Regeringen og DF klar til at indgĂĄ finanslovsaftale

Forhandlingerne om en ny skatteaftale og udlændingeaftale genoptages i næste uge. LA føler sig sikre på enighed før jul.

Regeringen er klar til at fremlægge en skitse til en finanslovsaftale for 2018. Det vil ske på et møde i Finansministeriet klokken 20.00 fredag aften.

Det oplyser statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efter nye forhandlinger i Statsministeriet.

- Jeg har set en skitse til en finanslovsaftale, som vi kan indgå senere i aften i Finansministeriet. Det er en rigtig god og solid finanslovsaftale, der sikrer ressourcer til kernevelfærden, der sikrer tryghed og flere ressourcer til politiet. Den ramme, der gør, at vi nu kan slutte et forsvarsforlig, siger Lars Løkke Rasmussen.

Forhandlingerne om næste års finanslov har trukket ud, og det helt store stridspunkt har været spørgsmålet om, hvorvidt en ny skatteaftale skulle være en del af finansloven, som især Liberal Alliance har stået fast på, eller om den skulle forhandles på et senere tidspunkt.

Men statsministeren oplyser, at drøftelserne om en skatteaftale og en ny udlændingeaftale fortsætter på mandag.

- Vi giver det et ordentligt tryk fremad, og jeg har den ambition, som jeg lægger afgørende vægt på, at vi også på de to spor får en aftale, inden Folketinget går på juleferie. Det vil sige samme dag, som vi vedtager finansloven, siger Lars Løkke Rasmussen.

LA føler sig sikre på skatteaftale inden jul

Men selvom skatteaftalen ikke bliver en del af den finanslovsaftale, der ventes indgået senere fredag aften, erklærer Liberal Alliance sig tilfredse med udsigterne.

Partileder Anders Samuelsen føler sig således fortsat sikker på, at en ny skatteaftale også falder på plads inden jul.

- Der er på nuværende tidspunkt en fælles forståelse, der er så stærk, og en fælles forståelse imellem os allesammen om, at det her det når vi inden jul. Jeg er sikker på, at vi lander en rigtig god finanslovsaftale, og vi er så langt i forståelsen om, hvad en skatteaftale skal indeholde, at det når vi også uden problemer, og det samme gør vi med udlændingespørgsmålet, som måske er det mest komplicerede, siger han.

Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen, føler sig sikker på, at regeringen og Dansk Folkeparti bliver enige om en skatteaftale inden jul. Video: Mikkel Secher

LA: Finanslov vedtages kun, hvis skatteaftale er pĂĄ plads

Liberal Alliance har under forhandlingerne krævet en samtidighed mellem finansloven og en skatteaftale, men Anders Samuelsen siger nu, at de alene har krævet, at begge dele falder på plads før jul.

Til spørgsmålet om, hvilken form for garanti han har fået fra Dansk Folkeparti, lyder svaret:

- Vi har en fælles forståelse og enighed om, at det her kan lade sig gøre inden jul. Jeg tror på, at når vi har kigget hinanden i øjnene og sagt, at det kan det, så er den vilje til stede nu, så vi kan køre det her sikkert i mål, og det er jeg rigtig, rigtig glad for, siger Anders Samuelsen.

PĂĄ Facebook understreger Liberal Alliances Joachim B. Olsen, at finansloven kun bliver vedtaget, "hvis den skatteaftale, som ligger pĂĄ bordet, falder pĂĄ plads. Det er aftalen."

DF: Mange uafklarede spørgsmål

Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen understreger dog, at partiet ikke har givet nogen garantier for, at der lander aftaler om skat og udlændinge inden jul. De har alene lovet, at de i næste uge vil fortsætte forhandlingerne.

- Jeg er ikke sikker på, at den aftale er i hus inden jul, men jeg er helt sikker på, at vi vil komme tættere på. Der er rigtig mange uafklarede spørgsmål, særligt i forhold udlændingedelen, fortæller René Christensen.

Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, giver en opdateringen på finanslovsforhandlingerne. Video: Mikkel Secher

Han understreger, at partierne nu skal "have slået de sidste søm i", inden den endelige aftale kan indgås senere fredag aften, men at der også er udlændingestramninger med i skitsen.

- Der er også penge til ældreområdet, der er også noget på grænseområdet, så der er rigtig mange gode ting i finansloven her, siger René Christensen.

Skattelettelser er blevet udskudt igen og igen

 1. 2015

  1. Skattelettelser i det første regeringsgrundlag

   Umiddelbart efter folketingsvalget skriver den nye V-regering i regeringsgrundlaget, at topskatten skal sænkes med fem procentpoint.

