Politik

Thulesen Dahl: - Regeringen kan godt fælde sig selv inden jul, hvis den aktivt arbejder for det

Julefreden har på ingen måde sænket sig over Christiansborg, hvor der ikke er meget, der tyder på ro foreløbigt.

Det kan efterhånden være svært at finde tillægsord, der er dækkende for det drama, som i disse dage udspiller sig på Christianborg.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thuelsen Dahl, forsøger sig i stedet med en sammenligning.

- Jeg tror, de fleste har en fornemmelse af, at man kigger ind på en eller anden børnehave, siger Kristian Thulesen Dahl til TV 2 på vej til gruppemøde i sit parti tirsdag middag.

Mandag sagde han, at regeringen kan gå op i limningen indefra. Den formulering gentog han tirsdag og tilføjede:

- Regeringen kan godt fælde sig selv inden jul, hvis den aktivt arbejder for det.

Løkke afviser

Situationen på Christiansborg er mindst lige så tilspidset som mandag aften:

Liberal Alliance har fortsat ikke trukket sin trussel om ikke at stemme for finansloven, medmindre der kommer en skatteaftale inden jul, tilbage.

Kristian Thulesen Dahl mener, at statsministeren skal få styr på sin regering, så Liberal Alliances trussel bliver fjernet fra forhandlingsbordet.

Og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) slår fast, at hele regeringen "selvfølgelig" stemmer for finansloven.

Ankommet til klimatopmøde i Paris tirsdag middag afviser statsministeren, at der er kaos.

- Jeg har ikke en oplevelse af, at regeringen er ved at gå op i sømmene. Tværtimod, siger Lars Løkke Rasmussen til TV 2 og fremhæver, at der tirsdag er forhandlinger om både skat og udlændingestramninger i henholdsvis Finansministeriet og Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Det forhandler de om

Der er flere problemer i forhandlingerne. Her kan du i overbliksform blive klogere.

 • Tidsperspektivet: Liberal Alliance vil have skattelettelser inden finansloven tredjebehandles den 22. december. Sker det ikke, har partiet truet med ikke at stemme for finansloven. Truslen hænger formentlig sammen med, at skat er en mærkesag for partiet, og at skattelettelser flere gange er blevet udskudt. Dansk Folkeparti vil have udlændingestramninger samtidig med en skatteaftale, men det bliver "meget svært" at nå inden jul, siger Kristian Thulesen Dahl.
 • Skat: Liberal Alliance har varslet "de største skattelettelser i historien" og har sammen med Venstre og Det Konservative Folkeparti foreslået skattelettelser for omkring 15 milliarder kroner. Ifølge Liberal Alliance er parterne enige om at bruge otte milliarder på et nyt jobfradrag samt at gøre det mere attaktivt at spare op til pension. Det afviser DF ikke, men partiet vil ikke være med til at afskaffe loftet over beskæftigelsesfradraget. Det er skjulte topskattelettelser, lyder det. 
 • Udlændinge: Dansk Folkeparti ønsker markante udlændingestramninger. Et krav går på, at folk med midlertidig beskyttelsesstatus først skal kunne få deres familie til Danmark efter fem år. I dag er det tre år. Tre år er dog grænsen for, hvad konventionerne tillader, lyder det fra regeringen. Et andet krav er, at flygtninge på midlertidigt ophold skal sendes hjem, når der er fredeligt i deres hjemland. Regeringen har ikke været afvisende, men DF føler sig endnu ikke imødekommet. 

Samuelsen taler om at sænke skatten lidt

Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, føler sig fortsat overbevist om, at det hele når at løse sig inden tredjebehandlingen af finansloven den 22. december, hvis der er politisk vilje.

Fredag bebudede han "de største skattelettelser i historien" inden jul, men i forbindelse med et gruppemøde i sit parti tirsdag middag er tonen i forhold til skattelettelsernes størrelse mere afdæmpet.

- Det kan jo ikke være rigtigt, at vi har et borgerligt-liberalt styre, men at man ikke kan blive enige om at lette skatten lidt med den ene hånd og så sørge for at få en fornuftig udlændingepolitik med den anden.

Forhandlingerne om skat og udlændinge fortsætter tirsdag.

Skattelettelser er blevet udskudt igen og igen

 1. 2015

  1. Skattelettelser i det første regeringsgrundlag

   Umiddelbart efter folketingsvalget skriver den nye V-regering i regeringsgrundlaget, at topskatten skal sænkes med fem procentpoint.

    

   Udgangspunktet er, at forhandlingerne skal finde sted i foråret 2016.

