DF: - Regeringen har taget finansloven som gidsel
Dansk Folkeparti er klar til at indgå finanslovsaftale og udskyde forhandlinger om skat og udlændingepolitik.
Dansk Folkeparti opfordrer regeringen til at få finansloven på plads og udskyde forhandlingerne om en skattereform.
Det siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, efter partiets gruppemøde tirsdag.
- Vi er nået dertil, at vi nu vil komme med en klar opfordring til regeringen om, at vi får lavet en finanslov nu og genoptager diskussionen om skat og hjemsendelser senere, siger Kristian Thulesen Dahl.
- Det er vigtigt, der er en finanslov fra første januar, så der kan blive udbetalt lønninger og opkrævet skatter. Det er uforsvarligt at fortsætte de her forhandlinger, som kommer til at tage lang tid, før vi er færdige, og have en finanslov hængende i en uvis skæbne.
Knasterne er skat og udlændinge
Det er usædvanligt, at det tager så længe at forhandle en finanslov på plads.
Det skyldes dels, at regeringen står fast på at forhandle finanslov og skatteudspil samtidigt, og dels at Dansk Folkeparti kræver udlændingestramninger mod at gå med til skattelettelser.
Ifølge Dansk Folkepartis formand står partnerne slet ikke så langt fra hinanden, når det kommer til finansloven, men resten trækker tænder ud.
- Regeringen har valgt at tage finansloven som gidsel i det spil, siger han.
- Vores vurdering er, at vi ville kunne nå en fornuftig finanslovsaftale indenfor kort tid. Det kan simpelthen ikke nytte noget, at et langstrakt forløb, der ville være omkring skat og hjemsendelse, får lov til at forpurre en finanslovsaftale.
- Det duer ikke. Vi skal have finansloven på plads. Så må vi udskyde skat og udlændinge og se, om det kan bære frem til en aftale senere.
DF kræver hjemsendelser
Skal regeringen lykkes med at forhandle skattelettelser til danskerne sammen med Dansk Folkeparti, kræver DF til gengæld ”grundlæggende ændringer” af dansk udlændingepolitik".
I korte træk ønsker DF et opgør med regeringens princip om, at flygtninge skal integreres i det danske samfund. Står det til Dansk Folkeparti, skal de hverken i arbejde eller lære dansk. De skal tilbage til deres hjemland - og det skal være hurtigst muligt.
Indtil da skal de bo i statslige flygtningecentre i stedet for ude i samfundet. Og de skal undervises i sprog og færdigheder, de kan bruge, når de kommer tilbage til deres oprindelige nærområde. Flygtningebørn skal ligeledes undervises i deres modersmål på flygtningecentre fremfor i en dansk folkeskole.
- Hvis Lars Løkke Rasmussen vil tale skattelettelser, vil vi kræve en plan for, hvordan syrerne kommer hjem, har Thulesen Dahl blandt andet sagt.
Finansministeren er orienteret
Partiets gruppeformand, Peter Skaarup, understregede i forgårs, at DF er klar til at lægge stemmer til regeringens skattelettelser, hvis regeringen omvendt er med på en aftale om hjemsendelser af flygtninge.
- Kan vi indgå en aftale med regeringen, hvor der gives en lettelse i skatten, der tilgodeser danskere med små indkomster, hvor der samtidig levnes flere penge til kernevelfærd og hvor der sættes gang i en helt ny form for hjemsendelsespolitik af flygtninge, så ville jeg være rigtig glad, skrev han i sin blog på TV 2.
Kristian Thulesen Dahl har orienteret finansminister Kristian Jensen (V) om opfordringen til at udskyde skatteforhandlingerne. Men han vil ikke oplyse, om finansministeren har svaret.
TV 2 arbejder på at få en kommentar fra regeringen. Kristian Jensen ønsker ikke at kommentere DFs opfordring.
- Det sejler for regeringen
Fra oppositionen hilser Socialdemokratiets politiske ordfører udmeldingen velkommen.
- Det sejler for regeringen. Der er ikke styr på butikken. Regeringen har lagt op til, at skat og finanslov skal kædes sammen, og det er der nu et meget stort flertal i Folketinget, der siger, at det skal det ikke, siger Nicolai Wammen.
Tingene skal tages i den rigtige rækkefølge, mener han. Først skal velfærden på plads, som Dansk Folkeparti er inde på, og først derefter kan man begynde at tale om skattelettelser.
- Problemet er jo, at regeringen vil gøre det omvendt. Den vil have, at man giver topskattelettelser, og så må man se, hvad der er tilbage til velfærden, siger Nicolai Wammen.