Thulesen Dahl ankommer til udsat krisemøde: - Det her cirkus må snart stoppe

Situationen i dansk politik er yderst højspændt netop nu. Der er ikke umiddelbart meget, der tyder på, at enderne er tæt på at mødes.

Et krisemøde mellem regeringen og Dansk Folkeparti fredag klokken 13 blev først udskudt på ubestemt tid, men omkring klokken 14 ankom Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, pludselig.

- Jeg synes efterhånden, det her cirkus snart må stoppe, siger Kristian Thulesen Dahl foran Statsministeriet.

Ifølge TV 2s politiske redaktør er der tale om en meget højspændt situation i dansk politik netop nu.

- Jeg tolker det som en besynderlig nervekrig, der foregår lige nu, siger Anders Langballe.

Højspændt situation med trusler om valg

Mødet, der i første omgang blev udskudt, er endnu et i en række af møder mellem regeringen og Dansk Folkeparti de seneste dage.

Situationen i dansk politik er højspændt, efter Dansk Folkeparti tirsdag opfordrede regeringen til at adskille forhandlingerne om finanslov fra dem om skattelettelser.

. Video: Morten Nielsen

Det ønsker regeringen – og særligt Liberal Alliance – ikke, fordi der er frygt for, at mærkesagen om skattelettelser vil blive udskudt.

Det er den blevet flere gange før, men i Liberal Alliance er opfattelsen, at det ikke går endnu en gang.

Derfor arbejder partiet med to scenarier: Enten landes der en skatteaftale senest samtidig med en finanslov, eller også bliver der valg, siger TV 2s politiske redaktør.

- På et gruppemøde torsdag gav de i Liberal Alliance hinanden hånd på, at man denne gang vil stå fast. De har tidligere truet med at vælte Lars Løkke Rasmussen, hvor man ikke gjorde det. Men netop derfor er vurderingen i øjeblikket i partiet, at man ikke igen kan holde til at bøje af for sine trusler, siger Anders Langballe og tilføjer:

- Det handler om partiets sjæl, siges det i Liberal Alliance. Skat er helt centralt.

LA: Den nemmeste sag i verden

Striden handler grundlæggende om, at regeringen vil koble forhandlingerne om en finanslov sammen med forhandlingerne om skattelettelser. Vurderingen er, at det på den måde vil være lettere at få indrømmelser på skattedelen fra Dansk Folkeparti.

Støttepartiet insisterer dog på at dele forhandlingerne op, så finansloven kan komme på plads først og være klar til det nye år. Skal skat være en del af forhandlingerne, kræver Dansk Folkeparti til gengæld flere udlændingestramninger.

Dem er det endnu ikke lykkedes at nå til enighed om, men ifølge økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) bør det ikke være så svært.

- Hvis der er gode og oprigtige viljer blandt de borgerlige partier, herunder Dansk Folkeparti, så er det den nemmeste sag i verden at løse alle tre udfordringer i løbet af denne her weekend, sagde han fredag morgen til TV 2 - uden dog at ville forholde sig til et eventuelt nyvalg.

Thulesen Dahl står fast

Den opfattelse deler Kristian Thulesen Dahl dog på ingen måde.

På vej ind i Statsministeriet fredag eftermiddag fastholder han, at finansloven skal forhandles på plads først.

Dansk Folkeparti er nemlig fortsat ikke blevet imødekommet på sit centrale krav om, at flygtninge på midlertidigt ophold skal sendes hjem, når der er fredeligt i deres hjemland, siger han.

- Vi har siddet med embedsmændene fra Justitsministeriet og Udlændinge- og Integrationsministeriet. Og jeg skal da love for, at de kan finde mange grunde til, at vi ikke kan gennemføre de ting, vi gerne vil, fordi det er i strid med konventionerne.

- Det kan vi ikke sidde og forhandle hen over en weekend, tilføjer Kristian Thulesen Dahl.

Valg på vej?

Ifølge Anders Langballe er forhandlingssituationen meget fastlåst, og umiddelbart ser det ud til, at enderne ikke kan mødes.

Betyder det så, at der kommer valg?

- Jeg synes ikke, der er noget, der tyder på, at der for alvor er nogle af parterne ved bordet, der har den store lyst til et valg. Og når det er sådan, så bliver der sjældent et valg. Men konsekvensen kan blive et valg.

Om mødet fredag eftermiddag siger han:

- Det handler om at få enderne til at nå sammen, uden at nogen lider nederlag. Jeg tror ikke, der er nogen i øjeblikket, der kan se løsningen på det her. Sådan har det været før i dansk politik, og så har der alligevel vist sig en løsning, siger han.

Han tilføjer, at en samlet aftale ikke er i Dansk Folkepartis interesse, da eventuelle penge til eksempelvis politi og ældre så vil drukne i snakken om skattelettelser. Derfor vil de gerne holde det adskilt.

