I New York har den danske balletstjerne Peter Martins fået midlertidigt forbud mod at undervise elever på den balletskole, som han er mangeårig leder af. Årsagen er nogle højst uklare og anonyme beskyldninger om seksuelle overgreb, som han skulle have begået for flere år siden på New York City Ballet og selve skolen. Derfor skal et advokatfirma nu foretage en gennemgribende undersøgelse, for som balletskolen siger, så er ”vores studerendes sikkerhed og velbefindende vores absolutte førsteprioritet”. decms://740ec37602bcd3eb08fae92fb52bc41c978e6cf6 #metoo er også ”#himtoo”.

I New York har den danske balletstjerne Peter Martins fået midlertidigt forbud mod at undervise elever på den balletskole, som han er mangeårig leder af. Årsagen er nogle højst uklare og anonyme beskyldninger om seksuelle overgreb, som han skulle have begået for flere år siden på New York City Ballet og selve skolen. Derfor skal et advokatfirma nu foretage en gennemgribende undersøgelse, for som balletskolen siger, så er ”vores studerendes sikkerhed og velbefindende vores absolutte førsteprioritet”.

#metoo er også ”#himtoo”. Det vrimler med beskyldninger, og de er især rettet mod berømte personer af hankøn. Mange af disse historier om påståede overgreb handler om begivenheder, der ligger flere år tilbage, hvilket gør selve efterforskningen uhyre vanskelig, og desværre lader det til, at blot selve beskyldningen er fuldt ud tilstrækkelig for at ødelægge et andet menneskes liv og karriere. Det minder en smule om de bølger af angivelser, som vi kender fra totalitære samfund, hvor mennesker angav hinanden til det hemmelige politi for at slippe af med en fjende eller modstander.

Tag ikke fejl: Det er godt, at kvinder – og for den sags skyld også mænd – siger fra over for enhver form for seksuel chikane, og allerbedst er det, at de siger fra, mens den finder sted og ikke flere år efter. Ethvert overgreb er uacceptabelt, og ingen skal finde sig i det. Men der må altså også være grænser.

I Wales blev det suspenderede Labour-medlem fra den walisiske nationalforsamling, Carl Sargeant, for en måneds tid siden fundet død, efter at han havde måttet trække sig fra sin politiske post som følge af beskyldninger ”omkring hans personlige adfærd”. Ingen aner, om der var hold i anklagerne, men flere britiske politikere har måttet trække sig som følge af #metoo-kampagnen. Er det virkelig sådan et samfund, vi vil have? Et samfund, hvor en person i medierne domfældes, inden anklagerne er blevet undersøgt?

#metoo-kampagnen har uden tvivl skabt debat om et reelt problem. Men når selv den mindste og ofte ældgamle sag kan ende på denne måde, så er debatten endegyldigt kørt af sporet. Det begynder at minde om en moderne heksejagt og totalitære tilstande. Sådan et samfund kan ingen af os være tjent med. Hverken mænd eller kvinder. Det underminerer vores tillid til hinanden, og det underminerer retsstaten. Vi skal tale om tingene. Vi skal have den nødvendige debat og forebygge. Men mennesker skal ikke ødelægges.