BLOG: Han slap gennem nettet ‚Äď men briterne k√¶mper h√•rdt mod terroristerne

16x9
Et CCTV overv√•gningsbillede taget af Salman Abedi samme aften, han spr√¶ngte sig selv i luften og tog 23 uskyldige mennesker med sig i d√łden. Foto: Pressehandout/Manchester Politi

BLOG: 23.000 personer er unders√łgt for mulig terror i Storbritannien. Lige nu k√łrer 500 hemmelige sager mod 3.000 potentielle terrorister.

Mandag den 22. maj i √•r gik den 22-√•rige Salman Abedi ind i foyeren til Manchester Arena i centrum af den britiske millionby. Han var kl√¶dt i m√łrkt t√łj og en gr√• kasket.

Her havde 14.200 glade, unge fans, deres venner og for√¶ldre netop overv√¶ret en koncert med teenageidolet Ariana Grande. Mange af dem skulle med toget fra Victoria Station t√¶t p√• arenaen.

Tusindvis af unge fans havde netop overv√¶ret en koncert med deres idol Ariana Grande, da de glade og intetanende bev√¶gede sig ud gennem foyeren i Manchester Arena ‚Äď sekunder efter blev 23 af dem dr√¶bt eller d√łdeligt s√•rede.
Tusindvis af unge fans havde netop overv√¶ret en koncert med deres idol Ariana Grande, da de glade og intetanende bev√¶gede sig ud gennem foyeren i Manchester Arena ‚Äď sekunder efter blev 23 af dem dr√¶bt eller d√łdeligt s√•rede. Foto: DAVE HOGAN FOR ONE LOVE MANCHEST / Scanpix Denmark

Abedi havde if√łlge libyske sikkerhedskilder f√• minutter f√łr ringet til sin mor i Libyen for at sige farvel.

Klokken 22.31 udl√łste han den bombe, han havde b√•ret i sin rygs√¶k.

Hundredvis af metalstykker blev med eksplosiv fart spredt i området omkring ham. Hans egen krop blev presset frem, mens hans hoved blev sprængt af.

T√¶t p√• ham stod 14-√•rige Nell Jones, som havde v√¶ret til sin f√łrste - og sidste - ¬†popkoncert. Hun var blot halvanden meter fra ham, da bomben blev udl√łst.

Nell Jones blev 14 √•r. Koncerten med Ariana Grande var hendes f√łrste ‚Äď og sidste. Hun stod halvanden meter fra Abedi, da han udl√łste sin bombe.
Nell Jones blev 14 √•r. Koncerten med Ariana Grande var hendes f√łrste ‚Äď og sidste. Hun stod halvanden meter fra Abedi, da han udl√łste sin bombe. Foto: Facebook

I alt 23 blev dræbt og 220 såret.

KENDT OG FULGT AF MI5

MI5 (den britiske pendant til PET, red) og det britiske politis særlige kontraterrorenhed fra Metropolitan Police (MET, red.) havde tidligere haft kig på Salman Abedi.

Han slap lige pr√¶cis igennem det finmaskede net. MI5¬†og MET havde planlagt at de se n√¶rmere p√• ham igen p√• et senere tidspunkt. Det l√¶nge planlagte m√łde skulle have v√¶ret holdt ni dage efter angrebet.

23.000 UNDERS√ėGT

Salman Abedi¬†var blandt de i alt 23.000 mennesker, som sikkerhedsmyndighederne forel√łbig har unders√łgt.

For familierne til ofrene fra Manchester er der ingen tr√łst. Deres tab og lidelse kan ingen statistik - eller for den sags skyld andre succeser med at forhindre terrorangreb - formilde.

Men hvis man kan frig√łre sig fra den umiddelbare solidaritet med disse mennesker, er der m√•ske lidt h√•b at hente i, hvor mange angreb¬†det trods alt er lykkedes sikkerhedstjenesterne at forhindre.

