Politik

To Facebook-opdateringer lagde en dæmper på begejstringen over den nye finanslov

Trods trusler internt i regeringen tror finansministeren stadig på, at partierne har et godt udgangspunkt for at få vedtaget den nye finanslov.

De har kæmpet så længe.

Og kort efter klokken 21 fredag aften samlede finansminister Kristian Jensen (V) sig så med regeringen og støttepartiet Dansk Folkeparti foran glaspartiet i Finansministeriet for at præsentere den længe ventede finanslov for 2018.

Men en halv time før, faktisk imens han sad til det afsluttende møde med finansministeren, skrev Liberal Alliances finansordfører Joachim B. Olsen en kort opdatering på Facebook, der skulle komme til at lægge en dæmper på finansministerens offentliggørelse:

- I aften lander vi en aftale om finanslov. Den bliver kun vedtaget, hvis den skatteaftale, som ligger på bordet, falder på plads. Det er aftalen. Det har alle journalisterne ikke fanget. Men skidt med det. Lavere skat og strammere udlændingepolitik på vej. En god dag for Danmark, lød det.

Da den borgerlige regering og Dansk Folkeparti en halv time senere åbnede døren og stillede sig op foran hoben af journalister, var det ikke overraskende den bastante udmelding fra Joachim B. Olsen, der blev spurgt til.

TV 2 har lørdag formiddag talt med Joachim B. Olsen, som forklarer, at der ikke er noget dramatisk i hans udmelding. Se hele forklaringen i videoen ovenfor.

Bakkes op af kolleger

Selv holdt Liberal Alliances finansordfører sig behændigt i baggrunden - og smuttede før bygen af spørgsmål var ovre - mens partiets økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille stod på forreste række. Lige i skudlinjen.

Er du enig med din finansordfører i, at I vil stemme imod ved tredjebehandlingen (af finansloven, red.), hvis Dansk Folkeparti ikke inden tredjebehandlingen har leveret en skatteaftale?

Mens Kristian Jensen stod ved siden af, lød svaret fra ministerkollegaen:

- Jeg er enig i, at vi får en skatteaftale, inden vi kommer til tredjebehandling. Det er forudsætningen for, at tredjebehandlingen går godt, sagde Simon Emil Ammitzbøll-Bille, efter han af flere omgange havde prøvet at svare udenom.

Samuelsen: Vi lander de største skattelettelser i historien

Liberal Alliances politiske leder og udenrigsminister Anders Samuelsen var ikke selv tilstede, da partierne gav håndslag på næste års finanslov, men han gav sit besyv med på både Facebook og Twitter:

- Inden 3. behandlingen af finansloven lander vi de største skattelettelser i historien, et stort forsvarsforlig og en nyorientering af udlændingepolitikken, skriver han.

Men selvom udenrigsministeren og resten af Liberal Alliance virker yderst skråsikre på, at der vil lande en skatteaftale inden jul, kunne Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen ikke give de samme garantier ved præsentationen fredag aften.

Kommer der historisk store skattelettelser inden jul?

- Vi ved ikke, hvordan det ender – så havde vi jo stået med tre aftaler i dag.

Men kan I se jer selv i en aftale med historisk store skattelettelser?

- Det, der er vigtigt for os, er, at vi får lavet nogle gode aftaler, som vi alle sammen kan se os selv i. Både på skat, men så sandelig også på udlændinge, lød det fra René Christensen.

Finansminister: Vi har godt udgangspunkt

Og med smilet fastmonteret tog finansminister Kristian Jensen det med egne ord også "ganske roligt", selvom hans regeringspartner truer med at stemme imod finansloven.

- Skat er meget politik, udlændinge er også meget jura og teknik, men jeg tror, vi har et godt udgangspunkt til at få det hele på plads, før vi kommer til tredjebehandlingen, sagde han blandt andet om udsigterne til skatteforhandlingerne.

Økonomi- og indenrigsministeren giver Joachim B. Olsen ret i, at en skatteaftale er forudsætningen for, at partiet kan stemme finansloven igennem. Video: Esther Margrethe Lynard

I de mange år som politisk analytiker Hans Engell har været i dansk politik, kan han ikke mindes, at et regeringsparti har ville stemme imod den finanslov, som partiet selv har været med til forhandle på plads.

- Det svækker hele regeringens position på det her område, for nu er fokus på, om regeringen overhovedet kan komme igennem med sin politik og ikke så meget på indholdet, siger han til TV 2.

Finansloven skal være færdigbehandlet og vedtaget inden jul.