økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille på det.

- Vi er jo ikke længere fra hinanden, end at vi kan nå hinanden, hvis den politiske vilje er til stede, siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille torsdag eftermiddag.

Kristian Thulesen Dahl er væsentligt mere skeptisk.

 - Med det forhandlingstempo vi har lige nu, anser jeg det for meget, meget lidt sandsynligt, at vi er færdige med de her forhandlinger inden 22. december, siger Kristian Thulesen Dahl.

Statsministeren lader til at placere sig et sted midt i mellem, men gentager, at det er regeringens klare ambition, at både aftaler om skat og udlændinge samt et nyt forsvarsforlig - der langt hen ad vejen lader til at være forhandlet på plads - lander i 2017.

- Min anbefaling vil da være, at vi kommer på juleferie, inden julen kommer, siger Lars Løkke Rasmussen.

Langballe: Tonerne er væsentligt mere positive

Selvom Dansk Folkeparti og Liberal Alliance altså fortsat har forskellige udlægninger af, hvordan det går med forhandlingerne, hæfter TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe, sig ved tonen fra de to partiers forhandlingsledere.

Han noterer sig, at Dansk Folkeparti ikke længere taler om et cirkus, og at Simon Emil Ammitzbøll-Bille efter mødet svarer undvigende, i forhold til om aftalerne nødvendigvis skal være på plads samtidig.

- Tonerne er væsentligt mere positive fra begge sider i dag end de tidligere dage. Jeg siger ikke, at det betyder, at de er enige. Jeg siger bare, at det er forudsætningen for, at de kan blive færdige, siger Anders Langballe.

Overblik: Her er problemerne

Her kan du i overbliksform se, hvad blå bloks hovedpine blandt andet består i:

 • Tidsperspektivet: Liberal Alliance vil have skattelettelser inden finansloven tredjebehandles den 22. december. Sker det ikke, har partiet truet med ikke at stemme for finansloven. Truslen hænger formentlig sammen med, at skat er en mærkesag for partiet, og at skattelettelser flere gange er blevet udskudt. Dansk Folkeparti vil have udlændingestramninger samtidig med en skatteaftale, men det bliver "meget, meget lidt sandsynligt" at nå inden jul, siger Kristian Thulesen Dahl.
 • Skat: Liberal Alliance har varslet "de største skattelettelser i historien" og har sammen med Venstre og Det Konservative Folkeparti foreslået skattelettelser for omkring 15 milliarder kroner. Ifølge Liberal Alliance er parterne allerede enige om at bruge otte milliarder på et nyt jobfradrag samt at gøre det mere attaktivt at spare op til pension. Det afviser Kristian Thulesen Dahl dog torsdag. Tidligere har Dansk Folkeparti kritiseret regeringens planer om at afskaffe loftet over beskæftigelsesfradraget. Det er skjulte topskattelettelser, lyder det. 
 • Udlændinge: Dansk Folkeparti ønsker markante udlændingestramninger - et såkaldt paradigmeskifte - for at stemme for skattelettelser. Et krav går på, at folk med midlertidig beskyttelsesstatus først skal kunne få deres familie til Danmark efter fem år. I dag er det tre år. Tre år er dog grænsen for, hvad konventionerne tillader, lyder det fra regeringen. Et andet krav er, at flygtninge på midlertidigt ophold skal sendes hjem, når der er fredeligt i deres hjemland. Regeringen har ikke været afvisende, men DF føler sig endnu ikke imødekommet. ​

Skattelettelser er blevet udskudt igen og igen

 1. 2015

  1. Skattelettelser i det første regeringsgrundlag

   Umiddelbart efter folketingsvalget skriver den nye V-regering i regeringsgrundlaget, at topskatten skal sænkes med fem procentpoint.

    

   Udgangspunktet er, at forhandlingerne skal finde sted i foråret 2016.

 2. 2016

  1. Løkke udskyder forhandlingerne

   I januar 2016 siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at regeringen har høje ambitioner for en skattereform, men at de planlagte forhandlinger udskydes fra foråret til sommeren.

    

   Regeringen mener, det er bedst, hvis forhandlingerne om en skattereform tager afsæt i en ny 2025-plan, der præsenteres til august.