Som en efterretningsperson sagde til mig for nylig:

- Det er jo frygteligt, hvad der er sket i for eksempel i Manchester. Men jeg sidder midt i denne kamp mod terroristerne. Der var trods alt et fokus i den rigtige retning. Det er umuligt at forhindre alle terrorangreb. Men som professionel, så må jeg sige, at man trods alt havde kigget i den rigtige retning.

- I pressen og blandt politikere¬†er der ofte en jagt p√• fejlen, p√• fiaskoen. Kunne man have forhindret dette? Hvorfor greb man ikke ind?¬†Det synes jeg, er helt legitimt.¬†Den unders√łgelse, som er gennemf√łrt i UK, kan ofte √¶ndre procedurer internt i tjenesterne og forbedre arbejdet. Men jeg h√•ber, man forst√•r, at vi hver dag skal se p√•, hvad ved vi med sikkerhed. Er denne radikaliserede person en konkret og aktuel fare eller er han blot en medl√łber?

- Har han viljen, evnen og muligheden for at gennemf√łr et angreb?¬†Om jeg s√• m√• sige, er han aktuel og operativ, eller bare fyldt med varm luft?

DE VAR I S√ėGELYSET

Efter angrebet i Manchester og tre andre terrorangreb i London i 2017, er MET‚Äôs kontraterrorenhed og MI5 blevet unders√łgt af David Anderson, en h√łjt respekteret jurist, som formelt set er udpeget som Dronningens/regeringens s√¶rlige juridiske r√•dgiver.

David Andersons unders√łgelser er for det meste klassificerede som hemmelige, men nogle af konklusionerne i rapporten er offentlige:

- Abedi, som udf√łrte angrebet i Manchester, havde v√¶ret et emne af interesse for MI5. Det betyder, at han var en person, man havde unders√łgt. Helt konkret mellem januar og juli 2014 og igen i oktober 2015.

- I m√•nederne f√łr angrebet modtog MI5 to efterretninger om ham, men de blev ikke anset for v√¶sentlige/afg√łrende. N√•r man i dag ser bagud - og i lyset af hvad der skete -¬†var de ‚Äôtemmelig vigtige‚Äô.

- Det er ikke til at vide, om angrebet var blevet forhindret, hvis disse oplysninger havde f√łrt til en √•bning af en efterforskning. MI5 vurderer, at det ville det ikke.

- Vigtig og relevant dækning var sat i værk omkring en række hovedpersoner. MI5 og Metropolitan Police’s antiterrorenhed gjorde meget rigtigt. Især når det drejer sig om Manchester, ville disse anstrengelser muligvis have båret frugt, hvis kortene var faldet anderledes.

- Abedi var identificeret af MI5, som én af godt 20 personer, som man burde se nærmere på.

- Der var ingen s√¶rlige notifikationer ved lufthavnene og andre indrejsepunkter om Abedi, s√• han blev ikke udspurgt, da han vendte tilbage til UK fra Libyen fire dage f√łr angrebet.

OGS√Ö I S√ėGELYSET

Khalid Massoud dr√¶bte fem mennesker, da han den 22. marts i √•r k√łrte en bil op p√• fortorvet ved Westminster Bridge. Han havde ogs√• p√• et tidspunkt v√¶ret i MI5 ‚Äôs s√łgelys.
Khalid Massoud dr√¶bte fem mennesker, da han den 22. marts i √•r k√łrte en bil op p√• fortorvet ved Westminster Bridge. Han havde ogs√• p√• et tidspunkt v√¶ret i MI5 ‚Äôs s√łgelys. Foto: MET Police
Khuram Butt, Rachid Reduane og Youssef Zaghba dræbte 8 mennesker med en bil og deres knive på London Bridge og et marked, inden de selv blev skudt den 3. juni.
Khuram Butt, Rachid Reduane og Youssef Zaghba dræbte 8 mennesker med en bil og deres knive på London Bridge og et marked, inden de selv blev skudt den 3. juni. Foto: MET Police

Politiet mener, at Khuram Butt var hovedmanden bag angrebet på London Bridge. To år tidligere havde MI5 og politiet vurderet, at der var risiko for at han ville angribe mål i UK. Han var stadig en åben sag, da angrebet fandt sted. Men det var mere, fordi han havde udtrykt interesse i at rejse til Syrien, og fordi han radikaliserede andre.