 2. 2016

  1. Løkke udskyder forhandlingerne

   I januar 2016 siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at regeringen har høje ambitioner for en skattereform, men at de planlagte forhandlinger udskydes fra foråret til sommeren.

    

   Regeringen mener, det er bedst, hvis forhandlingerne om en skattereform tager afsæt i en ny 2025-plan, der præsenteres til august.

    

   Liberal Alliance er på dette tidspunkt ikke med i regeringen, men støttepartiets leder, Anders Samuelsen, vil efter udskydelsen ikke længere garantere regeringens overlevelse.

  2. Vil sænke topskatten, men ikke for alle

   I forbindelse med præsentationen af V-regeringens 2025-plan foreslår Lars Løkke Rasmussen at sænke topskatteprocenten med fem procentpoint, men kun for årsindkomster op til en million kroner.

    

   I samme ombæring spiller regeringen ud med at indføre et nyt jobfradrag, der også skal lette skatten for lavere indkomster.

    

   Kort tid efter slår Anders Samuelsen fast, at skatten skal ned for alle. Også for dem, der tjener over en million. Han truer i samme ombæring med at vælte regeringen.

  3. Skatteforhandlinger udskydes igen

   I oktober 2016 beslutter Lars Løkke Rasmussen igen at udskyde forhandlingerne om en skattereform, så finanslovsforhandlingerne kan føres separat.

    

   Anders Samuelsen holder fast i, at topskatten skal sænkes for alle topskatteydere, men siger også, at det er en god idé at dele tingene op.

  4. Nyt regeringsgrundlag uden konkrete mål for skattelettelser

   Da den nye VLAK-regering præsenteres, er der i regeringsgrundlaget ingen konkrete mål for en skattereform.

    

   De tre partier er dog enige om, at topskatten skal "spille en langt mindre rolle", og at skatten i bunden skal sænkes.

 3. 2017

  1. Regeringen dropper topskattelettelser

   Den 13. august i år melder Anders Samuelsen ud, at regeringen dropper sine planer om at sænke topskatten. Det har ellers været et hovedkrav fra Liberal Alliance, men Dansk Folkeparti vil ikke være med.

    

   Den 29. august præsenterer VLAK-regeringen sit skatteudspil. Her er der ingen topskattelettelser, men via eksempelvis en afskaffelse af loftet over beskæftigelsesfradraget vil regeringen sænke skatter for milliarder.

    

   Dansk Folkeparti er kritisk, og formand Kristian Thulesen Dahl siger, at planerne hovedsageligt gavner dem, der tjener mest.

  2. DF opfordrer regeringen til at udskyde skattereform

   Efter at have forhandlet igennem længere tid, opfordrer Dansk Folkeparti regeringen til at udskyde skattereformen.

    

   Forhandlingerne om skat har kørt parallelt med forhandlingerne om næste års finanslov, men partiformand Kristian Thulesen Dahl vil have udskudt skatteforhandlingerne, så finansloven kan komme på plads først.

    

   Finansminister Kristian Jensen (V) afviser imidlertid pure det ønske. Han mener stadig, at det kan lykkes at komme til enighed om hele pakken.

    

   Det er i forvejen usædvanligt, at der den 5. december endnu ikke er fundet flertal for næste års finanslov. Det plejer at være på plads i november.

  3. LA truer med ikke at stemme for egen finanslov

   Fredag den 9. december indgår regeringen en finanslov med Dansk Folkeparti, men i forbindelse med det, skriver Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, på Facebook, at den kun bliver vedtaget inden jul, hvis også der kommer en skatteaftale.

    

   Partiets leder, Anders Samuelsen, lover i samme ombæring "de største skattelettelser i historien".

    

   DF-formand Kristian Thulesen Dahl afviser at have lovet regeringen historisk store skattelettelser, og at det skal være inden jul. 

    

   Lars Løkke Rasmussen slår fast, at regeringen "selvfølgelig" stemmer for sin egen finanslov, men Liberal Alliance trække ikke sin trussel tilbage.

  4. LA dropper truslerne og stemmer for finansloven

   Tirsdag den 19. december siger Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, at hans parti stemmer for finansloven. Han dropper samtidigt kravet om, at der skal være en skatteaftale på plads inden jul.

   Han fortæller, at han har aftalt med statsminister Lars Løkke Rasmussen, at regeringen umiddelbart efter Folketingets juleferie indkalder til fortsatte forhandlinger om en ”ambitiøs skatteaftale” og en udlændingeaftale.