Kommunalvalg 2017

Elbæk om ny borgmesterpost: - Den havde jeg ikke set komme

​Alternativets Sofie Valbjørn bliver Fanøs nye borgmester.

Hvad er der sket på Fanø?

- Ja, jeg ved faktisk ikke mere, end I gør.

Sådan lyder det ærlige svar fra Alternativets formand, Uffe Elbæk, umiddelbart efter offentliggørelsen af Fanøs nye borgmester.

For mens det indtil fredag så ud til at blive Kristine Kaas Krog fra Fanø Lokalliste, hedder den nye borgmester på Vadehavsøen lørdag morgen Sofie Valbjørn og er fra Alternativet.

- Jeg troede egentlig, den var lukket på Fanø. Men nu kan jeg forstå, at spillet er endt med opbakning til Sofie. Det synes jeg er så spændende for hende og spændende for Alternativet, siger Uffe Elbæk til TV 2.

- Man skal jo altid være lidt forsigtig med at glæde sig, før der er skrevet endeligt under. Men jeg tror, at den er hjemme.

Første rigtige borgmesterpost

Med den nye borgmester på Fanø har Alternativet sikret sig sin første rigtige borgmesterkæde. Partiet fik ved kommunalvalget den 21. november 20 mandater i 15 kommuner, én fagborgmesterpost i København og én viceborgmesterpost på Bornholm.

- Det er et nyt kapitel, som bliver skrevet i vores politiske historie, og det er et dejligt punktum efter vores allerførste kommunalvalgkamp. Kæmpe tillykke til Sofie herfra, siger Uffe Elbæk.

Formanden forventer, at den nye borgmesterpost vil betyde et grønnere Fanø.

- Jeg er overbevist om, at hvis vi skal have en seriøs bæredygtig omstilling af Danmark, så skal det foregå der, hvor folk arbejder og lever. At få borgerne engageret i den grønne og den demokratiske dagsorden er helt afgørende.

Fanøs nye borgmester Sofie Valbjørn (AL), den afgående borgmester Erik Nørreby (V) i midten og Miljølistens Niels Heinel ved præsentationen af den nye konstituering på Fanø.

Endelig aftale skrives under fredag

På Fanø fortsatter den nuværende Venstre-borgmester Erik Nørreby som viceborgmester, og på søndag skal der i byrådet forhandles om de øvrige poster.

Den nyslåede borgmester fortæller, at hun er glad og stolt af det ansvar, som de nye kollegaer i byrådet har givet hende.

- Det er mega overvældende, men også rigtig spændende, og jeg er meget glad for at få den her mulighed, siger Sofie Valbjørn til TV 2.

- Jeg vil forsøge at skabe en ny politisk kultur. Vi skal have mere åbenhed, gennemsigtighed og borgerinvolvering.

Den endelig konstitueringsaftale forventes at blive skrevet under fredag.