Han havde ogs√• v√¶ret hovedm√•let i en st√łrre operation ved navn ‚ÄôHawthorn‚Äô (Hvidtj√łrn, red.). Den blev standset to gange p√• grund af manglende ressourcer efter angrebet mod Bataclan i Paris og p√• Westminster Bridge.

Men operationen var aktiv, den dag Butt f√łrte an i angrebet p√• London Bridge.

VÆSENTLIGE FORANDRINGER

I sin rapport konkluderer David Anderson, at "p√• trods af et √łget trusselsniveau¬†er de fundamentale sikkerhedsstrukturer sunde, og langt de fleste angreb bliver standset. Men chokket over angrebene har f√łrt til intense overvejelser og en forpligtelse til v√¶sentlige forandringer".

- Især er MI5 og MET enige om, at anvende data endnu bedre, at dele viden endnu mere, at forbedre deres samarbejde og efterforske terrortrusler på en mere ensartet måde, uanset hvilken ideologi der inspirerer terroristerne, skriver David Anderson.

Den britiske indenrigsminister Amber Rudd understregede efter¬†unders√łgelsen blev offentliggjort, at "det er vigtigt at huske, at det afg√łrende ansvar for terrorangrebene ligger hos terroristerne".

VI HAR STANDSET 22 ANGREB

I et svar på rapporten lagde MI5 i en udtalelse vægt på, at de sammen med Metropolitan Police’s særlige kontraterrorenhed har forhindret 22 terrorangreb de seneste fire år.

- Alene siden marts i år har vi sammen forhindret ni angreb, sagde MI5 chefen Andrew Parker under en briefing af regeringen.

- 5 angreb er desv√¶rre sluppet igennem vores net. Men vi har forhindret 22 andre angreb det seneste √•r ‚Äď alene ni siden marts 2017, sagde Andrew Parker, chef for MI5 under en briefing af den britiske regering.
- 5 angreb er desv√¶rre sluppet igennem vores net. Men vi har forhindret 22 andre angreb det seneste √•r ‚Äď alene ni siden marts 2017, sagde Andrew Parker, chef for MI5 under en briefing af den britiske regering. Foto: - / Scanpix Denmark

Både MI5 og Metropolitan Police antiterrorenhed råder over flere tusinde ansatte til at bekæmpe terror. Men opgaven er også enorm.

MI5 ’s hovedkvarter ved Millbank, ud til Themsen. Tusindvis af ansatte arbejder 24/7 på at forhindre terrorisme.
MI5 ’s hovedkvarter ved Millbank, ud til Themsen. Tusindvis af ansatte arbejder 24/7 på at forhindre terrorisme. Foto: HORACIO VILLALOBOS / Scanpix Denmark

- I √łjeblikket har vi 500 √•bne sager p√• mere end 3.000 personer af interesse. Dertil kommer en database med n√¶sten 23.000 personer, som tidligere har v√¶ret under efterforskning i forbindelse med terrorisme.

- Disse efterforskninger d√¶kker hele spektret af terroraktivitet, fra planl√¶gning af angreb til aktiviteter som st√łtter eller hj√¶lper terrorister. Men en stor del af disse sager involverer trusler om planl√¶gning af angreb, siger Andrew Parker if√łlge The Guardian.

- Vores arbejdstempo er s√• h√łjt som nogensinde, siger Andrew Parker.