    

   Udgangspunktet er, at forhandlingerne skal finde sted i forĂĄret 2016.

 2. 2016

  1. Løkke udskyder forhandlingerne

   I januar 2016 siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at regeringen har høje ambitioner for en skattereform, men at de planlagte forhandlinger udskydes fra forĂĄret til sommeren.

    

   Regeringen mener, det er bedst, hvis forhandlingerne om en skattereform tager afsæt i en ny 2025-plan, der præsenteres til august.

    

   Liberal Alliance er pĂĄ dette tidspunkt ikke med i regeringen, men støttepartiets leder, Anders Samuelsen, vil efter udskydelsen ikke længere garantere regeringens overlevelse.

  2. Vil sænke topskatten, men ikke for alle

   I forbindelse med præsentationen af V-regeringens 2025-plan foreslår Lars Løkke Rasmussen at sænke topskatteprocenten med fem procentpoint, men kun for årsindkomster op til en million kroner.

    

   I samme ombæring spiller regeringen ud med at indføre et nyt jobfradrag, der også skal lette skatten for lavere indkomster.

    

   Kort tid efter slår Anders Samuelsen fast, at skatten skal ned for alle. Også for dem, der tjener over en million. Han truer i samme ombæring med at vælte regeringen.

  3. Skatteforhandlinger udskydes igen

   I oktober 2016 beslutter Lars Løkke Rasmussen igen at udskyde forhandlingerne om en skattereform, sĂĄ finanslovsforhandlingerne kan føres separat.

    

   Anders Samuelsen holder fast i, at topskatten skal sænkes for alle topskatteydere, men siger også, at det er en god idé at dele tingene op.

  4. Nyt regeringsgrundlag uden konkrete mĂĄl for skattelettelser

   Da den nye VLAK-regering præsenteres, er der i regeringsgrundlaget ingen konkrete mål for en skattereform.

    

   De tre partier er dog enige om, at topskatten skal "spille en langt mindre rolle", og at skatten i bunden skal sænkes.

 3. 2017

  1. Regeringen dropper topskattelettelser

   Den 13. august i ĂĄr melder Anders Samuelsen ud, at regeringen dropper sine planer om at sænke topskatten. Det har ellers været et hovedkrav fra Liberal Alliance, men Dansk Folkeparti vil ikke være med.

    

   Den 29. august præsenterer VLAK-regeringen sit skatteudspil. Her er der ingen topskattelettelser, men via eksempelvis en afskaffelse af loftet over beskæftigelsesfradraget vil regeringen sænke skatter for milliarder.

    

   Dansk Folkeparti er kritisk, og formand Kristian Thulesen Dahl siger, at planerne hovedsageligt gavner dem, der tjener mest.

  2. DF opfordrer regeringen til at udskyde skattereform

   Efter at have forhandlet igennem længere tid, opfordrer Dansk Folkeparti regeringen til at udskyde skattereformen.

    

   Forhandlingerne om skat har kørt parallelt med forhandlingerne om næste års finanslov, men partiformand Kristian Thulesen Dahl vil have udskudt skatteforhandlingerne, så finansloven kan komme på plads først.

    

   Finansminister Kristian Jensen (V) afviser imidlertid pure det ønske. Han mener stadig, at det kan lykkes at komme til enighed om hele pakken.

    

   Det er i forvejen usædvanligt, at der den 5. december endnu ikke er fundet flertal for næste års finanslov. Det plejer at være på plads i november.

  3. LA truer med ikke at stemme for egen finanslov

   Fredag den 9. december indgår regeringen en finanslov med Dansk Folkeparti, men i forbindelse med det, skriver Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, på Facebook, at den kun bliver vedtaget inden jul, hvis også der kommer en skatteaftale.

    

   Partiets leder, Anders Samuelsen, lover i samme ombæring "de største skattelettelser i historien".

    

   DF-formand Kristian Thulesen Dahl afviser at have lovet regeringen historisk store skattelettelser, og at det skal være inden jul. 

    

   Lars Løkke Rasmussen slår fast, at regeringen "selvfølgelig" stemmer for sin egen finanslov, men Liberal Alliance trække ikke sin trussel tilbage.

  4. LA dropper truslerne og stemmer for finansloven

   Tirsdag den 19. december siger Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, at hans parti stemmer for finansloven. Han dropper samtidigt kravet om, at der skal være en skatteaftale på plads inden jul.

   Han fortæller, at han har aftalt med statsminister Lars Løkke Rasmussen, at regeringen umiddelbart efter Folketingets juleferie indkalder til fortsatte forhandlinger om en ”ambitiøs skatteaftale” og en udlændingeaftale.