Politik

Så stejlt står de overfor hinanden - politikerne risikerer at miste juleferien

Alle har lige meget på spil. Derfor er forhandlingerne om finansloven, en skattepakke og udlændingestramninger gået i hårdknude.

Kristian Thulesen Dahl (DF) vil adskille forhandlingerne om finanslov og skattelettelser og udlændingestramninger. Statsministeren siger, at "faktorernes orden er ligegyldig, hvis bare regnestykket går op". Men Liberal Alliance skærer igennem: 

- Samtidighed er nødvendigt for at sikre, at der kommer en skattereform, siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille til TV 2 på vej ind til torsdagens forhandlinger i finansministeriet. 

Dermed løfter han en flig af sløret for den splittelse, der lige nu er mellem regeringspartierne Venstre og Liberal Alliance og støttepartiet Dansk Folkeparti. En splittelse, der kan komme til at koste alle folketingsmedlemmerne deres juleferie, hvis ikke der lander en aftale senest mandag.  

- Der er rigtig mange dramaer i det her forløb, siger TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe.

- Politikerne har travlt med at tale det ned. Men det her er faktisk utraditionelt. Dels at finansloven ikke er på plads endnu, der er et slagsmål med Dansk Folkeparti om udlændinge, men det største slagsmål er internt i regeringen, siger han.

Man har givet hånd på skattelettelser

Parterne i trekantsdramaet er gensidigt afhængige af hinanden. 

Regeringen har brug for Dansk Folkeparti for at samle flertal for en finanslov og den skattereform, der har været på tegnebrættet, siden blå blok kom til magten i 2015. 

Dansk Folkeparti vil selvsagt have noget til gengæld for at stemme skattelettelser igennem, som partiet grundlæggende ikke ønsker. Det er der, udlændingestramningerne kommer ind i billedet. 

Kristian Thulesen Dahl vil have et opgør med regeringens politik om, at flygtninge på midlertidigt ophold i Danmark skal deltage i samfundet. Ifølge Dansk Folkeparti skal de hverken uddannes eller arbejde. De skal derimod forberede sig på at komme tilbage til deres hjemland hurtigst muligt.

Og Liberal Alliance vil have de skattelettelser, der er hele hovedårsagen til, at partiet i sin tid gik med i regeringen. 

Dansk Folkeparti må vise os den velvillighed, at vi arbejder seriøst med alle tre ting de næste dage.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille, økonomi- og indenrigsminister, Liberal Alliance

- Derfor har man i regeringen givet hånd på, at skattereformen kommer her i efteråret sammen med finansloven. For når man kobler tingene sammen, så kan man binde Dansk Folkeparti ind i en aftale, så DF også er villig til at gå med i en skatteaftale. Det er logikken, siger Anders Langballe og understreger, hvorfor det er så vigtigt for Liberal Alliance at stå fast:

- Derfor siger Liberal Alliance: Det har du lovet mig, Lars Løkke Rasmussen - jeg fraviger det ikke, for så er alt usikkert omkring den her skatteaftale.

DF må vise velvilje

Alle parter risikerer at tabe ansigt. Finansminister Kristian Jensen (V) insisterer på, at forhandlingerne om finanslov, skat og udlændinge ikke kan skilles ad. Men efter Thulesen Dahls opfordring om at adskille forhandlingerne for at få en finanslov i hus først, trak statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på det. 

Simon Emil Ammitzbøll-Bille fastholder, at det er nødvendigt at koble forhandlinger om finanslov, skat og udlændinge sammen. Video: Rikke Struck Westersø

Det er formentlig derfor, Simon Emil Ammitzbøll-Bille nu træder i karakter og - indirekte - beder Dansk Folkeparti om at rette ind. 

- Ja, de her forhandlinger er gået i hårdknude, men det kan løses, hvis der er politisk vilje til at se på alle tre ting. Jeg er enig med statsministeren i, at det er resultatet, der tæller. Men det er vigtigt at få en ordentlig skattereform. Derfor må Dansk Folkeparti vise os den velvillighed, at vi arbejder seriøst med alle tre ting de næste dage, siger indenrigsministeren. 

TV 2s Anders Langballe oversætter: 

- For Liberal Alliance er vigtigheden af at få en skatteaftale igennem nu meget meget stor. Liberal Alliance har tidligere været ved at sprænge hele blå blok, da man krævede skattelettelser på fem procent hele vejen op, man ville vælte Løkke, man ville det hele. Man endte med at gå ind i regeringen. Alt, de fokuserer på i Liberal Alliance, er de her skattelettelser.

- En mærkelig måde at ønske sig julegaver på

Dansen om finansloven fortsætter. Torsdag forløber forhandlingerne sideløbende i finansministeriet og statsministeriet. 

Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl kalder det "højst parakdoksalt", at der endnu ikke er forhandlet nogen finanslov på plads. 

- Det mærkelige er ikke, at regeringen forsøger at komme igennem med en skattepakke, og at vi bruger den anledning til at diskutere udlændingepolitik. Det mærkelige er, at regeringen siger, at den ikke vil have gennemført sin egen finanslov, hvis ikke den får noget andet af sin politik (en skatteaftale, red.) igennem. Det er en mærkelig måde at ønske sig julegaver på, siger DF-formanden på vej ind i statsministeriet. 

