Politik

Nu fortsætter forhandlingerne om skattelettelser - og de skændes i blå blok

Liberal Alliance truer med ikke at stemme for sin egen finanslov, hvis ikke der kommer skattelettelser før jul. DF afviser at have givet en garanti.

Efter en højdramatisk uge, der kulminerede med finanslov fredag aften, skal politikerne mandag på den igen. Og der er nok at tage fat på.

Inden jul skal der ifølge regeringspartiet Liberal Alliance landes en aftale om skattelettelser, ligesom det også ligger i kortene, at der skal strammes på udlændingeområdet.

Men hvor er det egentlig, at forhandlingerne, der genoptages mandag klokken 16, giver problemer? Få det korte overblik her og i uddybet form længere nede i artiklen:

  • Thulesen Dahl kalder LA-trussel for grotesk
  • Skal skattelettelser også gå til de rigeste?
  • DF kræver markante udlændingestramninger

Thulesen Dahl kalder LA-trussel for grotesk

Et af de store stridspunkter er, hvornår forhandlingerne om skattelettelser skal være afsluttet.

Noget utraditionelt meldte Liberal Alliance fredag aften ud, at regeringspartiet ikke vil stemme for sin egen finanslov inden jul, hvis ikke der kommer en aftale om skattelettelser.

Partiets leder, Anders Samuelsen, skrev på Facebook, at skattelettelserne falder på plads inden jul, og at de bliver "de største skattelettelser i historien".

Mandag meddelte Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, dog, at støttepartiet ikke på forhånd har lovet at støtte historisk store skattelettelser eller at få dem på plads inden jul.

- Det er jo selvsagt grotesk, at ét regeringsparti har bebudet, at de ikke vil stemme for deres egen finanslov, medmindre vi samtidig giver "historisk store skattelettelser", siger Kristian Thulesen Dahl i nyhedsbrevet.

Han udstiller dermed store interne uenigheder i blå blok om tidsperspektivet. Et tweet fra uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) mandag giver også indtryk af utilfredshed i Venstre med Liberal Alliances ageren.

Skattelettelser – men til hvem?

Regeringen har i sit skatteudspil fra august lagt op til skattelettelser for omkring 15 milliarder kroner efter såkaldt tilbageløb og adfærd. Et af de mest markante forslag er en afskaffelse af loftet over beskæftigelsesfradraget, men det vil Dansk Folkeparti ikke gå med til.

I dag opnås det maksimale beskæftigelsesfradrag – 30.000 kroner – ved en årsindkomst omkring 340.000 kroner, men bliver det afskaffet, vil alle – også dem, der tjener mest – få en skattelettelse.

Dette har Dansk Folkeparti modsat sig, fordi partiet mener, at det er skjulte topskattelettelser. Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, siger mandag til TV 2, at hans parti vil have et loft, der ligger under topskattegrænsen. Den er i dag på omkring 480.000 kroner.

En af knasterne består derfor i at finde ud af, hvor et eventuelt loft over beskæftigelsesfradraget skal ligge.

Tæt på enighed om pension og jobfradrag

I mandagens udgave af Børsen fortæller Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, at regeringen og støttepartiet Dansk Folkeparti stort set er enige om skattelettelser for otte milliarder kroner.

Ifølge Joachim B. Olsen skal der bruges fire milliarder kroner på at løse det såkaldte samspilsproblem, som betyder, at det for mange danskere ikke kan betale sig at spare op til pension.

I en aftale om flere år på arbejdsmarkedet blev der dog allerede i juni afsat 2,4 milliarder kroner til netop det. Det er blandt andet disse penge, der nu skal fordeles.

I en kommende aftale om skattelettelser vil der ifølge Joachim B. Olsen også blive brugt fire milliarder kroner på et nyt jobfradrag, som skal lette skatten i bunden.

Med yderligere et par milliarder til at hæve loftet over beskæftigelsesfradraget kan størrelsen på skattelettelserne ifølge Børsen løbe op i omkring 11,5 milliarder kroner. Dette er dog et stykke fra de omkring 15 milliarder, regeringen i august lagde op til.

Med til historien hører dog, at blandt andet lavere registreringsafgift også var med i det udspil. Den aftale er allerede på plads.

Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, siger til TV 2, at parterne langt hen ad vejen er enige om en skatteaftale. Han afviser dog, at alt er på plads.

- Hvis vi havde været helt enige om en skattereform, havde vi nok stemt det igennem i fredags, siger René Christensen til TV 2.

DF kræver markante udlændingestramninger

Selvom der altså lader til at være enighed om dele af en ny skatteaftale, er der fortsat en stor ubekendt. Det drejer sig om udlændinge.

For at stemme for skattelettelser kræver Dansk Folkeparti markante udlændingestramninger. Kristian Thulesen Dahl kalder det et paradigmeskifte i dansk udlændingepolitik.

Et af kravene går på, at folk med midlertidig beskyttelsesstatus først skal kunne få deres familie til Danmark efter fem år. I dag er det tre år.

Et andet krav er, at flygtninge på midlertidigt ophold skal sendes hjem, når der er fredeligt i deres hjemland. Her er Dansk Folkeparti endnu ikke blevet imødekommet af regeringen, sagde Kristian Thulesen Dahl fredag:

- Vi har siddet med embedsmændene fra Justitsministeriet og Udlændinge- og Integrationsministeriet. Og jeg skal da love for, at de kan finde mange grunde til, at vi ikke kan gennemføre de ting, vi gerne vil, fordi det er i strid med konventionerne.

Drøftelserne om udlændingestramninger fortsætter ligesom drøftelserne om skattelettelserne mandag eftermiddag, men fredag sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at det ikke er så simpelt at imødekomme Dansk Folkeparti på udlændingeområdet.

- Det handler ikke kun om politisk vilje, det handler også om hård jura, lød det fra statsministeren.

TV 2 følger mandagens forhandlinger tæt.