ENORME RESSOURCER

Tidligere operativ chef i PET, Frank Jensen, kender alt for godt de vilk√•r, som MI5 og Metropolitan Police‚Äôs antiterrorenhed arbejder under. Det kr√¶ver enorme ressourcer alene at overv√•ge √©n enkelt person d√łgnet rundt.

- Ingen sikkerhedstjenester har en reserve af overvågningsressourcer, som de ikke bruger. Det betyder, at hver gang man starter overvågning af en ny person, må man fjerne en anden fra overvågningssystemet, siger Frank Jensen til TV 2.

- Jeg mener her 24/7 overv√•gning. Det er det eneste, der virkelig kan afsl√łre terroristers forberedelseshandlinger. Vi taler her om fysisk observation, telefon- og rumaflytninger, efterforskning, operativ analyse, inds√¶ttelse af kilder mod personen og en del andre hemmelige ting. Det betyder (her m√• jeg bruge franske og engelske tal, idet de danske er hemmelige) mindst 30 observat√łrer i d√łgnet samt tolke, sagsbehandlere, analytikere, teknikere, kommunikationssystemer, administrative ressourcer med videre, siger Frank Jensen.

- Ingen tjenester har reserver, der bare venter på arbejde. Hver gang man sætter en ny overvågning i gang, må man lukke en anden ned. Det er en daglig prioritering.
- Ingen tjenester har reserver, der bare venter på arbejde. Hver gang man sætter en ny overvågning i gang, må man lukke en anden ned. Det er en daglig prioritering. Foto: Privat

ET VALG ‚Äď HVER DAG

- I Danmark vurderes det hver dag under ledelse af den operative chef, hvor det er mest fornuftigt at bruge ressourcerne. Det sker selvf√łlgelig p√• baggrund af den samlede terrorefterforskning, der ogs√• omfatter oplysninger fra udenlandske partnere, siger Frank Jensen.

I PET vurderer man, ligesom hos de britiske kolleger, hver dag, hvilke personer, der fortsat skal overvåges, på hvilket grundlag og hvorfra man kan tage ressourcerne til den nye overvågning.
I PET vurderer man, ligesom hos de britiske kolleger, hver dag, hvilke personer, der fortsat skal overv√•ges, p√• hvilket grundlag og hvorfra man kan tage ressourcerne til den nye overv√•gning. Foto: Jens N√ɬłrgaard Larsen / ScanpixDanmark

- Hvis vi ser på den engelske situation og Andersons rapport, er det vigtigt at bide mærke i, at der er en hel del oplysninger, der ikke er med, fordi de er hemmelige.

- Men han skriver, at den liste, hvor Abedi skulle diskuteres, ikke indeholdt mere end et par eller tre dusin personer.

MINDST 700 AGENTER

Hvis vi siger tallet er 36, det vil sige tre dusin, hvad ville det kræve i forhold til en overvågning.

- Det ville have kr√¶vet 1.080 MI5 agenter eller 720 MI5 agenter, hvis der var tale om to¬†dusin. Hertil kommer s√• alt st√łttepersonalet. Min pointe er, at MI5 skulle fjerne nogen fra deres aktuelle overv√•gning, hvis der skulle nye p√•.

- Rapporten tyder på, at der ikke forelå alarmerende oplysninger om nært forestående angreb fra nogen af de aktuelle personer. For så ville man simpelthen starte 24/7 overvågning omgående, siger Frank Jensen.

- Endelig skal man ogs√• forst√•, at der findes et begreb, som man i efterretningskredse popul√¶rt kalder ‚Äôarabisk retorik‚Äô, hvor ekstremister har det med at slynge om sig med vilde udbrud om alt det, de p√•st√•r, at de vil g√łre. Men i 99 procent af tilf√¶ldene er der bare tale om voldsom retorik m√•ske p√• grund af frustrationer og ikke egentlige, konkrete og aktuelle aktioner, siger Frank Jensen.