Politik

BLOG: Løkke kaster Kristian Jensen under bussen

I Venstre deler man formandsposten, men åbenbart ikke finansloven. Den tager Løkke sig af. Efter et kuldsejlet forløb har statsministeren nemlig sat K

I Venstre deler man formandsposten, men åbenbart ikke finansloven. Den tager Løkke sig af. Efter et kuldsejlet forløb har statsministeren nemlig sat Kristian Jensen på bænken og overtaget forhandlingerne.

Hvad der skulle have været Kristian Jensens store svendestykke, har nu i stedet udviklet sig til et mareridt for finansministeren. Det er snart 100 dage siden Kristian Jensen præsenterede regeringens finanslovsforslag, og der er stadig ikke en aftale i sigte.

Man skulle umiddelbart tro, at det var noget, der havde bekymret landets statsminister for længst. Men Løkke lader forstå, at han først i går aftes satte sig ind i tingenes tilstand. Altså knap en måned efter den normale frist og først adskillige timer efter Dansk Folkepartis opfordring om at udskyde forhandlingerne om skattereformen.

Bedre sent end aldrig, fristes man til at sige.

Måske skulle statsministeren følge lidt bedre med i fremtiden, for han opdagede tilsyneladende det, vi andre længe har kunnet observere. Nemlig at forhandlingsforløbet sejler.

Og med den åbenbaring blev finansministeren sendt på tidlig juleferie. Krisen er så stor, at finansloven nu skal forhandles ved statsministerens bord. Samtidig lod statsministeren forstå, at det ikke længere er udelukket, at en finanslovsaftale kan forhandles på plads uden den skattereform, der har adskilt parterne.

Det sker kort efter Kristian Jensen ellers for mindre end 24 timer siden satte hårdt mod hårdt og insisterede på det modsatte. Hvis statsministeren lander en finanslovsaftale uden skat, er det svært at se det som andet end at han kaster sin finansminister under bussen for at redde æren.

Det er ikke desto mindre virkeligheden. Statsministeren har overtaget finanslovsforhandlingerne, mens finansministeren ser til fra tilskuerbænken.

På journalisternes spørgsmål om, hvorvidt det skal opfattes som en kritik af finansministerens forhandlingsforløb, havde Løkke ingen kommentarer, inden han forlod journalisterne og lukkede døren bag sig.

I Socialdemokratiet krydser vi nu fingre for, at regeringen lytter til opfordringerne om at udskyde skatteforhandlingerne og få en finanslov på plads. Så længe det er en aftale, der holder hånden under velfærden, så træder vi gerne til.