Skattelettelser er blevet udskudt igen og igen

 1. 2015

  1. Skattelettelser i det første regeringsgrundlag

   Umiddelbart efter folketingsvalget skriver den nye V-regering i regeringsgrundlaget, at topskatten skal sænkes med fem procentpoint.

    

   Udgangspunktet er, at forhandlingerne skal finde sted i foråret 2016.

 2. 2016

  1. Løkke udskyder forhandlingerne

   I januar 2016 siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at regeringen har høje ambitioner for en skattereform, men at de planlagte forhandlinger udskydes fra foråret til sommeren.

    

   Regeringen mener, det er bedst, hvis forhandlingerne om en skattereform tager afsæt i en ny 2025-plan, der præsenteres til august.

    

   Liberal Alliance er på dette tidspunkt ikke med i regeringen, men støttepartiets leder, Anders Samuelsen, vil efter udskydelsen ikke længere garantere regeringens overlevelse.

  2. Vil sænke topskatten, men ikke for alle

   I forbindelse med præsentationen af V-regeringens 2025-plan foreslår Lars Løkke Rasmussen at sænke topskatteprocenten med fem procentpoint, men kun for årsindkomster op til en million kroner.

    

   I samme ombæring spiller regeringen ud med at indføre et nyt jobfradrag, der også skal lette skatten for lavere indkomster.

    

   Kort tid efter slår Anders Samuelsen fast, at skatten skal ned for alle. Også for dem, der tjener over en million. Han truer i samme ombæring med at vælte regeringen.

  3. Skatteforhandlinger udskydes igen

   I oktober 2016 beslutter Lars Løkke Rasmussen igen at udskyde forhandlingerne om en skattereform, så finanslovsforhandlingerne kan føres separat.

    

   Anders Samuelsen holder fast i, at topskatten skal sænkes for alle topskatteydere, men siger også, at det er en god idé at dele tingene op.

  4. Nyt regeringsgrundlag uden konkrete mål for skattelettelser

   Da den nye VLAK-regering præsenteres, er der i regeringsgrundlaget ingen konkrete mål for en skattereform.

    

   De tre partier er dog enige om, at topskatten skal "spille en langt mindre rolle", og at skatten i bunden skal sænkes.

 3. 2017

  1. Regeringen dropper topskattelettelser

   Den 13. august i år melder Anders Samuelsen ud, at regeringen dropper sine planer om at sænke topskatten. Det har ellers været et hovedkrav fra Liberal Alliance, men Dansk Folkeparti vil ikke være med.

    

   Den 29. august præsenterer VLAK-regeringen sit skatteudspil. Her er der ingen topskattelettelser, men via eksempelvis en afskaffelse af loftet over beskæftigelsesfradraget vil regeringen sænke skatter for milliarder.

    

   Dansk Folkeparti er kritisk, og formand Kristian Thulesen Dahl siger, at planerne hovedsageligt gavner dem, der tjener mest.

  2. DF opfordrer regeringen til at udskyde skattereform

   Efter at have forhandlet igennem længere tid, opfordrer Dansk Folkeparti regeringen til at udskyde skattereformen.

    

   Forhandlingerne om skat har kørt parallelt med forhandlingerne om næste års finanslov, men partiformand Kristian Thulesen Dahl vil have udskudt skatteforhandlingerne, så finansloven kan komme på plads først.

    

   Finansminister Kristian Jensen (V) afviser imidlertid pure det ønske. Han mener stadig, at det kan lykkes at komme til enighed om hele pakken.

    

   Det er i forvejen usædvanligt, at der den 5. december endnu ikke er fundet flertal for næste års finanslov. Det plejer at være på plads i november.

  3. LA truer med ikke at stemme for egen finanslov

   Fredag den 9. december indgår regeringen en finanslov med Dansk Folkeparti, men i forbindelse med det, skriver Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, på Facebook, at den kun bliver vedtaget inden jul, hvis også der kommer en skatteaftale.

    

   Partiets leder, Anders Samuelsen, lover i samme ombæring "de største skattelettelser i historien".

    

   DF-formand Kristian Thulesen Dahl afviser at have lovet regeringen historisk store skattelettelser, og at det skal være inden jul. 

    

   Lars Løkke Rasmussen slår fast, at regeringen "selvfølgelig" stemmer for sin egen finanslov, men Liberal Alliance trække ikke sin trussel tilbage.

  4. LA dropper truslerne og stemmer for finansloven

   Tirsdag den 19. december siger Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, at hans parti stemmer for finansloven. Han dropper samtidigt kravet om, at der skal være en skatteaftale på plads inden jul.

   Han fortæller, at han har aftalt med statsminister Lars Løkke Rasmussen, at regeringen umiddelbart efter Folketingets juleferie indkalder til fortsatte forhandlinger om en ”ambitiøs skatteaftale” og en udlændingeaftale.