Politik

Kampfly kan give ekstraregning på adskillige milliarder, viser notat

Ingen kan reelt vide, hvor dyre de danske kampfly ender med at blive. Absurd, mener Enhedslisten.

Et flertal i Folketingets Finansudvalg har torsdag godkendt en regning på godt 16 milliarder kroner for købet af 27 nye F-35 kampfly.

Købet er det største enkeltstående statslige indkøb nogensinde, men den samlede regning kan vise sig at blive adskillige milliarder kroner dyrere.

For ingen ved reelt, hvad de samlede omkostninger til kampflyene ender med at blive.

Ekstra regning på tocifret milliardbeløb

Samlet forventes prisen for de nye danske fly at ende på cirka 57 milliarder kroner, når man medregner drift og vedligehold af dem frem til 2050.

Men et notat fra regeringens kampflykontor, som TV 2 har fået indblik i, viser, at dette beløb med 95 procent sandsynlighed bliver større.

Ifølge notatet kan prisen komme til at ende mellem 60 og 87 milliarder kroner. Altså en sandsynlig forventet ekstra regning på mellem 3 og 30 milliarder kroner.

Kender ikke levetidsomkostningerne

Den helt store udfordring for de økonomiske beregninger er de såkaldte levetidsomkostninger.

Disse er meget svære at fastsætte, da afgørende økonomiske variable som blandt andet dollarkursen, brændstofpriserne og den generelle prisudvikling vil ændre sig over tid.

Det store økonomiske usikkerhedsmoment møder skarp kritik fra både Enhedslisten og SF, der i hårde vendinger kritiserer de beregninger, der er lagt frem fra Forsvarsministeriet.

Enhedslisten: - Det er absurd

Forsvarsordfører for Enhedslisten, Eva Flyvholm, mener, at det er ekstremt useriøst, at Folketingets Finansudvalg har besluttet at påbegynde indkøbet af de 27 kampfly.

- Det er et meget stort problem, at der bliver skrevet under i en situation, hvor Rigsrevisionen har kritiseret regeringens egne beregninger, og vi ikke har nogen mulighed for at træde ud af det igen.

- Det er absurd, at man laver danmarkshistoriens største indkøb på denne hasarderede måde, siger Eva Flyvholm.

Tvivl om kampflyenes placering

Eva Flyvholm peger blandt andet på, at man endnu ikke er sikker på, om de nye kampfly kan placeres på Flyvestation Skrydstrup.

Det er ellers planen, men det skal først undersøges, om flyene larmer for meget i forhold til flyvestationens naboer.

Det får Eva Flyvholm til at frygte, at regningen for kampflyene kan ende med at blive langt større end forventet.

- Og som det ser ud lige nu, er der ikke nogen reelle muligheder for at stoppe indkøbet.

- Jeg tror, at der kommer en kæmpe ekstra milliardregning, og de er ærligt talt rigeligt dyre i forvejen. Det er ikke en fair måde at vedtage beslutninger på, siger hun.

Køb af kampfly længe undervejs

Egentlig skulle de nye kampfly, der skal erstatte de aldrende F-16-jagere, have været købt allerede for ti år siden.

Men så kom finanskrisen.

Først i juni 2016 besluttede et flertal bestående af Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Radikale at købe de amerikanske kampfly.