Efter Løkkes tilskæringsmøde - forhandlinger fortsætter

Finansloven for næste år er endnu ikke i hus.

- Vi går efter at komme i mål med finansloven, en skatteaftale og justeret udlændingepolitik.

Sådan lyder ordene fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der onsdag aften havde afholdt et såkaldt tilskæringsmøde med Dansk Folkeparti.

Løkke i spidsen for udlændingeforhandlinger

Lars Løkke Rasmussen vil sætte sig selv i spidsen for udlændingeforhandlingerne og siger konkret om planerne:

- Jeg vil holde møder i Statsministeriet omkring udlændingepolitikken for at se, om vi kan lave et paradigmeskift for de personer, som er midlertidigt beskyttet i Danmark.

Han henviser til de 4200 syrere, som har fået tildelt midlertidig beskyttelse i Danmark efter den særlige paragraf 7, stk. 3. Det er denne gruppe af flygtninge, som må vente tre år på familiesammenføring, fordi de ikke er individuelt forfulgte, men er flygtet fra krig.

Statsministeren har onsdag åbnet for at se på, om Danmark kan hjælpe dem hjem til Syrien.

- Den justerede udlændingepolitik skal tage højde for, at når vores drenge og piger har prøvet at kæmpe freden hjem i Syrien, så skal vi også sørge for, at dem, der er på midlertidigt ophold i Danmark, og som kommer derfra, har et perspektiv om, at de skal vende hjem, udtaler Lars Løkke Rasmussen til TV 2.

Statsministeren siger endvidere, at finansloven snart skal være færdig, men at der stadig er et par dage endnu at forhandle i, og tilføjer:

- Vi vil gerne lande en skatteaftale, der giver lidt mere på bundlinjen. Ligesom vi er helt indstillet på at sikre, at folk, der er i Danmark på midlertidig opholdstilladelse, kun er her midlertidigt.

Møder i Statsministeriet

Lars Løkke Rasmussen lægger op til, at drøftelserne om finanslov og skatteaftalen fortsætter torsdag i Finansministeriet.

Dermed lægger statsministeren op til at forhandle på tre fronter på én gang.

- Det kan være, at en af boldene kommer i mål torsdag - eller måske alle tre, siger Lars Løkke Rasmussen.

Det handler konflikten om

Finansloven plejer at være på plads i december, men regeringen har insisteret på at forhandle skattereform og finanslov samtidig. Det har dog vist sig at være svært.

En skattereform er det måske vigtigste projekt for VLAK-regeringen.

Men for at få Dansk Folkeparti med ombord har regeringen valgt at køre forhandlingerne samlet i håb om at give støttepartiet indrømmelser på finansloven for så til gengæld at få flertal for skattelettelser.

Dansk Folkeparti kræver markante stramninger på udlændingeområdet for at give indrømmelser på skatteområdet, men da parterne indtil nu ikke har kunnet blive enige, har Kristian Thulesen Dahl opfordret til en opdeling.

LA kræver skatteaftale

Ifølge TV 2s politiske redaktør Anders Langballe er der i dele af regeringen - særligt hos Liberal Alliance - frygt for, at der ikke kommer en skatteaftale, hvis forhandlingerne om næste års finanslov splittes op, som Dansk Folkeparti kræver.

Derfor handler det også om, at Liberal Alliance skal bankes på plads, lyder vurderingen.

- Han (Lars Løkke Rasmussen, red.) skal have styr på sin egen regering. Mit indtryk er, at de største problemer er internt i regeringen. Liberal Alliance vil være sikre på at få en skatteaftale med i denne omgang. Derfor vil de ikke skille forhandlingerne om skatteaftalen og finansloven.

Anders Langballe anser det dog som mest sandsynligt, at de to dele ender med at blive adskilt, og at finansloven forhandles på plads først.

- Og så må Liberal Alliance jo bide i det sure æble, fordi der ikke er noget alternativ. Finansloven skal igennem, siger Anders Langballe og tilføjer:

- En regering kan ikke fungere, hvis der ikke kommer en finanslov, og så må man se, hvad man kan komme igennem med senere på skat.