DF gentager gammelt forslag - LA kan komme til at bide i det sure æble

DF vil endnu engang have udskudt en af regeringens store mærkesager. Anders Langballe tror, at Liberal Alliance kommer til at bide i det sure æble.

Finansloven skal på plads først, og så kan vi bagefter diskutere skattelettelser.

Sådan lyder det i disse dage fra Kristian Thulesen Dahl, og tonerne fra Dansk Folkepartis formand lyder unægteligt meget som noget, han også sagde sidste år.

I oktober 2016 opfordrede han den daværende V-regering til at adskille forhandlingerne om skat fra finanslov, så sidstnævnte kunne komme på plads inden nytår.

- Helt konkret foreslår vi, at man nu får delt tingene op, så vi tager en forhandling om alene de ting, de behøver vedrøre finansloven for næste år, sagde Kristian Thulesen Dahl dengang.

Finansloven blev landet, men her mere end et år senere er det som bekendt fortsat ikke lykkedes for de fire partier i blå blok at blive enige om skattelettelser. Tirsdag gentog Kristian Thulesen Dahl så stort set sin opfordring:

- Vi er nået dertil, at vi nu vil komme med en klar opfordring til regeringen om, at vi får lavet en finanslov nu og genoptager diskussionen om skat og hjemsendelser senere.

Skattelettelser en mærkesag

Det er især Liberal Alliance, der har krævet skattelettelser.

Inden partiet gik i regering var topskattelettelser et ultimativt krav, men efter partiet i november 2016 gik i regering, er der blevet skruet ned for retorikken.

Liberal Alliance har dog – sammen med resten af regeringen – fortsat et stort ønske om at sænke skatten for folk i arbejde og fremlagde i august et forslag, der siden er blevet forhandlet om.

TV 2 vil gerne spørge Liberal Alliance, om partiet tror, at det lykkes at blive enige om skattelettelser inden for den kommende tid. Ingen fra partiet har dog ønsket at stille op til interview.

Sidste år sagde partiets leder, Anders Samuelsen, at det var en god idé at dele forhandlingerne op, men dengang var det hans klare forventning, at skatten skulle sættes ned kort efter.

- Hvis vi på 14 dage til tre uger kan blive enige om en finanslov, som har et budget på 1000 milliarder, så kan vi selvfølgelig også blive enige om den vækstpakke, som ligger, sagde Anders Samuelsen til TV 2 i oktober sidste år.

. Video: Morten Nielsen

Det handler konflikten om

Finansloven plejer at være på plads i december, men regeringen har insisteret på at forhandle skattereform og finanslov samtidig. Det har dog vist sig at være svært.

En skattereform er det måske vigtigste projekt for VLAK-regeringen.

Men for at få Dansk Folkeparti med ombord har regeringen valgt at køre forhandlingerne samlet i håb om at give støttepartiet indrømmelser på finansloven for så til gengæld at få flertal for skattelettelser.

Dansk Folkeparti kræver markante stramninger på udlændingeområdet for at give indrømmelser på skatteområdet, men da parterne indtil nu ikke har kunnet blive enige, har Kristian Thulesen Dahl opfordret til en opdeling.

Det afviste finansminister Kristian Jensen (V) tirsdag aften, men efter statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) onsdag har sat sig for bordenden ved forhandlingerne, afviser regeringen ikke længere at adskille de to forhandlinger.

- Vi tager en stille og rolig snak om det i aften. Det helt afgørende er, at alle bolde kommer i mål. Alting hænger jo sammen. Det er ikke det samme som, at alting behøver være samtidigt, siger Lars Løkke Rasmussen om de forhandlinger, regeringen har med Dansk Folkeparti onsdag aften.

Langballe tror LA må bide i det sure æble

Ifølge TV 2s politiske redaktør er der i dele af regeringen - særligt i Liberal Alliance - frygt for, at der ikke kommer en skatteaftale, hvis forhandlingerne splittes op. 

Derfor handler det også om, at Liberal Alliance skal bankes på plads, lyder vurderingen fra Anders Langballe.

Han anser det som mest sandsynligt, at de to dele ender med at blive adskilt, og at finansloven forhandles på plads først.

- Og så må Liberal Alliance jo bide i det sure æble, fordi der ikke er noget alternativ. Finansloven skal igennem, siger Anders Langballe og tilføjer:

- En regering kan ikke fungere, hvis der ikke kommer en finanslov, og så må man se, hvad man kan komme igennem med senere på skat. siger Anders Langballe

Forhandlingerne om en skattereform har givet regeringen en del problemer de seneste to et halvt år, hvor de er blevet udskudt flere gange. Bliv klogere her.

