Politik

Venstre vil straffe burka med bøde og fængsel

Burkaforbuddet splittede både regeringen og Venstre internt, men blev vedtaget med et flertal i Folketinget.

1000 kroner i bøde og i værste fald fængsel. Det skal være straffen, hvis en person er iklædt burka eller på anden måde tildækket sit ansigt i det offentlige rum, lyder forslaget fra Venstre.

Det skriver DR.

Regeringen og et flertal i Folketinget blev i starten af oktober enige om et tildækningsforbud, og nu er Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen altså klar med et bud på, hvad straffen skal være, hvis man overtræder forbuddet.

- Det vil være en straf på 1000 kroner i førstegangstilfælde, og så vil den selvfølgelig blive trappet op og kan faktisk ende med tre måneders fængsel, siger Preben Bang Henriksen.

- Passende straf

Han mener ikke, at straffen er for hård, og han har en enig folketingsgruppe bag sin indstilling til regeringen.

- Jeg vil ikke sige, at 1000 kroner er voldsomt, men det er klart, at - ligesom ved alle andre forbrydelser - hvis ikke det har en virkning, at man får en bøde, så er den videre straf en fængselsstraf, siger Preben Bang Henriksen til DR.

Burkaforbuddet splittede både regeringen og Venstre internt. Tilhængerne af et forbud var blandt andre udlændingeminister Inger Støjberg og udlændinge- og integrationsordfører Marcus Knuth, mens folk som uddannelses- og forskningsminister Søren Pind og indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen var imod.

Khader vil have højere bøder

Kompromisset blev et såkaldt tildækningsforbud, så folk kan i praksis kan blive straffet for at tildække ansigtet i det offentlige rum. Det gælder altså også de muslimske klædedragter burka og niqab.

De Konservatives retsordfører Naser Khader er ikke meget for, at en burka kan sende folk i fængsel. Til gengæld vil han gerne have højere bøder.

- Vi vil gerne fokusere på bøder, og jo højere beløb, jo bedre, for det skal virke forebyggende, siger Naser Khader til DR.

Han understreger, at han endnu ikke har diskuteret strafspørgsmålet med den konservative gruppe.