Langballe: - Det her er en kamp om, hvem der skal tabe ansigt

Fronterne er for alvor trukket op mellem regeringen og Dansk Folkeparti, mens årsskiftet nærmer sig uden finanslov.

Selvom der i dag kun er 27 dage til, at Danmark står uden en finanslov, har regeringen tilsyneladende brugt dagen på at komme længere væk fra sit parlamentariske grundlag.

I en konflikt udkæmpet for åben skærm har først DF-formand Kristian Thulesen Dahl og siden finansminister Kristian Jensen (V) afvist den anden parts ønsker, og nu synes der ikke at være nogen vej tilbage.

- Det er svært at se, hvordan begge parter kan trække sig ud som sejrherrer. Det er benhårdt pokerspil, ingen vil blinke, siger TV 2s politiske redaktør Anders Langballe.

Konflikten kort fortalt

Her er en hurtig gennemgang af konflikten:

Regeringen skal som altid forhandle en finanslov for at få statens budget for 2018 på plads. Det sker som hovedregel med det parlamentariske grundlag, altså Dansk Folkeparti.

Samtidig vil regeringen gerne have en skattereform på plads. Det er det måske det vigtigste politiske projekt for VLAK-regeringen. Den reform skal bindes til finansloven, fordi, mener regeringen, at de to ting økonomisk vil påvirke hinanden så meget, at det ikke giver mening at dele den op.

Dansk Folkeparti er ikke tilhænger af skattelettelser. Derfor kræver partiet udlændingestramninger for at lægge stemmer til. Men dem vil regeringen ikke gå med til.

Derfor mener DF, at man bør adskille tingene - først forhandle finansloven på plads og se på skattereformen senere. Men det har regeringen altså afvist.

- Vi har jo hørt dem sige det før, og vores svar er det samme. I regeringens øjne hænger de to ting sammen, siger finansminister Kristian Jensen (V) til TV 2.

Kan tvinge regeringen til at gå af

Det er sket før, at en finanslov ikke har været på plads ved årets begyndelse. Men det hører absolut til sjældenhederne. Sker det, kan finansloven fra året før forlænges. Men det giver en del besvær, og det ser ikke mindst skidt ud for regeringen, understreger Anders Langballe.

- Det her er en kamp om, hvem der skal tabe ansigt, men også hvor dyrt man vil sælge sig selv.

Og parterne kan ikke bare blive ved med at se hinanden an.

- På et tidspunkt vil regeringen jo være nødt til at gå af. Det er der, vi er. Hvis ikke Thulesen Dahl flytter sig en tøddel, kan enderne ikke mødes. Så er spørgsmålet, om DF ønsker det, siger Anders Langballe.

S vil næppe redde regeringen

Regeringen har selvfølgelig også mulighed for at forhandle finanslov med andre parter som Socialdemokratiet, hvis hårdknuden med DF ikke løser sig.

- Men jeg har meget svært ved at se, at socialdemokraterne skulle redde regeringen i den her situation, siger Anders Langballe.

Og mens parterne tilsyneladende er kravlet op i hvert sit træ, forsvinder dagene og vi nærmer os et årsskifte uden finanslov - et betragteligt nederlag for enhver regering.

- Så man må sige, at der er drama på lige nu, fastslår Anders Langballe.