Ifølge Folketingets finansudvalg er deadline for at nå til enighed om finansloven mandag, hvis den skal nå at stemmes igennem i Folketinget inden juleferien.

Er en finanslov ikke forhandlet på plads inden dér, skal politikerne afbryde deres juleferie og møde ind i folketingssalen mellem jul og nytår.

Skattelettelser er blevet udskudt igen og igen

  1. 2015

    1. Skattelettelser i det første regeringsgrundlag

      Umiddelbart efter folketingsvalget skriver den nye V-regering i regeringsgrundlaget, at topskatten skal sænkes med fem procentpoint.

       

      Udgangspunktet er, at forhandlingerne skal finde sted i foråret 2016.

  2. 2016

    1. Løkke udskyder forhandlingerne

      I januar 2016 siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at regeringen har høje ambitioner for en skattereform, men at de planlagte forhandlinger udskydes fra foråret til sommeren.

       

      Regeringen mener, det er bedst, hvis forhandlingerne om en skattereform tager afsæt i en ny 2025-plan, der præsenteres til august.

       

      Liberal Alliance er på dette tidspunkt ikke med i regeringen, men støttepartiets leder, Anders Samuelsen, vil efter udskydelsen ikke længere garantere regeringens overlevelse.

    2. Vil sænke topskatten, men ikke for alle

      I forbindelse med præsentationen af V-regeringens 2025-plan foreslår Lars Løkke Rasmussen at sænke topskatteprocenten med fem procentpoint, men kun for årsindkomster op til en million kroner.

       

      I samme ombæring spiller regeringen ud med at indføre et nyt jobfradrag, der også skal lette skatten for lavere indkomster.

       

      Kort tid efter slår Anders Samuelsen fast, at skatten skal ned for alle. Også for dem, der tjener over en million. Han truer i samme ombæring med at vælte regeringen.

    3. Skatteforhandlinger udskydes igen

      I oktober 2016 beslutter Lars Løkke Rasmussen igen at udskyde forhandlingerne om en skattereform, så finanslovsforhandlingerne kan føres separat.

       

      Anders Samuelsen holder fast i, at topskatten skal sænkes for alle topskatteydere, men siger også, at det er en god idé at dele tingene op.

    4. Nyt regeringsgrundlag uden konkrete mål for skattelettelser

      Da den nye VLAK-regering præsenteres, er der i regeringsgrundlaget ingen konkrete mål for en skattereform.

       

      De tre partier er dog enige om, at topskatten skal "spille en langt mindre rolle", og at skatten i bunden skal sænkes.

  3. 2017

    1. Regeringen dropper topskattelettelser

      Den 13. august i år melder Anders Samuelsen ud, at regeringen dropper sine planer om at sænke topskatten. Det har ellers været et hovedkrav fra Liberal Alliance, men Dansk Folkeparti vil ikke være med.

       

      Den 29. august præsenterer VLAK-regeringen sit skatteudspil. Her er der ingen topskattelettelser, men via eksempelvis en afskaffelse af loftet over beskæftigelsesfradraget vil regeringen sænke skatter for milliarder.

       

      Dansk Folkeparti er kritisk, og formand Kristian Thulesen Dahl siger, at planerne hovedsageligt gavner dem, der tjener mest.

    2. DF opfordrer regeringen til at udskyde skattereform

      Efter at have forhandlet igennem længere tid, opfordrer Dansk Folkeparti regeringen til at udskyde skattereformen.

       

      Forhandlingerne om skat har kørt parallelt med forhandlingerne om næste års finanslov, men partiformand Kristian Thulesen Dahl vil have udskudt skatteforhandlingerne, så finansloven kan komme på plads først.

       

      Finansminister Kristian Jensen (V) afviser imidlertid pure det ønske. Han mener stadig, at det kan lykkes at komme til enighed om hele pakken.

       

      Det er i forvejen usædvanligt, at der den 5. december endnu ikke er fundet flertal for næste års finanslov. Det plejer at være på plads i november.

    3. LA truer med ikke at stemme for egen finanslov

      Fredag den 9. december indgår regeringen en finanslov med Dansk Folkeparti, men i forbindelse med det, skriver Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, på Facebook, at den kun bliver vedtaget inden jul, hvis også der kommer en skatteaftale.

       

      Partiets leder, Anders Samuelsen, lover i samme ombæring "de største skattelettelser i historien".

       

      DF-formand Kristian Thulesen Dahl afviser at have lovet regeringen historisk store skattelettelser, og at det skal være inden jul. 

       

      Lars Løkke Rasmussen slår fast, at regeringen "selvfølgelig" stemmer for sin egen finanslov, men Liberal Alliance trække ikke sin trussel tilbage.

    4. LA dropper truslerne og stemmer for finansloven

      Tirsdag den 19. december siger Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, at hans parti stemmer for finansloven. Han dropper samtidigt kravet om, at der skal være en skatteaftale på plads inden jul.

      Han fortæller, at han har aftalt med statsminister Lars Løkke Rasmussen, at regeringen umiddelbart efter Folketingets juleferie indkalder til fortsatte forhandlinger om en ”ambitiøs skatteaftale” og en udlændingeaftale.

Liberal Alliance er blevet lovet skattelettelser. Derfor vil LA ikke gå med til at opsplitte forhandlingerne. Video: Rikke Struck Westersø