    

   Liberal Alliance er på dette tidspunkt ikke med i regeringen, men støttepartiets leder, Anders Samuelsen, vil efter udskydelsen ikke længere garantere regeringens overlevelse.

  2. Vil sænke topskatten, men ikke for alle

   I forbindelse med præsentationen af V-regeringens 2025-plan foreslår Lars Løkke Rasmussen at sænke topskatteprocenten med fem procentpoint, men kun for årsindkomster op til en million kroner.

    

   I samme ombæring spiller regeringen ud med at indføre et nyt jobfradrag, der også skal lette skatten for lavere indkomster.

    

   Kort tid efter slår Anders Samuelsen fast, at skatten skal ned for alle. Også for dem, der tjener over en million. Han truer i samme ombæring med at vælte regeringen.

  3. Skatteforhandlinger udskydes igen

   I oktober 2016 beslutter Lars Løkke Rasmussen igen at udskyde forhandlingerne om en skattereform, så finanslovsforhandlingerne kan føres separat.

    

   Anders Samuelsen holder fast i, at topskatten skal sænkes for alle topskatteydere, men siger også, at det er en god idé at dele tingene op.

  4. Nyt regeringsgrundlag uden konkrete mål for skattelettelser

   Da den nye VLAK-regering præsenteres, er der i regeringsgrundlaget ingen konkrete mål for en skattereform.

    

   De tre partier er dog enige om, at topskatten skal "spille en langt mindre rolle", og at skatten i bunden skal sænkes.

 3. 2017

  1. Regeringen dropper topskattelettelser

   Den 13. august i år melder Anders Samuelsen ud, at regeringen dropper sine planer om at sænke topskatten. Det har ellers været et hovedkrav fra Liberal Alliance, men Dansk Folkeparti vil ikke være med.

    

   Den 29. august præsenterer VLAK-regeringen sit skatteudspil. Her er der ingen topskattelettelser, men via eksempelvis en afskaffelse af loftet over beskæftigelsesfradraget vil regeringen sænke skatter for milliarder.

    

   Dansk Folkeparti er kritisk, og formand Kristian Thulesen Dahl siger, at planerne hovedsageligt gavner dem, der tjener mest.

  2. DF opfordrer regeringen til at udskyde skattereform

   Efter at have forhandlet igennem længere tid, opfordrer Dansk Folkeparti regeringen til at udskyde skattereformen.

    

   Forhandlingerne om skat har kørt parallelt med forhandlingerne om næste års finanslov, men partiformand Kristian Thulesen Dahl vil have udskudt skatteforhandlingerne, så finansloven kan komme på plads først.

    

   Finansminister Kristian Jensen (V) afviser imidlertid pure det ønske. Han mener stadig, at det kan lykkes at komme til enighed om hele pakken.

    

   Det er i forvejen usædvanligt, at der den 5. december endnu ikke er fundet flertal for næste års finanslov. Det plejer at være på plads i november.

  3. LA truer med ikke at stemme for egen finanslov

   Fredag den 9. december indgår regeringen en finanslov med Dansk Folkeparti, men i forbindelse med det, skriver Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, på Facebook, at den kun bliver vedtaget inden jul, hvis også der kommer en skatteaftale.

    

   Partiets leder, Anders Samuelsen, lover i samme ombæring "de største skattelettelser i historien".

    

   DF-formand Kristian Thulesen Dahl afviser at have lovet regeringen historisk store skattelettelser, og at det skal være inden jul. 

    

   Lars Løkke Rasmussen slår fast, at regeringen "selvfølgelig" stemmer for sin egen finanslov, men Liberal Alliance trække ikke sin trussel tilbage.

  4. LA dropper truslerne og stemmer for finansloven

   Tirsdag den 19. december siger Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, at hans parti stemmer for finansloven. Han dropper samtidigt kravet om, at der skal være en skatteaftale på plads inden jul.

   Han fortæller, at han har aftalt med statsminister Lars Løkke Rasmussen, at regeringen umiddelbart efter Folketingets juleferie indkalder til fortsatte forhandlinger om en ”ambitiøs skatteaftale” og en udlændingeaftale.