Forhandlinger rykket til Statsministeriet – det er krisehjælp, siger Funding

Ifølge TV 2s politiske analytiker Thomas Funding forsøger statsministeren nu at redde stumperne.

De fastfrosne forhandlinger om finanslov og en skattereform rykker nu over i Statsministeriet.

De har ellers hidtil foregået hos Kristian Jensen (V) i Finansministeriet, men efter han tirsdag afviste Dansk Folkepartis opfordring om at splitte forhandlingerne op, er partiformand Kristian Thulesen Dahl onsdag formiddag til møde hos Lars Løkke Rasmussen (V).

Dansk Folkepartis formand håber, at regeringen nu indser, at det er nødvendigt at adskille skat og finanslov for at få fremdrift i forhandlingerne.

- Jeg kan ikke afvise, at der er noget stædighed, som lige skal behandles i kroppen, og sådan er det jo en gang imellem. Men når man så får sovet på det, så tror jeg godt, man kan se, at det, Dansk Folkeparti foreslår, er det rigtige at gøre, siger Kristian Thulesen Dahl til TV 2 på vej ind i Statsministeriet.

Efter at have talt med Lars Løkke Rasmussen i en time siger DF-formanden på vej ud af Statsministeriet, at han ikke ved, om forhandlingerne har rykket sig.

- Jeg tror, regeringen tænker grundigt over tingene, siger Kristian Thulesen Dahl, der forventer flere møder.

Funding: Løkke er ude i en redningsaktion

Ifølge TV 2s politiske analytiker Thomas Funding er det bestemt ikke uvæsentligt, at det nu er statsministeren, som regeringens støtteparti mødes med.

- Det er jo krisehjælp, skulle jeg til at sige, man er ude i her. Det skal man lægge en del i. Det er rykket væk fra finansministerens bord og op i Statsministeriet, hvor Lars Løkke Rasmussen nu har engageret sig direkte i forhandlingerne. Han har altid været med i dem, men ligesom et skridt bag ved finansministeren. Nu har han sat sig for bordenden, virker det til, siger Thomas Funding.

Han vurderer, at regeringen fortsat håber, at forhandlingerne om finanslov og en skattereform kan holdes sammen.

- Det er jo et forsøg på at redde stumperne og holde det sammen. Hvis man havde accepteret det, DF ville - altså kun en finanslov - så foregik det givetvis stadig ovre i Finansministeriet. Lars Løkke Rasmussen er ude i en redningsaktion for at se, om det her kan lykkes, siger Thomas Funding.

Konflikten kort fortalt

Her er en hurtig gennemgang af konflikten:

Regeringen skal som altid forhandle en finanslov for at få statens budget for 2018 på plads. Det sker som hovedregel med det parlamentariske grundlag, altså Dansk Folkeparti. Det er dog meget usædvanligt, at finansloven ikke er på plads næsten en uge inde i december.

Samtidig vil regeringen gerne have en skattereform på plads. Det er det måske vigtigste politiske projekt for VLAK-regeringen. Den reform vil regeringen binde til finansloven, fordi, mener regeringen, at de to ting økonomisk vil påvirke hinanden så meget, at det ikke giver mening at dele den op.

Dansk Folkeparti er ikke tilhænger af skattelettelser. Derfor kræver partiet udlændingestramninger for at lægge stemmer til. Men regeringen vil ikke gå med til det hele.

Derfor mener Dansk Folkeparti, at man bør adskille tingene - først forhandle finansloven på plads og se på skattereformen senere. Men det har regeringen altså hidtil afvist.

Forhandlingerne om en skattereform har givet regeringen en del problemer de seneste to et halvt år. På tidslinjen kan du se, hvornår regeringen har præsenteret skatteudspil, og hvornår forhandlingerne er blevet udskudt.

Skattelettelser er blevet udskudt igen og igen

 1. 2015

  1. Skattelettelser i det første regeringsgrundlag

   Umiddelbart efter folketingsvalget skriver den nye V-regering i regeringsgrundlaget, at topskatten skal sænkes med fem procentpoint.

    

   Udgangspunktet er, at forhandlingerne skal finde sted i foråret 2016.

 2. 2016

  1. Løkke udskyder forhandlingerne

   I januar 2016 siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at regeringen har høje ambitioner for en skattereform, men at de planlagte forhandlinger udskydes fra foråret til sommeren.

