Politik

BLOG: Menneskerettighederne er dine og mine

BLOG: Menneskerettighederne er til for os, og de er i bund og grund simple og nære.

I dag er det menneskerettighedernes fødselsdag – og selvom det er svært at synge, er det vigtigt at fejre. For menneskerettighederne er mine og dine. De er til for os og handler om de helt nære ting. Om retten til at være den man er, elske dem man vil og mene hvad man vil.

Det lyder i grunden banalt, og det er det også. Men ofte oplever jeg, at menneskerettighederne bliver gjort kompliceret og fjerne. De bliver gjort til noget, der handler om stater og regeringer, om fortidens grusomheder der aldrig må gentages og om abstrakte, juridiske begreber. Men i bund og grund er menneskerettighederne simple og nære – det synes jeg, vi skal minde os selv om, en dag som i dag.

For mig betyder retten til familieliv og privatliv utrolig meget. Helt konkret er det nemlig den, der betyder, at jeg kan bo sammen med min mand. Da menneskerettighederne blev skrevet i sin tid, var det stadig forbudt at være homoseksuel. Heldigvis er menneskerettighederne fulgt med tiden, og de har derfor udviklet sig til også at beskytte min ret til at bo sammen med min mand.

Retten til at have et privat rum, hvor jeg selv bestemmer, hvem jeg lukker ind, er også meget vigtig. Og det tror jeg, den er for mange danskere. Argumenterne for mere overvågning bygger tit på sikkerhedsspørgsmål, og logikker som ”hvis du ikke har noget at skjule, har du intet at frygte”. Og langt de fleste af os har da også et helt almindeligt privatliv, som hverken er kriminelt eller særlig interessant. 

Men forestil dig, at man aldrig kunne være rigtig alene. At der altid er nogen der holder øje med, hvad du foretager dig, hvornår og med hvem. Det ville være kvælende, og simpelthen ikke til at leve i. Og i dagens Danmark med smartphones i alles lommer er retten til privatliv absolut både relevant og nærværende. Internettet udvikler sig hele tiden, og der indsamles flere og flere personlige oplysninger om os. Derfor er det vigtigt, at vi også her sørger for, at beskyttelsen af menneskerettighederne udvikler sig og følger med tiden. 

Ytringsfriheden er også en af mine yndlingsrettigheder. At du har ret til at mene, at det jeg mener er noget vås, er helt grundlæggende for vores samfund. Ellers ville vi simpelthen ikke kunne have det demokratiske styre vi har. 

For mennesker i andre lande er det andre rettigheder, der bliver tænkt mest på. I lande hvor man risikerer at blive tilbageholdt og få tæv af politiet uden grund, ligger retten til en retfærdig rettergang og forbuddet mod tortur nok folk mere på sinde. 

Heldigvis går vi i Danmark ikke rundt og frygter den slags, for de rettigheder er dybt forankret i vores samfund. Men hver gang vi fremmedgør menneskerettighederne fra os selv, gør dem til noget besværligt, umoderne eller sågar udemokratisk, risikerer vi at åbne for en glidebane, som aldrig kan være til fordel for dig og mig.

I stedet synes jeg, vi skal benytte os af årsdagen for FN’s menneskerettighedserklæring til at stoppe op og lægge mærke til, hvor meget rettighederne betyder for os selv, lige nu, lige her.