Løkke indkalder til nye forhandlinger i strid om finanslov og skat

Regeringen afviser ikke længere at opdele forhandlingerne, som Dansk Folkeparti ønsker.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) indkalder nu Dansk Folkeparti til et "tilskæringsmøde" onsdag aften.

Det sker efter, at Dansk Folkeparti tirsdag har opfordret regeringen til at dele de fastfrosne forhandlinger om finanslov og en skattereform op.

De to forhandlinger har hidtil kørt sideløbende, men om regeringen ender med at imødekomme støttepartiets ønske på "tilskæringsmødet", svarer statsministeren ikke direkte på.

Finansminister Kristian Jensen (V) afviste det ellers tirsdag aften, men statsministeren er langt fra lige så kategorisk.

- Vi tager en stille og rolig snak om det i aften. Det helt afgørende er, at alle bolde kommer i mål. Alting hænger jo sammen. Det er ikke det samme som, at alting behøver være samtidigt, siger Lars Løkke Rasmussen.

Det handler konflikten om

Finansloven plejer at være på plads i december, men regeringen har insisteret på at forhandle skattereform og finanslov samtidigt. Det har dog vist sig at være svært.

En skattereform er det måske vigtigste projekt for VLAK-regeringen, hvor især Liberal Alliance længe har krævet skattelettelser.

Men for at få Dansk Folkeparti med ombord har regeringen valgt at køre forhandlingerne samlet i håb om at give støttepartiet indrømmelser på finansloven for så til gengæld at få flertal for skattelettelser.

Dansk Folkeparti kræver markante stramninger på udlændingeområdet, men har hidtil ikke kunnet blive enige med regeringen om det. Derfor har Kristian Thulesen Dahl opfordret til at skille de to ting ad, så finansloven kan komme på plads hurtigst muligt.

Løkke afviser kaos

Det er finansminister Kristian Jensen, der hidtil har stået for forhandlingerne, men efter Dansk Folkepartis opfordring har Lars Løkke Rasmussen onsdag sat sig for bordenden.

Han vil ikke svare på, om Kristian Jensen har fejlet.

- Jeg har set masser af kaos og kan ikke se det her, siger Lars Løkke Rasmussen og tilføjer:

- Det kaotiske ville være, hvis vi ikke fik en finanslovsaftale, og selvfølgelig får vi det.

Forhandlingerne om en skattereform har givet regeringen en del problemer de seneste to et halvt år, hvor de er blevet udskudt flere gange. Bliv klogere her.

Skattelettelser er blevet udskudt igen og igen

 1. 2015

  1. Skattelettelser i det første regeringsgrundlag

   Umiddelbart efter folketingsvalget skriver den nye V-regering i regeringsgrundlaget, at topskatten skal sænkes med fem procentpoint.

    

   Udgangspunktet er, at forhandlingerne skal finde sted i foråret 2016.

 2. 2016

  1. Løkke udskyder forhandlingerne

   I januar 2016 siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at regeringen har høje ambitioner for en skattereform, men at de planlagte forhandlinger udskydes fra foråret til sommeren.

    

   Regeringen mener, det er bedst, hvis forhandlingerne om en skattereform tager afsæt i en ny 2025-plan, der præsenteres til august.

    

   Liberal Alliance er på dette tidspunkt ikke med i regeringen, men støttepartiets leder, Anders Samuelsen, vil efter udskydelsen ikke længere garantere regeringens overlevelse.

  2. Vil sænke topskatten, men ikke for alle

   I forbindelse med præsentationen af V-regeringens 2025-plan foreslår Lars Løkke Rasmussen at sænke topskatteprocenten med fem procentpoint, men kun for årsindkomster op til en million kroner.

    

   I samme ombæring spiller regeringen ud med at indføre et nyt jobfradrag, der også skal lette skatten for lavere indkomster.

    

   Kort tid efter slår Anders Samuelsen fast, at skatten skal ned for alle. Også for dem, der tjener over en million. Han truer i samme ombæring med at vælte regeringen.

  3. Skatteforhandlinger udskydes igen

   I oktober 2016 beslutter Lars Løkke Rasmussen igen at udskyde forhandlingerne om en skattereform, så finanslovsforhandlingerne kan føres separat.

    

   Anders Samuelsen holder fast i, at topskatten skal sænkes for alle topskatteydere, men siger også, at det er en god idé at dele tingene op.

  4. Nyt regeringsgrundlag uden konkrete mål for skattelettelser

   Da den nye VLAK-regering præsenteres, er der i regeringsgrundlaget ingen konkrete mål for en skattereform.

    

   De tre partier er dog enige om, at topskatten skal "spille en langt mindre rolle", og at skatten i bunden skal sænkes.

 3. 2017

  1. Regeringen dropper topskattelettelser

   Den 13. august i år melder Anders Samuelsen ud, at regeringen dropper sine planer om at sænke topskatten. Det har ellers været et hovedkrav fra Liberal Alliance, men Dansk Folkeparti vil ikke være med.

    

   Den 29. august præsenterer VLAK-regeringen sit skatteudspil. Her er der ingen topskattelettelser, men via eksempelvis en afskaffelse af loftet over beskæftigelsesfradraget vil regeringen sænke skatter for milliarder.

    

   Dansk Folkeparti er kritisk, og formand Kristian Thulesen Dahl siger, at planerne hovedsageligt gavner dem, der tjener mest.

  2. DF opfordrer regeringen til at udskyde skattereform

   Efter at have forhandlet igennem længere tid, opfordrer Dansk Folkeparti regeringen til at udskyde skattereformen.

    

   Forhandlingerne om skat har kørt parallelt med forhandlingerne om næste års finanslov, men partiformand Kristian Thulesen Dahl vil have udskudt skatteforhandlingerne, så finansloven kan komme på plads først.

    

   Finansminister Kristian Jensen (V) afviser imidlertid pure det ønske. Han mener stadig, at det kan lykkes at komme til enighed om hele pakken.

    

   Det er i forvejen usædvanligt, at der den 5. december endnu ikke er fundet flertal for næste års finanslov. Det plejer at være på plads i november.

  3. LA truer med ikke at stemme for egen finanslov

   Fredag den 9. december indgår regeringen en finanslov med Dansk Folkeparti, men i forbindelse med det, skriver Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, på Facebook, at den kun bliver vedtaget inden jul, hvis også der kommer en skatteaftale.

    

   Partiets leder, Anders Samuelsen, lover i samme ombæring "de største skattelettelser i historien".

    

   DF-formand Kristian Thulesen Dahl afviser at have lovet regeringen historisk store skattelettelser, og at det skal være inden jul. 

    

   Lars Løkke Rasmussen slår fast, at regeringen "selvfølgelig" stemmer for sin egen finanslov, men Liberal Alliance trække ikke sin trussel tilbage.

  4. LA dropper truslerne og stemmer for finansloven

   Tirsdag den 19. december siger Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, at hans parti stemmer for finansloven. Han dropper samtidigt kravet om, at der skal være en skatteaftale på plads inden jul.

   Han fortæller, at han har aftalt med statsminister Lars Løkke Rasmussen, at regeringen umiddelbart efter Folketingets juleferie indkalder til fortsatte forhandlinger om en ”ambitiøs skatteaftale” og en udlændingeaftale.