    

   Regeringen mener, det er bedst, hvis forhandlingerne om en skattereform tager afsæt i en ny 2025-plan, der præsenteres til august.

    

   Liberal Alliance er på dette tidspunkt ikke med i regeringen, men støttepartiets leder, Anders Samuelsen, vil efter udskydelsen ikke længere garantere regeringens overlevelse.

  2. Vil sænke topskatten, men ikke for alle

   I forbindelse med præsentationen af V-regeringens 2025-plan foreslår Lars Løkke Rasmussen at sænke topskatteprocenten med fem procentpoint, men kun for årsindkomster op til en million kroner.

    

   I samme ombæring spiller regeringen ud med at indføre et nyt jobfradrag, der også skal lette skatten for lavere indkomster.

    

   Kort tid efter slår Anders Samuelsen fast, at skatten skal ned for alle. Også for dem, der tjener over en million. Han truer i samme ombæring med at vælte regeringen.

  3. Skatteforhandlinger udskydes igen

   I oktober 2016 beslutter Lars Løkke Rasmussen igen at udskyde forhandlingerne om en skattereform, så finanslovsforhandlingerne kan føres separat.

    

   Anders Samuelsen holder fast i, at topskatten skal sænkes for alle topskatteydere, men siger også, at det er en god idé at dele tingene op.

  4. Nyt regeringsgrundlag uden konkrete mål for skattelettelser

   Da den nye VLAK-regering præsenteres, er der i regeringsgrundlaget ingen konkrete mål for en skattereform.

    

   De tre partier er dog enige om, at topskatten skal "spille en langt mindre rolle", og at skatten i bunden skal sænkes.

 3. 2017

  1. Regeringen dropper topskattelettelser

   Den 13. august i år melder Anders Samuelsen ud, at regeringen dropper sine planer om at sænke topskatten. Det har ellers været et hovedkrav fra Liberal Alliance, men Dansk Folkeparti vil ikke være med.

    

   Den 29. august præsenterer VLAK-regeringen sit skatteudspil. Her er der ingen topskattelettelser, men via eksempelvis en afskaffelse af loftet over beskæftigelsesfradraget vil regeringen sænke skatter for milliarder.

    

   Dansk Folkeparti er kritisk, og formand Kristian Thulesen Dahl siger, at planerne hovedsageligt gavner dem, der tjener mest.

  2. DF opfordrer regeringen til at udskyde skattereform

   Efter at have forhandlet igennem længere tid, opfordrer Dansk Folkeparti regeringen til at udskyde skattereformen.

    

   Forhandlingerne om skat har kørt parallelt med forhandlingerne om næste års finanslov, men partiformand Kristian Thulesen Dahl vil have udskudt skatteforhandlingerne, så finansloven kan komme på plads først.

    

   Finansminister Kristian Jensen (V) afviser imidlertid pure det ønske. Han mener stadig, at det kan lykkes at komme til enighed om hele pakken.

    

   Det er i forvejen usædvanligt, at der den 5. december endnu ikke er fundet flertal for næste års finanslov. Det plejer at være på plads i november.

  3. LA truer med ikke at stemme for egen finanslov

   Fredag den 9. december indgår regeringen en finanslov med Dansk Folkeparti, men i forbindelse med det, skriver Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, på Facebook, at den kun bliver vedtaget inden jul, hvis også der kommer en skatteaftale.

    

   Partiets leder, Anders Samuelsen, lover i samme ombæring "de største skattelettelser i historien".

    

   DF-formand Kristian Thulesen Dahl afviser at have lovet regeringen historisk store skattelettelser, og at det skal være inden jul. 

    

   Lars Løkke Rasmussen slår fast, at regeringen "selvfølgelig" stemmer for sin egen finanslov, men Liberal Alliance trække ikke sin trussel tilbage.

  4. LA dropper truslerne og stemmer for finansloven

   Tirsdag den 19. december siger Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, at hans parti stemmer for finansloven. Han dropper samtidigt kravet om, at der skal være en skatteaftale på plads inden jul.

   Han fortæller, at han har aftalt med statsminister Lars Løkke Rasmussen, at regeringen umiddelbart efter Folketingets juleferie indkalder til fortsatte forhandlinger om en ”ambitiøs skatteaftale” og en udlændingeaftale.