Skattelettelser er blevet udskudt igen og igen

 1. 2015

  1. Skattelettelser i det første regeringsgrundlag

   Umiddelbart efter folketingsvalget skriver den nye V-regering i regeringsgrundlaget, at topskatten skal sænkes med fem procentpoint.

    

   Udgangspunktet er, at forhandlingerne skal finde sted i foråret 2016.

 2. 2016

  1. Løkke udskyder forhandlingerne

   I januar 2016 siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at regeringen har høje ambitioner for en skattereform, men at de planlagte forhandlinger udskydes fra foråret til sommeren.

    

   Regeringen mener, det er bedst, hvis forhandlingerne om en skattereform tager afsæt i en ny 2025-plan, der præsenteres til august.

    

   Liberal Alliance er på dette tidspunkt ikke med i regeringen, men støttepartiets leder, Anders Samuelsen, vil efter udskydelsen ikke længere garantere regeringens overlevelse.

  2. Vil sænke topskatten, men ikke for alle

   I forbindelse med præsentationen af V-regeringens 2025-plan foreslår Lars Løkke Rasmussen at sænke topskatteprocenten med fem procentpoint, men kun for årsindkomster op til en million kroner.

    

   I samme ombæring spiller regeringen ud med at indføre et nyt jobfradrag, der også skal lette skatten for lavere indkomster.

    

   Kort tid efter slår Anders Samuelsen fast, at skatten skal ned for alle. Også for dem, der tjener over en million. Han truer i samme ombæring med at vælte regeringen.

  3. Skatteforhandlinger udskydes igen

   I oktober 2016 beslutter Lars Løkke Rasmussen igen at udskyde forhandlingerne om en skattereform, så finanslovsforhandlingerne kan føres separat.

    

   Anders Samuelsen holder fast i, at topskatten skal sænkes for alle topskatteydere, men siger også, at det er en god idé at dele tingene op.

  4. Nyt regeringsgrundlag uden konkrete mål for skattelettelser

   Da den nye VLAK-regering præsenteres, er der i regeringsgrundlaget ingen konkrete mål for en skattereform.

    

   De tre partier er dog enige om, at topskatten skal "spille en langt mindre rolle", og at skatten i bunden skal sænkes.

 3. 2017

  1. Regeringen dropper topskattelettelser

   Den 13. august i år melder Anders Samuelsen ud, at regeringen dropper sine planer om at sænke topskatten. Det har ellers været et hovedkrav fra Liberal Alliance, men Dansk Folkeparti vil ikke være med.

    

   Den 29. august præsenterer VLAK-regeringen sit skatteudspil. Her er der ingen topskattelettelser, men via eksempelvis en afskaffelse af loftet over beskæftigelsesfradraget vil regeringen sænke skatter for milliarder.

    

   Dansk Folkeparti er kritisk, og formand Kristian Thulesen Dahl siger, at planerne hovedsageligt gavner dem, der tjener mest.

  2. DF opfordrer regeringen til at udskyde skattereform

   Efter at have forhandlet igennem længere tid, opfordrer Dansk Folkeparti regeringen til at udskyde skattereformen.

    

   Forhandlingerne om skat har kørt parallelt med forhandlingerne om næste års finanslov, men partiformand Kristian Thulesen Dahl vil have udskudt skatteforhandlingerne, så finansloven kan komme på plads først.

    

   Finansminister Kristian Jensen (V) afviser imidlertid pure det ønske. Han mener stadig, at det kan lykkes at komme til enighed om hele pakken.

    

   Det er i forvejen usædvanligt, at der den 5. december endnu ikke er fundet flertal for næste års finanslov. Det plejer at være på plads i november.

  3. LA truer med ikke at stemme for egen finanslov

   Fredag den 9. december indgår regeringen en finanslov med Dansk Folkeparti, men i forbindelse med det, skriver Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, på Facebook, at den kun bliver vedtaget inden jul, hvis også der kommer en skatteaftale.

    

   Partiets leder, Anders Samuelsen, lover i samme ombæring "de største skattelettelser i historien".

    

   DF-formand Kristian Thulesen Dahl afviser at have lovet regeringen historisk store skattelettelser, og at det skal være inden jul. 

    

   Lars Løkke Rasmussen slår fast, at regeringen "selvfølgelig" stemmer for sin egen finanslov, men Liberal Alliance trække ikke sin trussel tilbage.

  4. LA dropper truslerne og stemmer for finansloven

   Tirsdag den 19. december siger Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, at hans parti stemmer for finansloven. Han dropper samtidigt kravet om, at der skal være en skatteaftale på plads inden jul.

   Han fortæller, at han har aftalt med statsminister Lars Løkke Rasmussen, at regeringen umiddelbart efter Folketingets juleferie indkalder til fortsatte forhandlinger om en ”ambitiøs skatteaftale” og en udlændingeaftale.