Regeringen: Flere forskere skal vinde nobelpriser

Regeringen præsenterer tirsdag ny strategi for forskning. Målet er at skærpe dansk forskning internationalt.

Regeringen vil have mere forskning på Nobelpris-niveau. Og det skal på sigt resultere i flere nobelpriser til Danmark.

Det er et af målene i den strategi for forskning og innovation, som regeringen præsenterer på et pressemøde tirsdag.

- Danske forskere er i dag blandt de mest citerede i verden. Men den internationale konkurrence er benhård, og hvis Danmark skal være en forskningsnation i den absolutte verdenselite, skal vi blive endnu bedre, end vi er i dag, hedder det i strategien.

Nye strategiske valg

Det er regeringen og partierne i Folketinget, der sidder på pengekassen, og den bliver umiddelbart ikke åbnet mere på klem i forhold til målsætningen fra 2006 om, at der årligt skal afsættes mindst en procent af bruttonationalproduktet (bnp) til forskning og udvikling.

På grund af væksten i samfundet er beløbet dog i kroner og øre vokset fra 15 milliarder i 2006 til 22,2 milliarder i 2018, selv om procenten af bnp er uforandret.

Dansk forskning skal være af højeste internationale kvalitet. Og forskningen skal gøre mest mulig gavn i samfundet.

Regeringens strategi for forskning og innovation

Forskningsmiljøerne nyder ifølge regeringen samtidig gavn af, at de private fondes øger deres finansiering af forskning.

- Det giver fantastiske muligheder for at udføre mere forskning af højeste kvalitet, men det stiller også universiteterne og samfundet over for nye strategiske valg, hedder det i udspillet.

- Investeringerne giver samlet set et solidt fundament for dansk forskning og innovation. Et ambitiøst investeringsniveau kan imidlertid ikke stå alene. Derfor lancerer regeringen denne strategi, der opstiller to overordnede mål for forsknings- og innovationspolitikken: Dansk forskning skal være af højeste internationale kvalitet. Og forskningen skal gøre mest mulig gavn i samfundet.

Forskningen her i landet har været præget af, at der skal resultater på bordet hurtigt. Det mener Tomas Laursen fra Københavns Universitet, der forklarer, at det gør forskningen mindre vovet og eksperimenterende. Video: Joachim Claushøj Bindslev

Dansk forskning skal op på Nobelpris-niveau

Her opstiller regeringen den ambition, at "hele bredden i dansk forskning skal være af høj international kvalitet, samt at de bedste af vores forskere og universiteter skal udføre forskning i en kvalitet, der kan måle sig med de allerbedste i verden".

- Toppen af dansk forskning skal med andre ord op på Nobelpris-niveau. Vi skal arbejde for, at flere forskere i fremtiden kan hente Nobelpriser hjem til Danmark, står der i udspillet.

Regeringen vil samtidig styrke indsatsen for, at forskningen kan gøre mest mulig gavn i samfundet. Her vil regeringen blandt andet styrke den teknologiske forskning i Danmark.

Den nye strategi for forskning og innovation bliver præsenteret tirsdag af uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et pressemøde i Rebild Bakker, hvor disruptionrådet er samlet for at drøfte, hvordan Danmark bliver klædt på til fremtidens arbejdsmarked.

Regeringen vil "inden for den nærmeste fremtid" følge strategien op med en strategi for Danmarks digitale vækst og en vækstplan for life science.